Initiativer på tværs giver en stærk forening

Flere frivillige og flere medlemmer er udbyttet af et målbevidst udviklingsarbejde i Hornbæk IF.

Med 3500 medlemmer og 17 afdelinger kan man måske forvente, at udvikling kommer af sig selv. Men sådan er det ikke. Heller ikke i Hornbæk IF

Nok blev foreningen kåret som den ene vinder af DGI’s DM i foreningsudvikling og årets idrætsforening i Helsingør Kommune 2012, men foreningens ledere ville videre end det.

De ville fremtidssikre foreningen med initiativer på to områder: Det frivillige arbejde og en styrket følelse af at være fælles på tværs af foreningsskel.

DM i foreningsudvikling satte skub i udviklingen

Blandt de mange initiativer, vi satte i gang, var et fælles seminar om vore visioner. En håndfuld afdelinger holdt også deres eget seminar for at drøfte, hvordan de kan gøre sig mere synlige i området, så de kan få flere til at gå ind i arbejdet.

Peter Poulsen

En spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer og byens borgere blev sammen med en foreningsdag en vigtig genvej til fornyelsen.  

"De 554, der svarede på vores undersøgelse, fortalte os, hvad folk ønsker af foreningen. Foreningsdagen, hvor alle afdelinger viste, hvad de arbejder med, gav os 32 nye frivillige. Den gav os også anledning til at møde hinanden og på den måde lære at forstå hinanden bedre," fremhæver Randi Michaelsen fra tennisbestyrelsen.

Frivillige finder egne afløsere

Hornbæk IF er ikke anderledes end andre foreninger, når det gælder ønsket om flere frivillige. Og så alligevel. Bortset fra en kommunalt ansat halinspektør og en foreningsansat rengøringsassistent drives den store forening af frivillige. Men de er også begyndt at dukke op i nye forklædninger.

"Som da vores kioskpasser gennem en årrække stoppede. Jeg hev mig i håret, for hvordan kunne vi finde en afløser," husker Peter Poulsen.

Det viste sig, at den kvinde, der de seneste år havde hjulpet hende, gerne ville overtage tjansen.

Nu inviterer hun de børn, der venter på at komme til træning efter skoletid, til en hyggestund i cafeteriet. Fire eftermiddage om ugen hjælper fire andre frivillige børnene med lektiearbejdet.

"Her kan være op til 30 børn på en enkelt dag," fortæller Randi Michaelsen.

Svært at være pendlerby

Hornbæk er en by, der vokser fra vinterens 5.000 fastboende til 25.-30.000 indbyggere om sommeren. Hornbæk er også en pendlerby, hvor mange hver dag tager turen 50 km til København for at gå på job.

Arbejdspladser i byen er der ikke mange af ud over en del håndværkere, en Superbrugs med 70 ansatte og et fysiurgisk hospital. Det gør det sværere at skaffe nye frivillige til de mange opgaver, der hører til en stor forening.

Oprettelse af fitness på eget initiativ

Men foreningen er kendt som den, der udfører opgaverne alligevel, selv om Helsingør Kommune ikke lige vil hjælpe eller bevilge midler til endnu et initiativ. For eksempel ville kommunen ikke bidrage økonomisk til etableringen af et foreningsbaseret motionscenter, da en privat aktør også meldte sig på banen.

"Men så ryddede vi et lokale i vores selvejende hal og byggede det om til fitness og spinning. I dag, et år efter åbningen, har vi 241 medlemmer," fortæller Henrik Olsen, kasserer i den et år gamle fitnessafdeling.

Nye løsninger på tværs af idrætter

Den type initiativer, hævder Henrik Olsen, fremmer forståelsen mellem afdelingerne. Skal en forening hente en gevinst ved at sætte nyt i gang, opfordrer han andre foreninger til at motivere afdelingsledere til at være mere aktive i at lære hinanden at kende på tværs af afdelinger.

Og afdelingerne er begyndt at finde sammen om nye løsninger. Som i vinter da fitnessafdelingen tog affære.

"I fitness fik vi træningstid til et fitnesshold i samme sal. Men i stedet for at holde otte håndboldpiger, der havde brugt salen til at varme op i, ude, inviterede vi dem til at være med i et fælles opvarmningsprogram. Den type aftaler ville vi ellers aldrig lave, hvis ikke vi var begyndt at kende hinanden på tværs af afdelingerne," fortæller Henrik Olsen fra fitnessbestyrelsen.