Trivsel og nye kammeratskaber til fodboldglade unge
Trivselsminister, hilseritual, spilletidsgaranti og fællestræninger. Det er blevet en kæmpe succes på herreholdene
Efterårssæsonen startede med et opkald fra træneren for 23-årige Mark Kongsbak fra Aalborg KFUM. Han blev spurgt, om han ville være trivselsminister for 2. holdet, og takkede ja uden at tøve. Han var beæret over, at han blev spurgt.
Aalborg KFUM giver trivslen et high five
Sådan gør de:
- Spillerne vælger selv hold og niveau de vil spille på
- Træneren på hvert hold udpeger en trivselsminister blandt spillerne
- Alle seniorhold træner samtidigt og opvarmer fælles
- Alle spillere hilser på hinanden før og efter træning
- Spillerne garanteres mindst en halvleg pr. kamp
- Månedligt socialt arrangement
”Det er naturligt for mig at være imødekommende og jeg går meget op i klubliv. Titlen viser mig, at det er værdsat. Det gør mig glad at tage endnu mere ansvar ved at få alle til at føle sig som en del af foreningen, især de nye,” siger han.
Fremmødet vidner også om en stor forskel.
”Før var vi altid under 40 spillere til træning. Nu er vi omkring 50 spillere hver gang, og aldrig færre end 40,” fortæller han.
Alle seniorhold træner samtidigt. De starter med at hilse på hinanden og opvarme fælles.
En socialprioritering
På hvert hold er der udpeget en trivselsminister, som er socialt anlagt. Han tager godt imod unge og nye spillere og sørger for at mikse spillerne. De andre kan gå til ham, hvis noget på hjemmefronten påvirker fodbolden samt med forslag, spørgsmål og andet.
Det gør mig glad at tage endnu mere ansvar ved at få alle til at føle sig som en del af foreningen, især de nye
Mark Kongsbak, trivselsminister
Samtidig styrker trivselsministeren sammenholdet og uddelegerer opgaver som at stable mindre sociale arrangementer på benene, f.eks. fodboldgolf. Effekten af at have en minister for trivsel er positiv, mener Tom Nygaard, der er træner på 1. holdet:
»Spillere taler om, at de har det godt. Det har jeg ikke hørt før. Tværtimod hørte jeg kommentarerer som ”ham ved vi ikke, hvem er” og ”førsteholdet gider ikke hilse på mig”. Nu kender de hinanden. Det er ikke bare ham der fra 2. holdet, det er Oliver. Det giver sammenhold og skaber værdi.«
Generelt set har indførelsen af trivselsministrene frigivet værdifuld tid til trænerne, som de investerer i at gøre kamp og træning endnu bedre, hvilket kommer alle til gode.
Før gad spillerne ikke hjælpe til på andre hold, når der var kamp. I dag gør de det gladelig, fordi de har dannet kammeratskaber på tværs
Tom Nygaard, træner
Ved sæsonstart skulle spillerne selv vælge, hvilket hold de vil spille på. Trænerne gjorde forventningerne til niveau og træningsmængde klart. F.eks. skal spillere i trup 1 træne hver gang, vælge fodbold over familiefødselsdag og ikke gå i byen før kamp, mens arbejde og fester kan fylde mere i trup 3. Det har spillerne taget godt imod.
”Medansvaret gør spillerne bevidste om deres egen betydning for holdet og kammeraterne. Motivationen for at komme til træning og kamp er højere på grund af det stærke kammeratskab,” siger Tom Nygaard.
Konceptet garanterer alle 45 minutters spilletid, når de er til kamp, og det har givet større lyst til at deltage – også når det ikke lige er på ens eget hold.
”Meget spilletid giver dem en stærkere følelse af at være en del af holdet og fællesskabet. Det er noget helt andet end at sidde på bænken 80 minutter, hvilket skete tidligere,” siger han.
Inspiration fra de yngre hold
Ideen til konceptet fik Tom Nygaard på U-19-drengeholdet, hvor han var træner, før han blev seniortræner.
På U-19-holdet indførte han principper, som de yngre hold i foreningen kørte med. Nemlig, at alle spillere skulle varme op og træne sammen og hilse på hinanden før og efter træning. Resultatet var, at holdet voksede fra 25 til 35 spillere på et halvt år.
”Det var en øjenåbner! Jeg fortalte det til sportsudvalget og foreslog at få det indført i vores seniorafdeling, hvor vi mistede medlemmer. Det var de friske på!” siger Tom Nygaard.
I dag er Aalborg KFUM i stand til at fastholde egne spillere, når de tager rykket fra junior- til seniorspiller. Sådan var det ikke tidligere. Derfor tør han godt konkludere, at konceptet er en succes.