I Vallekilde-Hørve er den årlige aktivitetsdag blevet et fast punkt i de frivilliges kalender

I Vallekilde-Hørve har de siden 1990 samlet egnens skolebørn til en årlig aktivitetsdag fuld af samvær, smil på læben og sved på panden. I spidsen for aktiviteterne står et stort antal frivillige, der tager fri fra arbejde, stiller op og byder eleverne velkommen.

Fredag d. 2. september var der masser af bevægelsesglæde, leg, motion og fællesskab på programmet, da Vallekilde-Hørve Idrætsforening (i daglig tale VHG) skød den årligt tilbagevendende aktivitetsdag for op mod 400 skoleelever i gang. Her kunne eleverne give sig i kast med et væld af aktiviteter – alt fra parkour, laser game og folkedans til beach volley, gymnastik og tennis.

I tidsintervaller på 20-40 minutter fik eleverne mulighed for at prøve en ny aktivitet, hvorefter de blev sendt videre til næste. De største børn kom gennem 7 aktiviteter, mens de yngste kom gennem 4. Det gav dem et godt overblik over nærområdets mange forskellige idrætstilbud, som står til rådighed og som de kan engagere sig i i deres fritid.

I spidsen for aktiviteterne stod i år 67 frivillige fra VHG, HK Lammefjorden, Hørve Tennisklub og Hørve Skytteforening, der havde taget en fridag fra jobbet for at støtte op omkring dagen og vise deres forskellige aktiviteter frem. Mange af de frivillige havde været med i mange år – nogle siden starten i 1990 – mens andre var med til at hjælpe for første gang. Men at samle og fastholde frivillige er ikke altid lige nemt, så hvordan er det lykkedes at samle så mange, år efter år?

Ifølge Inga Juul, medlem af VHGs bestyrelsesformandsteam, hænger det blandt andet sammen med, at aktivitetsdagen er en fast tradition, og at datoen er den samme hvert år. Første fredag i september. Det er nemt at huske, og mange har allerede haft dagen i kalenderen og fået fri fra arbejde et år forinden.

”Instruktørerne kender datoen og har haft den i kalenderen i lang tid. De ved fra de forgangne år, at det er en super givende dag, og det siger de videre til andre. En stor del af vores frivillige er gengangere og har været her gennem mange år. Nu er mange også blevet pensionister, men stiller stadig op. Hvis de ikke har mulighed for at deltage et år er de meget ærgerlige”, fortæller Inga.

Samarbejder på tværs

Aktivitetsdagen i Vallekilde-Hørve er kulminationen på et stærkt samarbejde mellem de lokale foreninger VHG, HK Lammefjorden, Hørve Tennisklub og Hørve Skytteforening – men også lokale ildsjæle som folkedans-entusiasten Elan Madsen, kulturinstitutionen Ung i Odsherred og mange andre. Til at koordinere hele arbejdet står en række tovholdere, der sørger for alt fra kontakten til de frivillige, puslespillet i at huse 400 børn samtidigt til samarbejder med samaritter og lokale fødevare-sponsorer. Netop samarbejdet på tværs skaber ifølge Inga et unikt sammenhold:

”Når man først er inde, forlader man typisk ikke aktivitetsdagen igen. Vi samarbejder på tværs af idrætter og foreninger, og det skaber et sammenhold, som man gerne vil være en del af år efter år”.

Fællesskabet er centrum

At være frivillig under aktivitetsdagen skaber nogle gode oplevelser for både børn og voksne. Ude i de forskellige aktiviteter oplever de frivillige et stærkt fællesskab ved den opgave det er at vise deres aktiviteter frem, udfordre børnene og skabe succesoplevelser, og det varmer at se deres smil og gensynsglæde.

Thomas Jørgensen, træner i VHG, har været med som frivillig siden aktivitetsdagens start i 1990, lige med enkelte udfald på grund af hans uddannelsesforløb i Forsvaret. Han fortæller:

”I år har jeg pådraget mig en skulderskade og har ikke på samme måde mulighed for at være med. Men det har ikke kunne afholde mig fra alligevel at dukke op”. Han fortsætter:

”Det der driver mig, er den energi og glæde, jeg kan mærke hos børnene. Det jeg giver, kommer tilbage i tifold. Aktivitetsdagen er med til at nedbryde sociale skæl og løfte udsatte eller sårbare børn ind i et fællesskab. Et fællesskab, der huser mange forskellige slags mennesker med mange forskellige forudsætninger, og det er med til at skabe en god balance. Det er det, der driver mig til at komme igen, år efter år”.

På aktivitetsdagen er flere generationer repræsenteret. En del af de frivillige er forældre til en eller flere af de deltagende elever, mens nogle af de yngste frivillige er der sammen med deres forældre, der også er frivillige og som har haft dem med fra barnsben. Det er et fællesskab, der går på tværs af generationer, og som også klæder de yngste på til en dag at kunne videreføre traditionen til næste generation:

”I år er mine store børn med som frivillige, og på den måde bliver dagen også til noget, jeg har fælles med dem”, fortæller Thomas, der på grund af sin skulderskade hepper med fra sidelinjen i år, mens hans børn har overtaget instruktørrollen.

Inga Juul, der selv har mange år bag sig som lærer på den lokale skole supplerer:

”Vi oplever også, at aktivitetsdagen giver anledning til en ny måde for lærere og elever at være sammen på. Det skaber et fællesskab, som du ikke får på samme måde i klasselokalet”.

Øget interesse og stigende medlemstal

I perioden efter aktivitetsdagen mærker foreningerne en øget interesse og et stigende medlemstal blandt særligt de yngste børn, der har fået øjnene op for en idræt, de blev præsenteret for på aktivitetsdagen. Aktivitetsdagen skaber nemlig en super god reklame for de forskellige idrætter og foreninger.

Inga fortæller: ”Aktivitetsdagen giver altid nye medlemmer. Mange af børnene oplever, at det er meget lettere for dem at prøve en ny idræt gennem aktivitetsdagen. Står der instruktører, som er klar til at vise idrætten frem, hjælpe og vejlede, så tør de godt at give sig i kast med for eksempel skydning. Det er en nem måde at komme i gang”.

Vallekilde-Hørve Gymnastikforening

Vallekilde-Hørve Gymnastikforening blev oprettet 1929 og er en af Odsherred Kommunes største foreninger. Foreningen dækker Hørve og Vallekilde byer samt opland med cirka 3.500 indbyggere. Aktivitetsdagen har været afholdt siden 1990, lige med undtagelse af et par udfald under corona-nedlukningerne.