6 gode råd: Sådan styrker du din motivation til foreningsarbejde

Læs de gode råd om, hvordan du kan nære din motivation og passe på den, så du ikke kører flad. De gode råd er fra podcasten ’Sådan styrker du din egen motivation’ i DGI’s serie om motivation.

Linda Jepsen og hendes mand er instruktører for ’Puls og Spor’-holdet. For Linda er det fællesskabet på holdet, det gode humør og de sjove oplevelser ude på sporet, der driver hende. Billedet er fra podcasten.

Lyt til podcasten: Sådan styrker du din egen motivation.

Podcasten er fjerde episode i serien: Find ind til motivationen

6 gode råd: Sådan styrker du din motivation til foreningsarbejde

1. Tre psykologiske behov - får du dem stillet?

Vær opmærksom på, hvad der giver dig energi og motivation. Vi drives især af at få opfyldt tre psykologiske behov:

  • Mestring, altså at blive dygtigere.
  • Social samhørighed.
  • Autonomi, altså handlefrihed til at gøre tingene sådan, som vi synes.

I hvilke opgaver får du et eller flere af disse behov stillet? Kan dine opgaver ændres, så du i højere grad oplever, at du bliver dygtigere, at du er sammen med andre, eller at du har en høj medbestemmelse?

2. Udfør arbejdet, når energien er der

Mærk efter, hvornår du har lyst og energi til at udføre foreningsopgaver. Hvis du er flad, så lad være. Aftal med de andre frivillige, at det er i orden at melde afbud til møder, hvis energien ikke er der. Værn om din motivation.

3. Tænk over, om dine motivationsfaktorer har ændret sig

Hvis din motivation daler, så undersøg, hvad årsagen kan være. Er det noget andet, der driver dig i dag, end da du sagde ja til at løse opgaven? Måske kan opgaven ændres, eller måske kan du få en anden opgave i foreningen, der i højere grad nærer din motivation.

4. Bemærk, når du bliver værdsat

Læg mærke til, når dit arbejde bliver værdsat af andre. Uanset om de siger det med ord eller viser det ved at deltage, være glade og nyde fællesskabet. Bid mærke i, at uden din indsats havde det ikke kunnet lade sig gøre. Husk også at værdsætte andre for deres indsats.

5. Følg dine interesser

Brug tiden på det, der interesserer dig. Snak med de andre i for eksempel bestyrelsen om, hvad der interesserer dem, og fordel opgaverne efter, hvad I motiveres af. Måske kan strukturen ændres, så møder bliver mere effektive, og så deltagerne ikke oplever for meget spildtid (hør i podcasten, hvordan Hoptrup-Marstrup IF har gjort).

6. Læg mærke til ydre til indre motivation

I starten motiveres vi ofte af ydre mål, for eksempel at få et bestemt hold eller tiltag op at stå. Men efterhånden glider vi over i en indre motivation: Glæden ved at være sammen med andre, at mærke, at man bliver dygtigere, eller at føre sine ideer ud i livet.

Den indre motivation er tæt knyttet til fastholdelse. Prøv at lægge mærke til, om du er i en ydre eller en indre motivation i forskellige opgaver.

Kilder: Idrætspsykolog Knud Ryom, Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed, og fra Hoptrup-Marstrup IF: Formand Karin Sand Hansen og mountainbike-formand Signe Marie Plenge.

Hør mere i podcasten: Sådan styrker du din egen motivation.

Podcasten er en del af serien: Find ind til motivationen