Ny lov om kontrakter og arbejdsvilkår for lønnede

Den 1. juli 2023 trådte en ny lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår i kraft. Loven vedrører ansættelser af lønmodtagere med en gennemsnitlig arbejdstid på 3 eller flere timer om ugen. DGI Jura har justeret DGI's kontraktforslag efter loven.

Loven angår alene lønmodtagere og altså ikke ulønnede instruktører og trænere, der modtager godtgørelse for deres indsats for en forening. Foto: Roar Paaske

Danske arbejdsgivere, dvs. også foreninger, der har arbejdsgiveransvar, har fremover pligt til at udlevere et ansættelsesbevis til lønmodtagere, der er ansat med en gennemsnitlig arbejdstid på 3 eller flere timer om ugen. Tidligere var det 8 timer. Det fremgår af en lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår, som trådte i kraft den 1. juli 2023. Loven er en udmøntning af et EU-direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår i EU.

NB: Loven gælder for lønmodtagere, dvs. personer, der modtager løn (eller lignende vederlag) for at arbejde. Frivillige ulønnede udfører også arbejde, men da de ikke får løn, er de ikke omfattet af lovens regler, selvom de har mere end 3 timer om ugen.

DGI Jura har udarbejdet information om de nye regler (3.7. 2023). Nedenfor får du en helt kort sammenfatning:

De nye regler helt overordnet

Ud over ændringen fra 8 til 3 timer betyder loven, at

  • Arbejdsgiveren nu har pligt til at informere om
    - lønmodtagerens rettigheder ved andet fravær med løn end ferie, for eksempel sygdom eller orlov
    - evt. uddannelsesmuligheder
    - om sociale sikringsordninger, altså hvorvidt arbejdsgiveren betaler til ATP, AES m.v.
  • Fristen for at udlevere nogle specifikke oplysninger er skærpet, dvs. at arbejdsgiveren skal udlevere oplysningerne til lønmodtageren senest syv dage efter ansættelsesforholdets start.
  • Den nye lov implementerer en række minimumsrettigheder, for eksempel at en prøvetid maksimalt kan være 6 måneder. Dog kan en prøvetid for lønmodtagere, som er ansat efter funktionærloven maksimalt være 3 måneder.
  • Arbejdsgiveren kan ikke hindre en sideløbende ansættelse, medmindre ansættelsen er uforenelig med den eksisterende ansættelse.
  • Hvis lønmodtageren har ret til uddannelse som en del af jobbet, skal det ske uden omkostninger for lønmodtageren og betragtes som arbejdstid.

Opdatering af ansættelseskontrakter

DGI Jura har opdateret ansættelseskontrakter for såvel lønnede trænere som kontormedarbejdere/funktionærer, så kontrakterne lever op til de nye regler. 

Lønmodtagere, som er blevet ansat før den 1. juli 2023, dvs. inden lovens ikrafttræden, skal ikke have et nyt ansættelsesbevis, medmindre lønmodtageren anmoder om det. Modtager arbejdsgiveren en anmodning er vedkommende forpligtet til at udlevere de manglende oplysninger inden for otte uger.

DGI Jura har også benyttet lejligheden til at revidere kontrakten for ulønnede trænere, selvom den ikke som sådan har noget med loven at gøre. Det betyder, at kontrakten indeholder en lempelse af forpligtelser for den frivillige træner. Det er gjort i et forsøg på at tydeliggøre, at en ulønnet træner ikke på samme måde som en lønnet har forpligtelser, som det kendes fra arbejdsmarkedet.

Hent DGI Juras forslag til ansættelseskontrakter til