I Agerskov lever efterskole og foreninger i symbiose

Eleverne vokser med træneransvar og lokale foreninger stiller fulde hold med hjælp fra Agerskov Ungdomsskole. Det er ren win-win for alle parter.

Solidt plantet i foden af Jylland ligger Agerskov. En lille by med 1200 indbyggere, som lægger gader til en kro, fire genbrugsbutikker, en købmand og en efterskole. Men trods sin beskedne størrelse er byens puls høj. Der er nemlig altid gang i både springgrav, svømmehal og kunstgræsbaner.

En af de primære årsager til, at den lokale idrætsforening boomer af aktive børn og unge, er det gode samarbejde med Agerskov Ungdomsskole. Her er Helle Graversgaard Hansen lærer. Og Ungdomsskolen ser store fordele ved at integrere eleverne i lokalsamfundet:

”Vores elever ser, hvordan man kan arbejde sammen til alles bedste. Hos os oplever de, hvordan man i et lille bitte samfund, som mange af dem kommer fra, kan gøre en stor forskel. Og de erfaringer kan de tage med hjem efter efterskoleopholdet,” siger hun.

Efterskolen og byen lever i symbiose

Helle Graversgaard Hansen, formand i Agerskov IF og lærer på Agerskov Ungdomsskole

Sammen kan vi mere

På Agerskov Ungdomsskole har eleverne et obligatorisk leder-modul. Her skal de vælge en idræt og en træneruddannelse. Som en del af forløbet bliver de tilknyttet som træner eller instruktør i Agerskov IF, hvor de bruger teorien i praksis. Hele forløbet får stor ros af både elever og idrætsforeningen, hvor Helle Graversgaard Hansen er formand.

”For os i idrætsforeningen er det fedt at opleve de unge, som hjælper til med en helt særlig energi. Vi får jo ekstra hænder. Og børnene på holdene synes, det er fedt, ikke mindst med nogen at se op til,” siger Helle Graversgaard Hansen.

Men samarbejdet mellem forening og efterskole har flere ben at stå på. Foreningen låner efterskolens gode faciliteter og de erfarne idrætslærere. Eksempelvis er der to gymnastikhold for de mellemstore og store børn. På det store hold træner gymnaster sammen med elever fra skolen. På det mellemstore hold hjælper eleverne til som hjælpeinstruktører, ganske frivilligt og på begge hold er det erfarne idrætslærere fra efterskolen, som står for træningen.   

”Vi afvikler, hvis ikke vi spiller hinanden gode. Jeg tror, at man rigtig mange steder kunne mere, hvis man spillede sammen. Det kan være den lokale skole, erhvervslivet eller plejehjemmet. Det giver så meget på det menneskelige plan, når vi samarbejder, og i Agerskov har vi fået en selvforståelse af, at vi kan noget, når vi gør det sammen,” siger Helle Graversgaard Hansen.

Unge, frivillige kræfter

Agerskov IF får også medlemmer i kraft af samarbejdet. Det sker eksempelvis, når elever fra efterskolen skal tage en træneruddannelse. Så skal de være medlem af en forening for at få adgang til en række kurser hos DBU.  

”Og når der er turneringer i byen, kommer de unge ned og er dommer og hjælper til. Vi håber selvfølgelig, at det giver dem blod på tanden til at hjælpe til, når de kommer hjem i deres egne byer efter endt efterskole,” siger Helle Graversgaard Hansen.

Og så er der gymnastikafdelingen. Her oplever de, at gymnasterne kommer fra et stort opland til netop deres hold, fordi faciliteterne er gode og trænerne endnu bedre.   

”Det er en stor glæde, at vi generelt har så gode trænere og instruktører i foreningen. Og det har vi blandt andet, fordi efterskolens trænere er så passionerede omkring deres idræt,” siger Helle Graversgaard Hansen.