Skræddersyet stævne genererer stor glæde

Når man tilpasser idrætten til målgruppen, kan hvem som helst få glæde af at være med. Det oplevede 193 elever og lærere fra 10 specialskoler ved et skræddersyet håndboldstævne i Midtjylland.

Vi er i Jysk Arena i Silkeborg netop som et ganske særligt håndboldstævne går i gang. Stævnespeakeren præsenterer skolerne, en for en. Ti i alt. Elever, lærere og hjælpere løber, lunter, går og triller i rækker ind i hallen. Indmarchdeltagernes mangeartede løbe- og gangarter afslører, at dette håndboldstævne ikke er helt almindeligt. De 21 hold kommer fra ti jyske specialskoler og deltager med tilsammen 193 elever og lærere. Eleverne er børn og unge med forskellige og nogle med vidtgående handikap.

På tilskuerrækkerne er flokke af elever klar med flag og skilte til at heppe på heltene fra netop deres skole.

Hvert hold spiller tre kampe à ti minutter, og fire timer senere tager de nyslåede håndboldstjerner tilbage til deres skoler, glade i låget og en stor håndboldoplevelse rigere.

Stævnearrangører

  • Dybkjær Specialskole
  • Parasport Danmark
  • DGI Midtjylland

En sjælden oplevelse

”Det er meget sjældent, at børn og unge med særlige behov får mulighed for at deltage i større idrætsbegivenheder,” siger Anita Frølund, lærer på Dybkjær Specialskole.

”At være i en kæmpe hal sammen med mange andre, der er ”næsten lige som mig” og at være med i en rigtig indløbsmarch sammen sit hold, mens skolekammerater, forældre og pædagogisk personale flager og klapper, er noget af en oplevelse,” fortæller Anita Frølund og citerer en 12-årig dreng for at sige, ”man bliver rigtig glad indeni.”

Den rigtige idé

”Rigtig glade indeni” var arrangørerne –  Dybkjær Specialskole, Parasport Danmark og DGI Midtjylland – også, da de ryddede op efter stævnet.

”Det var den rigtige idé, og med den har vi ramt noget, der har manglet,” konstaterer Dorthe Kock Ahrenkiel, inklusionskonsulent i DGI Midtjylland.

Der findes tilsvarende aktiviteter for samme målgruppe i form af Lykkeliga og Special Olympics Idrætsfestival, og håndboldstævnet er tænkt som er et supplerende initiativ.

”Hvis flere specialskoleelever skal have en lignende oplevelse, må vi udbyde flere stævner” siger Terkel Tranbjerg, håndboldkonsulent i DGI Midtjylland.

Deres idé har været længe undervejs. De startede for to år siden og var klar lige før corona-pandemien brød ud.  Men efter succesen den 8. marts i Silkeborg er de i gang med at arrangere det næste stævne, som skal foregå den 1. november.

Skræddersyet stævne

Arrangørerne ramte plet med stævnet, fordi de på alle måder har tilpasset aktiviteterne til målgruppen.

”Det var håndbold classic, tilpasset målgruppen, og når man tilpasser idrætten til målgruppen, kan man ramme alle selv med et spil som håndbold, som vi ellers siger er svært,” siger Terkel Tranberg.

”Det var plug’n play for lærerne. Og vi havde en kæmpe fanzone, så de, der havde behov for ro, kunne finde et sted til det.”

Lærerne var ikke kun på tur med de elever, der skulle spille håndbold, men med hele deres elevgruppe, så lærerne var fri for skemabøvl og timeflytninger hjemme på skolen. Og dagens dommere var ikke dommere, men vejledere, som skulle få spillet til at køre.

”Varigheden og antallet af hold passede. Det må ikke blive for stort,” siger Terkel Tranberg, og Dorthe Kock Ahrenkiel konstaterer, at stævnet var krydret med en tilpas mængde ”tjubang” i form af indmarch, medaljer, diplomer, besøg af DGI-mascotten Diggi m.m.

Gode råd til et stævnesamarbejde

  1. Find de rette samarbejdspartnere.
  2. Bliv enige om målet.
  3. Vær bevidst om din egen rolle.
  4. Lyt til dem, der er tæt på målgruppen.
  5. Tilpas idrætten til målgruppen.

Et firkløver af eksperter

De to DGI-konsulenter begrunder desuden succesen i et godt firkløversamarbejde, hvor de fire parter, har budt ind med hver deres ekspertise. Kort fortalt er det:

  1. Lærere og pædagoger fra en specialskole. De kender eleverne.
  2. Parasport Danmark, som kan kategorisere eleverne i forhold til handikap, og finde ud af hvilke hold, der matcher hinanden, tilpasse banestørrelser til forskellige grupperinger m.v.
  3. Håndboldkonsulenten, der har den håndboldfaglige ekspertise og erfaring med at planlægge stævner og kampprogrammer.
  4. Inklusionskonsulenten, der får parterne til at spille sammen og binder det hele sammen.

Midtjysk håndboldstævne 5.jpg

Elever og lærere fra Rosenvængets skole slutter dagen med flag, medaljer og Diggy-mascot.