Kender du en seenager?

Der er værdifulde hænder at hente, hvis foreningen retter sine øjne mod nye seniorer

Ræk ud til seenageren, der har nye muligheder i overgangen mellem arbejdsliv og pension. Arkiv. Foto: Bo Nymann

De har kompetencer, erfaring og lyst til nye udfordringer. Men du skal huske at spørge dem, for de kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Seenagers.

Ordet kommer som en sammentrækning af ’senior’ og ’teenager.’ For i overgangen mellem arbejdslivet og pension står en seenager på mange måder i en fri fase ligesom en teenager: Der er få forpligtelser, mere tid og mulighed for at søge en ny identitet, når børn og job ikke optager hele hverdagen.

Det åbner et vindue, hvor I som forening kan være det perfekte match i en overgang med livsforandringer. For mange søger stadig et fællesskab og at være noget for nogen, samtidigt med at foreningslivet kalder på flere frivillige.

»Den ældre aldersgruppe er nogle af dem, der lægger allerflest timer som frivillige. Men det er ikke nødvendigvis i idrætsforeningerne, for vi glemmer ofte at spørge dem og går i stedet efter yngre frivillige. Men hvis I byder jer til, har I mulighed for en god frivillig i mange år, « siger Stine Jeppe Søndergård, der er konsulent for Aktive Voksne og Sunde Seniorer i DGI.

Hul på netværksboblen

Hvordan rækker I så hånden ud til seenageren, der pludselig står og kan jonglere med nye muligheder?

Den bedste måde at gøre det på er ifølge Stine Jeppe Søndergård en uforpligtende kaffeaftale.

»Spor dig ind på, om du skal foreslå konkrete opgaver eller om du skal have en åben snak uden et klart mål. For nogle har brug for et øjebliks pusterum efter et skemalagt liv. Til gengæld ved de, at døren er åben og har nemmere ved at komme et halvt år senere, hvis de gerne vil engagere sig i noget nyt,« siger Stine Jeppe Søndergård.

Men du skal være opmærksom på, at det ikke er sikkert, personen er i din forening i forvejen. Nogle har måske holdt pause fra foreningslivet under et travlt familie- og arbejdsliv eller ikke haft et tilbud, der passede til deres situation. Derfor kan det være en god ide at gå gamle medlemslister igennem. 

»For de kommer ikke af sig selv,« fastslår Stine Jeppe Søndergård.

Til gengæld er erfaringerne, at det skaber ringe i vandet, hvis du finder de første fem, for derefter tager de fat i deres netværk. Det handler derfor om at få hul på boblen.

»Man vil opleve, at de er guld for foreningerne. De er mange, de har tid og når først de er der, så lægger de ofte mange timer. Det er win-win-win.«