Seniorbold for fuld skrue

Der er gevinst på alt fra motion og fleksible træningsmuligheder til venskab, samvær, fester og hjælpende hænder i Københavns ældste bordtennisklub.

Sigrid Müller og Ole Dons er begge aktive i 60+afdelingen i Brønshøj Bordtennis Foto: Jens Astrup

"Jeg ville ikke få motion, hvis ikke jeg kom her," siger Ole Dons og kigger rundt i bordtennislokalet på 1. sal i Grøndalscentret, som ligger i Brønshøj, der også lægger navn til klubben med de mange 60+spillere. Vi er i Brønshøj Bordtennis, som i 2023 havde 315 medlemmer, hvoraf over halvdelen, 176, har rundet 60 år.

Ole Dons er blandt de 96 medlemmer, som er fyldt 70, og han har været aktiv ved bordtennisbordene, siden han gik på pension for cirka 12 år siden.

Brønshøj Bordtennis

2021: 240 medlemmer

- heraf 118 over 60 år.

2022: 273 medlemmer

- heraf 139 over 60 år.

2023: 315 medlemmer

- heraf 176 over 60 år.

Fleksible træningsmuligheder

Sigrid Müller er enig i at, bordtennis er sagen for seniorer, og navnlig måden, som spil og træning er organiseret på i 60+afdelingen, gør det nemt at blive en del af fællesskabet der. 

"Du kan komme alene, og der vil typisk være nogle, som siger 'kom og spil med ved vores bord,'” siger Sigrid Müller, som snart kan fejre 80-års fødselsdag, og hun fortæller:

"Jeg spiller uden fast makker som regel en gang om ugen og går til træning om mandagen på Gerts hold for øvede."

Læs mere om den fleksible trænings form her.

Mens Sigrid Müller benytter både frit spil og træning, har Ole Dons valgt en anden form. Han spiller to x to timer om ugen med fast makker.

"Først træner vi grundslag, og så finder vi sammen i doubler," siger Ole Dons.

På lægens anbefaling

Da Sigrid Müller første gang kiggede indenfor i bordtennislokalet, var det med stor idrætserfaring i sportstasken. Hun prøvede tennis som teenager, har spillet håndbold på det tyske landshold og været dansk mester med HG. En veninde, Sigrid Müller kendte fra håndbold, havde haft en mindre hjerneblødning. Lægen havde anbefalet veninden at prøve bordtennis.

"Lægernes anbefaling betyder så meget, så da min veninde spurgte, om jeg ville med til bordtennis, tog jeg med," fortæller Sigrid Müller.

På det tidspunkt var hun omkring 70 og følte, at håndbold var blevet for hårdt, blandt andet fordi hun havde revet et korsbånd over. Nu glæder både hun og Ole Dons sig over, at bordtennisspillet gør noget godt for både krop og sjæl:

"Bordtennis giver en hel masse til finmotorikken, til koncentration og balance. Det er værdifuldt," siger Ole Dons.

"Vi får motion uden at tænke over det," siger Sigrid Müller.

"Men det er ikke en sport, man taber sig af, når man er på mit niveau," erkender Ole Dons og tilføjer:

"Det er nok lidt ligesom hurtig gang."

Fællesskab og venskaber

Med aktivitet svarende til fire timers hurtig gang om ugen opfylder man som 80-årig så godt og vel Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 30 minutters fysisk aktivitet om dagen.

Men også på socialt samvær scorer 60+afdelingen højt – både i hverdagen, hvor det frie spil skaber mange små fællesskaber  på kryds og tværs, og til turneringer og fester.

Ole Dons nævner fra kalenderen med årets faste arrangementer: 

"Der er klubfest en gang om året i november. Så er der juleturneringen, hvor der altid er spas og alternative måder at spille på. I marts er der klubmesterskab. Det er dødalvorligt. De giver deres hjerteblod for to flasker vin."

Sigrid Müller er også med, når de fylder 5-6 biler med spillere og sætter kurs mod Vejen, hvor DGI holder landsmesterskaber.

"I bilerne bliver vi blandet, så vi kommer til at snakke med nogle, vi ikke plejer at snakke med, og i Vejen mødes vi med nogle piger fra Bornholm, som vi kender fra tidligere," siger Sigrid  Müller.

"Det er et godt middel mod ensomhed. Her oplever man liv og glade dage," sammenfatter Ole Dons, og begge kan nævne både par, venner og rejsekammerater, der har fundet hinanden i 60+afdelingen.

Selv har Ole Dons siddet ved dommerbordet ved de populære BAT60+stævner, hvor han har lært rigtig mange spillere at kende, og hvor de ligesom ved klubmesterskaberne spiller niveaudelt i fire rækker uden alders- og kønsopdeling. Det betyder, at biologisk alder og fysik har forrang for kronologisk alder og køn:

"Det accepterer folk, som det er," siger Ole Dons. 

"De nye er måske netop blevet pensioneret og er hurtigt tilbage på niveau, og så bliver vi andre gamle overhalet," siger Ole Dons med et smil.