Sådan åbner I døren for nye

Hjælp med de usagte koder, skab genkendelighed og få nye børn og unge med i foreningslivet

Erfaring viser, det er vigtigt at tænke i både før, under og efter. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Idrætsforeninger har mange indforståede normer, der kan være svære at afkode, når man er ny og ikke kender foreningslivet.

Derfor har DGI arbejdet med et særligt projekt om børn og unges lige adgang til foreningerne fra 2018 frem til 2025. Foreninger, der har deltaget i DGI-projektet har oplevet en vækst på 20% blandt børn og unge medlemmer i alderen 0-24 år, mens øvrige DGI-foreninger haft en vækst på 4,7% i samme aldersgruppe.

Her kommer nogle nedslag fra projektet, I kan være opmærksomme på, hvis I vil række ud til børn og unge, der ikke kender foreningslivet i forvejen.

Det er vigtigt, at det er lysten, der driver jer

Simone Christiansen, fagkonsulent i DGI

Forberedelser

Først skal I gøre det klart, hvem I gerne vil nå. Er det børn med anden etnisk baggrund i et socialt boligområde i nærheden af foreningen, børn med særlige behov fra den lokale skole eller en helt tredje målgruppe?

Når I ved, hvem I gerne vil nå, har I også mulighed for at række ud til andre sociale foreninger, der kender målgruppen og kan hjælpe jer. Det kan være alt fra Røde Kors, Mødrehjælpen, den lokale skole eller kommunen, som har noget viden eller ligefrem kender nogle til jeres tilbud.

Vidste du, at...

... Når hverken familie eller venner dyrker idræt, dyrker 43 % af børn i alderen 7-15 år idræt og motion

... 30 % af forældre med ikkevestlig baggrund, der ønsker, at deres børn dyrker sport i en idrætsforening, har enten ikke nået at tilmelde deres barn, eller ved ikke, hvordan de kan tilmelde barnet

Kilder: Medborgerskabsundersøgelsen 2022, IDAN - Danskernes Motionsvaner 2020

Vis mere Vis mindre

Fælles for mange af de børn, der ikke er en del af foreningslivet, er, at de har brug for økonomisk hjælp. Derfor er det også en god ide allerede her at undersøge, om kommunen har fritidspas-ordninger, eller om I kan søge støtte til kontingent gennem eksempelvis Foreningsliv for alle-puljen.

Læs også: Det er nemmere at søge støtte, end du tror

Velkommen i klubben

Når I har prikket til de børn og unge, I gerne vil have med, er det vigtigt, at der den første håndfuld gange er den samme person til at tage imod.

Mange af børnene har ikke en forhåndsviden om, hvad der er ”plejer,” og derfor er det en god ide at vise, hvor I klæder om, og om I eksempelvis har brug for sko eller andet til idrætten. Det er detaljer på mikroplan for foreningsvante, men noget der skaber en stor tryghed hos de nye, og på den måde får de en oplevelse af, at der også er plads til dem.

Derudover er det godt, hvis der de første par gange er den samme rutine til træning, så I opbygger en genkendelighed. Det gør det nemmere for dem at komme igen.

Læs også: Gør nye medlemmer til gode medlemmer

Opfølgning

Hav en særlig opmærksomhed på at række ud. I vil opleve, at der er nogle, der ikke dukker op igen, og her er det en god ide at ringe eller sende en sms og sige, at I har lagt mærke til, at de ikke var der, men at de stadig er velkomne. 

Ofte er der en social opgave, når I vil invitere børn og unge, der ikke kommer af sig selv, indenfor. Derfor er det vigtigt, at det er lysten, der driver jer og ikke et mål om at vækste i antallet af medlemmer.