6 gode råd: Sådan stimulerer du muskel-ledsansen
Læs de gode råd om motorik fra vores podcast ’Muskel-ledsansen: Brug kræfterne’
Jeppe Jørgensen fra Slagelse Badmintonklub lægger vægt på at skrue sin træning sammen, så den stimulerer motorikken alsidigt.
Lyt til podcasten: Muskel-ledsansen: Brug kræfterne
Podcasten er episode 4 i serien: 6 trin til bedre motorik
6 gode råd:
- Muskel-ledsansen har sanseceller i muskler og led. Den fortæller hjernen, hvordan kroppens dele står i forhold til hinanden. Sansen stimuleres, når vi bevæger os: Bøjer, strækker, klemmer, skubber, hiver, løfter. Derfor er det godt med varierede bevægelser, hvor man kommer hele kroppen igennem, fx når vi laver fangelege kan vi blive befriet på mange forskellige måder.
- Muskel-ledsansen er vigtig i forhold til at afstemme, hvor mange kræfter, der skal bruges til en bevægelse, for eksempel at slå til en fjerbold eller en tennisbold med en ketsjer. Derfor: Prøv mange forskellige udgaver af bevægelserne, gerne ved at bruge forskellige redskaber. Så får kroppen mange forskellige erfaringer.
- Lad børnene tage redskaber frem og sætte dem tilbage ved træningen. Her kommer de til at trække, skubbe og lægge kræfter i.
- Gode aktiviteter er at kravle over og under ting, klatre i ribber og træer, bevæge sig på forskelligt underlag, skubbe og trække i hinanden, løfte lidt rundt på hinanden og så videre.
- Når et barn ikke får afstemt kraften rigtigt, og bevægelsen ikke rigtig lykkes, så giv mulighed for, at det kan prøve igen og igen og få mange erfaringer.
- Du kan ’vække’ børnene kropsligt ved selv at optræde energisk og vise, at du har lyst til at bevæge dig. Som instruktør er du rollemodel. Opildnende tilråb sætter gang i energien, også hos dem, der har en lav spænding i musklerne og kan virke lidt dovne.
Du kan abonnere på DGI’s podcasts ’DGI i ørerne’ på iTunes
… eller du kan finde dem i diverse podcast-apps eller på www.dgi.dk/podcast