Fællesspisning fik medlemmer tilbage i fodboldklubben

Både medlemstal og aktivitetsniveau i Roslev IK fik en mavepuster under corona. Nu har klubben vendt skuden med fællesspisning, familievenlige arrangementer og en aktiv pigeindsats.

Arrangementer med fællesspisning og en aktiv pigeindsats har været medvirkende til at bringe medlemmerne tilbage i Roslev IK's fodboldafdeling efter corona. Foto: Illustration: Claus Riis

Uden mad og drikke duer helten ikke. Der ligger en banal hemmelighed gemt i den gamle talemåde, og for Roslev IK’s fodboldafdeling har fællesspisning vist sig at være en simpel opskrift på at få flere tilmeldinger til klubbens arrangementer i kølvandet på corona.

Læs også: Saml de frivillige i en bank

Medlemstallet i den lille klub på den midtjyske halvø Salling tog et ordentlig dyk fra 178 i 2019 til 102 i 2020, så da restriktionerne blev lempet i løbet af sensommeren 2021, var klubben klar til at øge aktivitetsniveauet igen. Men de gode intentioner mødte ikke samme opbakning fra børnene og deres forældre som før. 

"Det var vi lidt uforstående overfor. Men da vi til vores næste arrangement havde inkluderet fællesspisning på programmet, fik vi pludselig 87 tilmeldte. Det handlede måske om usikkerhed efter corona, men det handler også om at gøre det nemt og attraktivt for børnefamilier at være med," siger fodboldformand og klubudviklingsmedarbejder Bethina Lunne.

Skaber sammenhold blandt forældre

Til et andet fællesarrangement med spisning havde Roslev IK besøg af den daværende FC Midtjylland-spiller, Gustav Isaksen, der har spillet børnefodbold i klubben, samt to akademispillere, og igen var der over 80 tilmeldinger. Klubben har også lavet et ’prof for en weekend’-arrangement for børn og unge, med besøg af youtuberen og boldkunstneren Brizze, og den type arrangementer fungerer både som ’lokkemad’ for nye medlemmer men også medlemspleje for nuværende, siger Bethina Lunne.

"Det skaber også sammenhold på tværs af spillerne og blandt forældrene. Vi forsøger at forkæle vores medlemmer med sjove oplevelser, for selvom vi selvfølgelig har fået nye børn og unge til klubben efter corona, så har vi især været dygtige til at holde på vores medlemmer, og det håber jeg skyldes, at vi har fået skabt en god klubånd," siger fodboldformanden.

Læs også: Giv tilflyttere et gratis medlemskab

Og noget tyder på, at de sociale fællesarrangementer virker. For med 2022-medlemstallene er klubben nu over medlemsniveauet før corona med 215 medlemmer.

Har fat i den lokale skole

Klubben har også været en aktiv del af DBU-konceptet Pigeraketten, som er målrettet de 5-11-årige piger. Her har Roslev IK taget skeen i egen hånd, når det kommer til at være aktiv på den lokale skole og i forælder-portalen Aula.

"Vi har oplevet, at nogle af vores ønskede opslag på Aula aldrig kom ud til forældrene. Så vi har spurgt skolen, om vi må gå op i de mindste klasser og fortælle om klubben og dele foldere ud. Det tager fem minutter i hver klasse, og vi kan se pigerne stikke sedlen ned i skoletasken. Og det er nok nemt for forældrene at tage stilling til, når de får noget konkret info stukket i hånden af deres piger," siger Bethina Lunne.

Sidste år gav Pigeraketten over tyve nye medlemmer i klubben, og da klubben afviklede konceptet i april i år, kom der fem nye medlemmer på selve aftenen.

Læs også: Gentænk kontingentet

"De nye spillere plejer også altid at hive nogle klassekammerater med, så det tal skal nok vokse. I det hele taget er samarbejdet med vores lokale skole bare alfa-omega," uddyber Bethina Lunne.

Samarbejde med andre foreninger

Roslev IK’s fodboldafdelingen har også forsøgt at samarbejde tættere med andre lokale foreninger. Tit er det de samme børn, foreningerne kæmper om, og kan man sprede aktiviteterne ud på forskellige ugedage og tidspunkter, er det til gavn for alle, mener Bethina Lunne.

"Til et af vores arrangementer havde vi lånt en air track fra gymnastikken, vi havde badminton med i hallen, og vi havde inviteret spejderne til at komme og lave skumfiduser over bål. Det er vigtigt at samarbejde med de andre foreninger i området, så vi ikke lægger vores aktiviteter for de samme årgange på samme tidspunkter. På den måde forsøger vi at undgå, at børnene og deres forældre er tvunget til at vælge enten det ene eller det andet," siger Bethina Lunne.