Sportspas giver flere medlemmer
HGF er i superligaen af store foreninger med mange medlemmer og et mangfoldigt tilbud af aktiviteter, som fænger hos store dele af lokalområdets borgere. Et middel er foreningens sportspas.
Sportspas og Åben Idræt
Sportspas: giver adgang til fitnesscenter og udvalgte hold.
Åben Idræt: 3 lørdage hen over vintersæsonen, hvor idrætterne viser, hvad de kan. En form for messe, og hver gang kommer 5-600 børn.
Åben idrætsdag for voksne med smagsprøver på HGF-idrætterne. 15 minutter pr. aktivitet. 25 af de 50 deltagere meldte sig ind i HGF indenfor de første 14 dage.
For blot 279 kr. om måneden kan du købe et sportspas, der giver adgang til at vælge blandt 50 forskellige motionsaktiviteter i Hammel GF. Det kan være spinning, crossfit, træning i motionscenter, aqua fitness eller naturtræning. Det kan også være mere klassiske idrætter som badminton eller fodbold, og det kan være wellness i form af sauna eller terapibad. Og for 599 kroner får hele familien adgang til aktiviteterne. Nogle aktiviteter findes året rundt, andre fungerer som pop up i en afgrænset periode.
1.200 medlemmer har et sportspas
Den mulighed, altså at være medlem af Hammel GF via sportspasset, benytter cirka 1.200 af HGF’s i alt 5.181 medlemmer. Medlemmer, der alene vil træne i det store velassorterede træningscenter, kan slippe 100 kroner billigere, nemlig 179 kroner om måneden.
”Men hvis du derudover vil en tur i sauna eller benytte et af de andre hold, som sportspasset giver adgang til, er det 100 kroner oveni,” forklarer Mogens Lyngby, som er hovedformand Hammel GF.
”Så kan du prøve bodyband (træning med elastikker, red.), fodboldfitness eller måske volleyball. For hvis afdelingerne har plads, så udbyder vi det i en periode,” siger forenings- og eventchef Allan Bo Andresen.
Derfor er sportspasset blevet en mulighed for at udnytte ledig kapacitet i andre idrætter end fitness.
Opdyrket samtidig med overtagelsen af fitness
”Vi opfandt sportspasset i 2020, da HGF havde overtaget driften af fitnesscentret fra Hammel Idrætscenter, og vi brugte corona-pausen på at sætte det i stand,” siger Allan Bo Andresen, der stolt fremviser den seneste knopskydning i fitnesscentret, som er et sæt e-gym maskiner, der består af ni cirkeltrænings-stationer. Maskinerne tilpasser sig automatisk den enkelte udøver via et armbånd med information om vedkommendes fysik.
P.t. findes e-gym kun i ganske få centre i Danmark, og maskinerne er blot et af en stribe eksempler på, at HGF mestrer kunsten at foreningsudvikle og tilpasse den 105-årige forening til tendenser i tiden. I HGF har det betydet, at medlemstallet i fitness er vokset fra 1.036 i 2019 til nu 1.862 medlemmer, altså nærmest en fordobling.
Breddeklubbernes superliga
Fitnessafdelingen er blot en af de seneste forgreninger på HGF-stammen, der som navnet siger, ligesom andre kendte foreningsnavne med forkortelsen GF, startede som en gymnastikforening.
I dag rummer HGF 13 afdelinger med flere end 5.000 medlemmer. Heriblandt fylder de traditionelle idrætter mest. Ud over fitness er det svømning med flere end tusind medlemmer, fodbold, gymnastik og håndbold med henholdsvis 739, 590 og 342 medlemmer.
Dermed er Mogens Lyngbys mål om, at HGF skal være i breddeklubbernes superliga, indfriet, for med flere end 5.000 medlemmer er HGF på top ti blandt landets største idrætsforeninger, og når man sammenholder indbyggertallet i lokalområdet med HGF-medlemstallet, svarer det til, at tre ud af fire af de cirka 6.800 borgere i Hammel er med i HGF.
Fra babysvømning til senioridræt
For Mogens Lyngby betyder det dog meget mere, at HGF har tilbud for enhver, end at foreningen putter ressourcer i elitehold for at opnå topresultater på det sportslige plan.
”For mig er det vigtigere, at vi har både babysvømning og senioridræt. Når vi har nogle unge talenter, så sender vi dem gerne videre,” siger Mogens Lyngby og vifter med hånden i retning af de eliteklubber, som gerne aftager talenter.
For i hans optik er det en kvalitet, når borgerne i Hammel kan bryste sig af liga- og landsholdsspillere, som har startet karrieren i HGF.
”Vi vil gerne sole os i, at vi kan levere talenter til andre klubber,” siger hovedformanden.
Åben idræt er en fest
På spørgsmålet om, hvordan HGF får tag i de mange medlemmer, lyder Allan Bo Andresens korte svar:
”I Hammel går man til et eller andet. Det er blevet normen.”
Men man skal ikke overse, at der bag den enkle konstatering ligger et stort stykke arbejde blandt HGF’s ledere og frivillige, for eksempel tre lørdage hen over vintersæsonen med Åben Idræt. Det er lørdage aftner, hvor idrætterne viser, hvad de kan. En form for messe, og hver gang kommer 5-600 børn.
Allan Bo Andresen smiler bredt, mens han fortæller om en af fædrene i vennekredsen, der efter en lørdag med Åben Idræt havde fået spørgsmålet fra sønnen: ”far, hvornår skal vi til fest igen?”
Smagsprøver på aktiviteter
For nylig inviterede HGF også til en åben idrætsdag for voksne, hvor man kunne få smagsprøver på HGF-idrætterne. 15 minutter pr. aktivitet.
”Der kom 50,” konstaterer Mogens Lyngby – underforstået kun 50.
”Så i første omgang var vi ikke imponerede, men da vi gjorde op, at i de første 14 dage efter arrangementet havde 25 af dem meldt sig ind, var det jo helt godt,” siger Allan Bo Andresen.
I det hele taget skal man ikke underkende personlig kontakt og kommunikation, understreger Mogens Lyngby med et nik i retning af kontoret, hvor Allan Bo Andresen er gået hen for at hjælpe tre nye til at blive medlem.
”Der er et kæmpe behov. Så på kontoret hjælper de med svar på spørgsmål som ”hvordan melder vi vores børn til gymnastik?” og den slags,” siger Mogens Lyngby.
Det lille kontor er foreningens bankende hjerte midt i det store idrætscenter, og hvor åbningstiden ofte strækker sig langt ud over de officielle åbningstider.