”Formandssparring gav mig et spejl på mit virke”

Er du foreningsformand, og har du nogensinde haft brug for en professionel sparringspartner, der kan hjælpe dig med at forbedre din ledelse, trykprøve dine idéer og udvikle din forening? Så er du ikke alene. Som formand stilles der store krav til din rolle, og derfor kan du have gavn af at indgå et sparringsforløb med en erfaren foreningskonsulent.

Stadigt flere direktører og topledere inden for det danske erhvervsliv indgår strukturerede sparringsforløb med erhvervscoaches for at forbedre deres lederegenskaber. Forløbene indebærer regelmæssige møder og samtaler, hvor lederen får mulighed for at reflektere over egne erfaringer, diskutere udfordringer og modtage konstruktiv feedback.

På samme måde som med direktører og topledere, kan et sparringsforløb mellem foreningsformand og foreningskonsulent være værdifuldt. For i virkeligheden er der mange overlap mellem arbejdsopgaverne som henholdsvis øverste leder i en forening og øverste leder i en virksomhed. Ansvar for økonomi, daglig drift, involvering, organisering og evaluering. Læg hertil ledelse og motivation af ”medarbejdere” samt både intern og ekstern kommunikation.

Der stilles med andre ord store krav til den frivillige foreningsformand, og derfor kan professionelle ledelsesmetoder med fordel overføres og tilpasses til foreningslivet i forsøget på at forbedre og skabe større værdi.

Drøftelser om konkrete udfordringer til tanker om foreningens udvikling
I DGI Midt- og Vestsjælland hjælper og vejleder vi hver eneste dag vores medlemsforeninger. Målet er at skabe endnu bedre foreninger og få endnu flere medlemmer. Nogle gange kan vi hjælpe via telefonen eller med et foreningsbesøg. Andre gange er den bedste løsning et skræddersyet forløb eller et kursus på hjemmebane. Og som et nyt tiltag, tilbyder vi i dag også formandssparring – sparring mellem foreningsformand og foreningskonsulent.

Om det nye tiltag udtaler foreningskonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland, Marianne Høyer:

”Formandssparring handler om at drøfte, hvor foreningen er lige nu og hvor man gerne vil hen. Det giver nemlig enorm stor værdi at sige det højt, inden man prøver noget nyt af. Det kan være et ønske om at se på organiseringen eller udvide til nye målgrupper. Det kan også handle om at drøfte de forskelligheder, der er – og skal være – i en bestyrelse, og hvordan man kan arbejde med potentialet i personkredsen. Temaerne er i virkeligheden rigtig mange og veksler fra gang til gang.”

Carsten Ewertsen, er en af de formænd, som har været engageret i et sparringsforløb med DGI Midt- og Vestsjælland. På daværende tidspunkt havde han været formand for Køge Sejlklub i fem år og stod overfor en række udfordringer, der krævede et sæt eksterne øjne. Forløbet indebar kvartalsvise møder mellem formand og foreningskonsulent og bød på drøftelser om alt fra konkrete udfordringer til tanker om foreningens udvikling.

”Som formand er man ofte overladt til sig selv, når det kommer til tanker og overvejelser om ens egen rolle. Sparring er for mig en naturlig måde at arbejde på – også professionelt. Det lå derfor lige for, da behovet for nye perspektiver opstod,” fortæller Carsten og fortsætter:

”Jeg havde brug for et rum, hvor jeg kunne lufte mine frustrationer, overvejelser og afprøve mine ønsker for fremtiden, samt blive udfordret på mine planer og prioriteringer.”

Proceslederkursus Dgi 3 (1)

Værktøjskasse fuld af best practices
Fordelene ved at indgå formandssparring med en foreningskonsulent er mange. En af de største er, at foreningskonsulenten har omfattende erfaring fra arbejdet med mange forskellige foreninger og dermed en dybdegående forståelse for de udfordringer og problematikker, der typisk opstår i foreningsregi. Hermed kan foreningskonsulenten dele ud af best practices og vellykkede strategier, der er blevet anvendt i andre foreninger.

For Carsten Ewertsen har sparringsforløbet været med til at styrke hans ledelseskompetencer, skabe klarhed om hans visioner for foreningen og øge hans forståelse for forandringsprocesser:

”Formandssparringen gav mig et spejl på mit virke, som affødte refleksioner over mine prioriteringer som formand. Jeg fik øje på, hvordan jeg kunne skabe bedre balance mellem foreningens nuværende aktiviteter og fremtidige visioner, og på at skabe en velfungerende bestyrelse. Formandssparringen flyttede desuden på min forståelse for, hvor hurtigt forandringer kan og bør ske,” fortæller Carsten.

Et trygt og tillidsfuldt rum
En anden væsentlig fordel i at engagere sig i et sparringsforløb med en foreningskonsulent er muligheden for at drøfte en bred vifte af tanker, idéer og bekymringer i en fortrolig og støttende atmosfære. Det tillader en ærlig og åben dialog, hvor formanden kan udforske forskellige ledelsestaktikker, modtage konstruktiv feedback og udvikle nye strategier uden frygt for kritik eller misforståelser.

”Jeg er overbevist om, at en succesfuld formandssparring forudsætter, at man som formand er i stand til at opbygge en tillidsfuld relation, og er nysgerrig på, hvordan man udfylder formandsrollen bedst muligt. Man skal være åben og indstillet på at lytte og prøve nye ting af – hvor ikke alt lykkes,” fortæller Carsten og afslutter:

”Så hvis man gerne vil udvikle sig som formand, kan formandssparring være et godt bud, men man skal være klar til at investere både tid og noget af sig selv i det.”

Interesseret i et sparringsforløb?

Kunne du også tænke dig at indgå et sparringsforløb med en erfaren foreningskonsulent? Så tag kontakt til os i dag – vi står klar til at hjælpe dig.