ImpulsPuljen: For unge, af unge

Hvordan får vi flere unge til at dyrke idræt i en forening? ImpulsPuljen har svaret. Med støtte til kreative aktiviteter hjælper puljen unge med at finde nye måder at dyrke idræt og fællesskab på – alt sammen drevet af de unge selv. Dyk ned i artiklen her og læs mere om, hvordan de unge i DGI Midt- og Vestsjællands Advisory Board arbejder for at gøre en forskel.

Landsdækkende medlemstal viser, at idrætsdeltagelsen i forening falder drastisk, så snart børn bliver til unge. Når de rammer teenageårene, bliver deres hverdag ofte fyldt med skole, lektier, arbejde og sociale aktiviteter, hvilket gør det svært for dem at tilpasse sig den traditionelle tilgang til at dyrke idræt i en forening. Det betyder, at mange unge falder fra.

Et af tiltagene vi har sat i verden for at imødegå denne udfordring er ImpulsPuljen – en pulje, der støtter aktiviteter, som får flere unge til at bevæge sig i fællesskab. Aktiviteterne spænder bredt og kan være alt fra ’grilltennis’ til pizzahygge og ’drop-in-badminton’. Det vigtigste er bare, at det er aktiviteter, som giver de unge lyst til at bevæge sig, og som skaber små frirum i den ellers travle hverdag.

Ejerskab i det lokale foreningsliv
Til at gennemgå og udvælge de bedste ansøgninger, er der etableret lokale Advisory Boards i hele Danmark. De består af unge mennesker, der har ansvaret for hele processen. En vigtig del af puljens formål er nemlig at involvere de unge direkte i arbejdet med bevillingerne, så de opnår et stærkere ejerskab i det lokale foreningsliv.

I DGI Midt- og Vestsjælland består ImpulsPuljens lokale Advisory Board af syv unge i alderen 19-26 år. De repræsenterer forskellige idrætsgrene og tilhørsforhold i landsdelen, og mødes hver sjette uge for at gennemgå indkomne ansøgninger. Ikke mindst står de for interviews via Teams, hvor udvalgte ansøgere har mulighed for at uddybe deres ansøgninger og svare på spørgsmål.

Når midlerne er uddelt, besøger medlemmerne af Advisory Boardet de foreninger, der har modtaget støtte, for at opleve og bakke op om aktiviteterne.

Unge KICK (1)

Et rum, hvor unge ildsjæle får lov til at gå forrest
En af medlemmerne af DGI Midt- og Vestsjællands lokale Advisory Board er 25-årige Julie List Kristensen. Hun kommer fra Sorø og er tilknyttet Lynge-Broby IF, hvor hun har haft sin gang, siden hun var barn. I dag er Julie pigeformand i fodboldklubben og en af lederne af DGI fodboldskolen i Sorø.

”Jeg har altid elsket at arbejde frivilligt og brændt for at give andre en god oplevelse. Jeg kommer selv fra en familie, som har brugt meget tid på frivilligt arbejde, og den glæde, det har givet dem, har altid inspireret mig. Som del af Advisory Boardet har jeg mulighed for at bruge mine erfaringer og støtte andre unge i deres glæde til frivilligt arbejde.”

Hun bakkes op af Mie Scharling, som kommer fra Havdrup, er aktiv instruktør i både Havdrup Gymnastikforening, Roskilde Gymnastikforening, på DGI Midt- og Vestsjællands landsdelshold og som for nylig har kunne tilføje ’medlem af ImpulsPuljens Advisory Board’ til sit CV:

”Jeg synes, ImpulsPuljen og arbejdet i Advisory Boardet er enormt vigtigt. Ungdommen er jo dem, som skal føre foreningslivet videre, så derfor skal deres stemme selvfølgelig høres. ImpulsPuljen skaber et rum, hvor unge ildsjæle får lov til at gå forrest. Jeg er overbevist om, at de unge bedst selv ved, hvordan de får hevet deres jævnaldrende ind i sunde idrætsmiljøer,” fortæller Mie.

Projekter, de unge brænder for
Arbejdet i Advisory Boardet følger en enkel, men struktureret proces for at sikre, at de bedste projekter modtager støtte. Først læser de unge ansøgningerne igennem og gør sig nogle indledende tanker. Derefter samles de for at diskutere ansøgningerne og dele deres førstehåndsindtryk med hinanden.

”Når vi har fundet nogle spændende projekter, inviterer vi ansøgerne til en samtale via Teams. Her får de mulighed for at forklare deres projekt nærmere og fortælle, hvordan det skal få flere unge til at bevæge sig i fællesskab. Vi lægger særlig vægt på, om de unge bag projektet virkelig brænder for det, de vil sætte i gang,” fortæller Mie.

Efter samtalen mødes Advisory Boardet igen for at drøfte projektets potentiale – om det opfylder puljens mål og vil gøre en reel forskel for de unge.

”Snakken afsluttes altid med en beslutning om, hvorvidt projektet skal tildeles midler eller ej. Uanset hvad, samler vi en række gode råd, som ansøgeren kan tage med sig videre. Og så spørger vi altid, om vi må komme forbi og opleve de aktiviteter, vi har været med til at støtte. Dem vil vi jo rigtig gerne bakke op om,” fortæller Mie begejstret.

Unges Fællesskaber (5)

Et stærkt, lokalt netværk
Der findes mange årsager til unges frivillige engagement. Nogle gør det for fællesskabet og glæden, nogle fordi de gerne vil have erfaring på CV’et og nogle gør det, fordi de har lyst til at gøre noget godt for andre. Ingen unge er ens, og der findes et hav af gode grunde til at blive frivillig. Uanset hvad, skaber frivilligheden et stærkt rum for selvudvikling. Som frivillig udvikler de unge deres kompetencer, styrker deres selvværd og bliver en del af stærke fællesskaber. Alt sammen vigtige ingredienser i opskriften på trivsel.

”Fordi vi er så forskellige i Advisory Boardet, og kommer fra mange forskellige baggrunde, har vi tit forskellige syn og holdninger til ansøgningerne. Advisory Boardet lærer mig at argumentere for mine holdninger, men også at få øjnene op for og gøre plads til andre synspunkter end mine egne,” fortæller Julie og fortsætter:

”Derudover giver ImpulsPuljen mig en masse inspiration til at arbejde med frivillighed hjemme i min egen forening. Ikke mindst en masse gode relationer, som jeg kan sparre og lade mig inspirere af.”

Hun bakkes op af Mie:

”I Advisory Boardet er jeg i kontakt med rigtig mange unge frivillige ildsjæle med masser af gå-på-mod, og det er med til at styrke mit eget engagement. At vide at jeg – og resten af boardet – er med til at støtte op om et ungt menneske med et fedt projekt, det er enormt givende.”

ImpulsPuljen

Har du eller en du kender en idé til et projekt, der kan få flere unge til at bevæge sig sammen? Så hører vi meget gerne fra dig.

Læs mere om ImpulsPuljen her: https://www.dgi.dk/foreningsledelse/medlem-af-dgi/medlemsfordele/stoette-fra-puljer-og-fonde/impulspuljen/ansoeg-impulspuljen