Start et frivillignetværk

Et frivillignetværk kan samle masser af hænder til nye aktiviteter i uforpligtende rammer.

Når OGF's Kvinder mødes, er der fokus på hyggelige rammer - blandt med dug og lys på bordene. Foto: Lars Holm

Lyserøde duge og stearinlys på bordene. Rammerne er sat, når kvinderne fra frivillignetværket OGF’s Kvinder mødes en gang om måneden med målet om at gøre Overlund GF til foreningen med det bedste fællesskab og de fedeste sociale aktiviteter.

Det er et netværk, som ikke bare løser opgaver for OGF, men som har fokus på det sociale aspekt omkring frivilligt arbejde. OGF’s Kvinder har stået for aktiviteter som pantindsamling for at samle penge til den nye hal, Knæk Cancer-gåtur, seniorgåtur, Pigeraketten og fælles arbejdsdag, hvor cirka 80 mennesker var med.

Kom, når du har tid

Bestyrelsen i fodboldforeningen Overlund GF ved Viborg kæmpede med at have for mange opgaver. Derfor tog Bettina Mirasola og Katrine Veje Remar, der på daværende tidspunkt begge var en del af bestyrelsen, på en af DGI’s Frivillighedsuddannelser i starten af 2023. Her fik de øjnene op for, at det er vigtigt at gøre det frivillige arbejde mere fleksibelt for at få flest muligt til at deltage.

De begyndte at omdanne de mange opgaver til mere ad hoc-arbejde, der ikke skulle være lige så forpligtende som hidtil – og her kom de sammen med Sofie Fiil Hjort på idéen om at starte et netværk, der kunne være fælles om at løse disse opgaver.

For at starte et sted kontaktede Bettina, Katrine og Sofie en masse kvinder i deres eget netværk. De skrev sms’er, tog fat i folk personligt og lagde stor vægt på, at det var uforpligtende at være med.

"Det er ofte derfor, at folk ikke tør at komme til bestyrelsesmøder; de er bange for at komme hjem som kasserer. Men til vores møder kan man trygt komme, og hvis du kun drikker kaffen den aften, så er det bare det, du har bidraget med," siger Katrine Veje Remar.

Til første møde dukkede cirka 15 kvinder op. I dag er der omkring 70 medlemmer i Facebook-gruppen. Det er dog ikke alle, der kommer til hvert møde, da det netop kun er, når man har tid og lyst, at man skal komme.

Møderne varer højst to timer, og opgaverne skal være færdige ved mødets ende. Opgaverne tages fra gang til gang, alt efter hvad folk byder ind med, og om der er kommet noget fra bestyrelsen.

"Tanken er, at vi skal hygge os, mens vi gør det, og man skal ikke tage en opgave med hjem – i hvert fald kun opgaver, man selv har valgt," siger Katrine Veje Remar.

5 råd om at starte et frivillignetværk

1. Der skal være tovholdere

Selvom der ikke behøver at være en planlagt dagsorden på møderne, skal der være nogen, der indkalder og sætter mødet i gang

2. Spørg direkte

Et effektivt middel til at få folk med er at spørge personligt. Senere kan man bede dem tage en ven med for at gøre netværket større

3. Afgrænset og uforpligtende – men med et formål

Flere tør komme, når de ved, at det er okay, de ikke bidrager så meget, og at mødet er slut efter to timer. Der skal dog stadig være et formål med mødet, så man kan se en mening med at bruge sin tid på det.

4. Det skal være hyggeligt

Kom dug og lys på bordene, sørg for drikkevarer og eventuelt også snacks. Sæt de gode rammer og læg op til, at I skal have det hyggeligt, mens I er der.

5. Spring ud i det

Hvad er det værste, der kan ske?