Sådan rækker du ud til sårbare børn - og derfor er det vigtigt
Som foreningsledere og trænere gør I en kæmpe forskel for sårbare børn, som oplever en enorm værdi i at indgå i jeres træningsfællesskaber. Ræk ud til dem, både når træningen i foreningen er aflyst, og når træningen starter op igen.
Idrætsforeningernes trænere og ledere er vigtige voksne for børnene i deres dagligdag– og særligt for udsatte børn spiller I en afgørende rolle.
Rigtig mange børn har været isoleret derhjemme under corona-krisen. De har haft meget alenetid, og de har savnet at være en del af de fællesskaber, som idrætsforeningerne tilbyder. Sårbare børn har brug for at mærke, at de er en del af holdet, og at de er manglet og savnet. Både når træningen i foreningen er aflyst, og når træningen starter op igen.
Mødrehjælpen og DGI er gået sammen om at styrke indsatsen for sårbare og udsatte børn og familier i hele Danmark. For fraværet af fritidsaktiviteter har en tung social slagside.
Få gode råd fra Mødrehjælpen - deltag i webinar
Her får du Mødrehjælpens gode råd og inspiration til, hvordan du som træner eller foreningsleder kan række ud til sårbare børn og familier, og hvordan du kan være med til at give dem en vigtig oplevelse af at være en del af et fællesskab og netværk på trods af corona-krisen:
5 gode råd: Det kan du gøre, hvis I ikke kan mødes i foreningen
- Ring til familierne og spørg, hvordan de har det. Vis familien og barnet at du er der, selvom aktiviteterne er lukket ned. Særligt for sårbane børn og deres familier er det altafgørende, at man bevarer kontakten.
- Lav en kort videohilsen til holdet, hvor du fortæller, at du savner dem og glæder dig til at I kan mødes igen.
- Bevar kontakten til barnet – det kan være via skype eller facetime – hvor du taler lidt med barnet om, hvordan hverdagen går, og hvad man kan lave derhjemme for at bevæge sig.
- Opret et virtuelt fællesskab for holdet på for eksempel facetime, skype eller teams, så I kan lave aktiviteter sammen hver for sig. Det kan være en quiz, et kapløb for at finde en bestemt ting i huset eller lignende. På den måde bevarer I fællesskabet og holdånden.
- Undersøg om der er andre i netværket/på holdet, der kan hjælpe barnet, hvis barnet har behov for det. Det kan være andre familier på holdet, som barnet i forvejen har en god relation til, hvor du kan være med til at formidle, at børnene mødes for at bevare kontakt og netværk.
5 gode råd: Det kan du gøre, når I vender tilbage og må mødes igen
- Ring eller skriv en glad og gerne personlig besked inden første træning, så alle får mod på at komme igen. Særligt de nyeste børn og unge, eller de familier, hvor de sidste måneder har været særligt svære, kan have brug for det.
- Gør noget ekstra ud af legen og det sociale til de første træninger, så alle kommer godt tilbage i fællesskabet på holdet og mærker glæden ved at være sammen igen.
- Læg mærke til, om der er nogle børn, der trækker sig og har særligt svært ved at blive en del af det sociale. Tal med dem alene om, hvordan de har det.
- Vær nysgerrig. Giv plads til at børn og voksne kan dele deres tanker, og sæt god tid af til at spørge ind til deres oplevelser af at være i corona-krisen. Respekter også, hvis nogen ikke har lyst til at tale om det og vær tydelig omkring, at det er ok ikke at dele noget.
- Læg mærke til, om der er nogle børn, der ikke kommer til de første træninger? Giv familien et kald eller en besked ”Nu er vi i gang igen, og jeg glæder mig til at se [navn] igen. Jeg håber han/hun har lyst til at komme til træning på torsdag. Sig til, hvis I har nogle spørgsmål”.
Husk også
- Du kan altid henvise familierne til Mødrehjælpens Holdepunkt, hvor der er mulighed for at få rådgivning på telefon og chat om alt fra børns trivsel til samvær/skilsmisse, vold og økonomi. Du kan også selv hente inspiration eller henvise til artikler på Mødrehjælpens hjemmeside under ”Viden og Råd”.
- Du kan søge om støtte til kontingent og stævnedeltagelse for børn og unge i udsatte positioner i DGI’s pulje Foreningsliv for alle. Det er nemt at søge og ansøgningerne behandles lynhurtigt.
- Hvis du er meget bekymret for et barns trivsel, er du forpligtet til at underrette den kommune, hvor barnet bor. Du kan finde en underretningsformular på kommunens hjemmeside.
Samarbejdet mellem DGI og Mødrehjælpen betyder også, at instruktører fra DGI på Facebook til Mødrehjælpens Familienetværk giver inspiration til bevægelse og andre aktiviteter, som kan lette hverdagen for både børn og forældre.