Tribe skaber trivsel blandt unge

Et udvalg på 12 gymnasieelever sætter gang i bevægelse og fællesskab blandt elever på VG.

Christian Bugge giver den gas på volleybanen sammen med klassekammeraterne fra 3.y. til verdens første VM i volleyball på Viby Gymnasium. V’et står for Viby og M for Mesterskab, og det er på Christians initiativ, at elevudvalget TRIBE på Viby Gymnasium arrangerer turneringen. Bortset fra to klasser har volley-VM tilslutning fra alle skolens klasser plus et lærerhold, og turneringen spilles over fire eftermiddage, altså udenfor skoletiden.

TRIvsel og BEvægelse

  • Er lettilgængelige idrætsfællesskaber på det lokale gymnasium, som drives af gymnasieeleverne selv
  • DGI driver en organiseringsproces frem mod etablering af et udvalg
  • DGI støtter udvalget gennem hele forløbet, så de unge får ejerskab til aktiviteterne

Læs mere om TRIBE.

Christians Bugges idé om et volley-VM er også grunden til, at han med i TRIBE, et elevudvalg, som tager initiativ til aktiviteter, der skal skabe trivsel og bevægelse på skolen, og Tribe er en sammentrækning af netop de to ord: TRIvsel og BEvægelse.

Christian Bugge kom med i TRIBE efter en vellykket speeddate med to andre TRIBE-medlemmer. Det vender vi tilbage til.

I samarbejde med DGI

Tanken om TRIBE blev født før corona, men kom først ordentligt i gang i 2022. Da de to 3. g’ere, Maria Rebollar Bach og Mona Lersanthia Thomsen, blev præsenteret for idéen, gik de i 2. g og var med i et andet af skolens elevudvalg.

"Vi synes, at TRIBE kunne være megafedt – ikke mindst på grund af, at det var et sportsudvalg. Vi fik stablet en fodboldturnering på benene, og den blev virkelig en succes," fortæller Mona og Maria supplerer:

"Vi fik tilbud om workshops med DGI. To dage, hvor vi skulle snakke sammen om udvalget og hvad vores mål var," siger Maria.

I starten var det tanken, at eleverne skulle lære at danne og organisere sig som forening, men udvalgsstrukturen passer bedre med skolens andre udvalg, har projektleder hos DGI Østjylland Mikkel Recihe erfaret.

"Det, vi laver, minder meget om foreningsarbejde, men vi gør det en lille smule anderledes. For eksempel har udvalget ikke en formand, men flere forpersoner," siger Mikkel Staal Reiche.

"Vi aftalte fra starten, at alle var lige, og at forpersonerne blot skulle være ansigt udadtil og dem, der skulle kontakte lærerne, hvis der var et eller andet," fortæller Frederik Klærke Pedersen fra 3.x., som kom med i TRIBE, da han hørte, at udvalget skulle stå for det VM i fodbold, som udvalget organiserede med stor succes i september 2022.

Anbefalinger fra Tribe

  • Lærerne er til stede, men holder sig i baggrunden og giver eleverne – de unge – plads til at organisere og arrangere – og også til at begå fejl, som de kan lære de af
  • Søg de unges hjælp til at løse den første opgave, og lad dem så selv tage over
  • Lad de unge aktivere deres netværk som PR for deres initiativer. Det kan noget, når unge selv går ud og promoverer aktiviteterne
  • Lad den aktive gruppe giver deres erfaringer videre til de næste årgange, inden de skal videre. Det letter overgangen for det nye kuld

Elevstyrede aktiviteter

Det helt centrale er, at TRIBE-initiativerne er elevstyrede, selv om det faktisk var et lærer-initiativ, der satte dem i gang. Lærerne mente, at der efter corona var behov for en ryste-sammen-dag, som skulle ryste lærere og elever sammen igen, men lærerne manglede hjælp. 

"Dagen var lærerstyret, mens det, der er fedt ved TRIBE, er at eleverne står for det hele, og vi ved, hvad eleverne vil have. Derfor har vi fået meget mere opbakning til de arrangementer, vi har lavet," vurderer Maria.

Ryste-sammen-dagen foregik i skoletiden, og eleverne fik fravær, hvis de ikke var med. Men både fodbold- og volleyturnering ligger udenfor skoletiden, og her er det frivilligt, om eleverne vil være med.

"Der kommer mange flere til vores arrangementer. Vi har indflydelse, fordi vi er kendte ansigter, som får folk med," siger Mona og Maria forklarer:

Den store tilslutning til både fodbold og volley er blot to initiativer. En helt særlig Tribe-aktivitet er også den ugentlige udfordring, Morgendysten, fem minutter på skolens morgensamlinger.

Fra speeddate til udvalg

Der er 12 elever i TRIBE-udvalget og ifølge Frederik Klærke er netop det antal passende.

"Vi prøver at have en variation af forskellige persontyper, og vi sørger for at få alle årgange repræsenteret. Nogle er bedre til at stå på en scene, mens andre hellere vil arbejde i kulissen."

Men egentlig ville mange flere være med. Det viste sig, da Klærke og Mona inviterede til en speeddate, hvor skolens elever fik mulighed for at præsentere deres idéer for de to TRIBE-medlemmer. De forventede 5-6 speeddatere, men 30 havde skrevet sig på listen. Christian Bugge var en af dem.

”Hvad er dine mærkesager?” lød et af spørgsmålene, og det var her Christian foreslog VM i volley.

"Fodboldturneringen gik måske ikke så godt i vores klasse, men vi er ret gode til volley," siger Christian, som spurgte sine klassekammerater, om det kunne være en ide.

Men til speeddaten var det også Christians engagement, der førte til udtagelsen.

"Vi fik valgt de mest engagerede. Selvfølgelig skal alle kunne være med, men man skal også være engageret," konkluderer Mona.

Christian og Klærke glæder sig over, at turneringen og har ført til at flere elever er kommet med til frivillig idræt, hvor de har trænet volley forud for volleyballmesterskabet.

TRIBE: engelsk for stamme, flok, slæng, klan