Pas på direktørsvindlere i ferien

Vær opmærksom på falske mails i ferietiden, og vær med til at forebygge CEO-svindel. Her får du de vigtigste forholdsregler.

”Kontakt din formand fysisk eller telefonisk, hvis du er i tvivl!”

Sådan lyder politiets råd nr. 1 til dig, hvis du modtager en mail, hvori formanden for din forening opfordrer dig til at betale en regning eller overføre penge som betaling for udgifter, som du ikke tidligere har hørt om.

Mailen kan være falsk og et eksempel på den form for kriminalitet, som politiet kalder CEO-fraud – på dansk også kaldet direktørsvindel, fordi mailens afsender typisk udgiver sig for af være virksomhedens direktør eller når det gælder foreninger - foreningens formand.

Tjek mailadressen grundigt

Afsenderadressen på den falske mail vil typisk være meget lig den rigtige formands mail. Det kan både modtagere af falske mails og deres formænd skrive under på. En af dem er Gert Jørgensen, udvalgsmedlem i DGI Storkøbenhavn:

Gert Jørgensen, som har mailadressen Gertj@BAT60.dk, forklarer:

"Nogen har fundet ud af at lave en mail, som er GertjBAT60@outlook.com, og det ser jo meget ud som mig."

Gert Jørgensens mailadresse er offentlig tilgængelig, ligesom det er tilfældet for langt de fleste foreningsformænd og bestyrelsesmedlemmer.

"Vi er særlig udsatte, da vores mail og udvalgstilhørsforhold jo står højt og tydeligt på en hjemmeside. Det gør det nemt for svindlerne, men det er jo det vi "lever" af," siger Gert Jørgensen.

Derfor hedder politiets råd nr. 2: Tjek grundigt om mailen kommer fra din formands mailadresse.

Så tjek lige en ekstra gang: Har din formand virkelig en mail, der slutter på outlook.com, og er formandens navn stavet rigtigt?

Politiet har udarbejdet en plakat med 6 enkle råd til forebyggelse af CEO-fraud. Download plakaten her i sort-hvid eller farve.

Har formanden travlt?

Politiets råd nr. 4 hedder ”Giv ikke efter for pres og korte tidsfrister!” og det rammer lige ind i teksten i nogle af de eksempler, vi har modtaget på redaktionen.

”Jeg sider i møde og har meget travlt med møder. Vil du hjælpe mig med nogle gaver?” lyder det i en falsk mail til et udvalgsmedlem. Mailen fortsætter:

”4 gavekort fra APPLE a 500 kr. Kan købes i Føtex og andre store butikker. Når du har gjort det - tag et billede af koderne og send til mig.”

Mailens tekst rimer fuldstændig med observationer, som Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) videreformidler i deres årsrapport for 2023. Heri skriver NCIK:

”I sager om CEO-fraud bliver forurettede ofte svindlet til at indkøbe gavekort til Itunes, da disse kan videresælges eller veksles til Appleprodukter eller kryptovaluta.”

Fra NCIKs årsrapport

Anmeldelser i 2022: 542

Anmeldelser i 2023: 369

I størstedelen af sagerne om CEO fraud kom anmeldelsen fra en forening, og der tegner sig dermed et billede af, at svindlerne i højere grad går målrettet efter foreninger. 

Det betaler sig at være opmærksom

Ifølge Nationalt Center for IT-Kriminalitet tyder meget tyder på, at viden om forebyggelse har haft en positiv og forebyggende effekt i foreningerne, idet antallet af CEO-Fraud anmeldelser er faldet fra 542 i 2022 til 369 i 2023.

Læs også > Falske mails snyder foreninger for tusindvis af kroner.