Idrætsforening i spidsen for ø-udvikling

Med gratis aktiviteter i ferier trækker Endelave IF turister til den lille Kattegat-ø. Målet er at skabe omsætning hos de erhvervsdrivende, gøre sig attraktiv over for potentielle tilflyttere og få en hurtigere færge til fastlandet.

Endelave mellem Samsø, Sydøstjylland og Fyn

  • 13,2 kvadratkilometer i det sydlige Kattegat. 2/3 er opdyrket land, resten skov, hede og overdrev.
  • kendt for øens mange vildkaniner.
  • 654 indbyggere i 1901. I dag er der cirka 150 fastboende. Et større sommerhusområde ligger på den sydøstlige del af øen.

Færgeturen fra Snaptun ved udmundingen af Horsens Fjord tager 60-70 minutter.

Kilde: Wikipedia.

Med 15 medlemmer og tre mand i bestyrelsen fylder Endelave IF ikke det store i det danske foreningsliv. Ikke desto mindre har foreningen sat sig for at gøre den lille ø ud for Horsens Fjord til et attraktivt sted at holde ferie og måske bosætte sig.

Det sker med konceptet Aktiv Ø, som for nylig indbragte Endelave med cirka 150 fastboende titlen som Årets Ø 2020-21. Aktiv Ø består af ferieaktiviteter, som det er gratis at deltage i for øboere, fritidsendelavitter og turister.

Det startede med joller

»Det begyndte for ti år siden. Vi var nogle stykker, som legede med joller i havnen, og flere og flere spurgte, om de måtte prøve. Vi besluttede at gøre det mere formelt, og det blev et hit,« fortæller Kim Vind Andersen. Han er formand for Endelave IF og står stadig i spidsen for sejlads under Aktiv Ø.

I de første år holdt de Aktiv Ø i 3 uger af sommerferien, men da øen mistede sin skole i 2018, satte idrætsforeningen turbo på og udvidede til først 4 og siden 5 uger af sommerferien. Efterårsferien er også kommet med, og uden corona havde der været Aktiv Ø i påsken.

Flere turister øger kroens omsætning

»Planen er, at der også skal være aktiviteter i weekender med helligdage, for flere turister giver omsætning på kroen, i cafeerne og hos købmanden, så de kan holde åbent hele året. Det er afgørende for, at folk vil besøge øen uden for turistsæsonen. Hvis turisterne kommer igen og igen, fordi der sker noget på Endelave, er der forhåbentlig nogle, som får lyst til at bo her. Det kender vi fra os selv. Mange af os er flyttet herover, fordi vi ikke kan undvære øen,« siger Kim Vind Andersen.

Der er dog en hurdle. Færgeturen tager lidt over en time, og forskning om småøer viser, at en sejltur på over 40 minutter sætter en grænse for folks lyst til at pendle.

»Når færgen skal skiftes ud, vil vi gerne have en pendlerfærge, så vi kan komme hurtigere over og få flere afgange. Med Aktiv Ø viser vi, at færgen bliver brugt og skal udvikles,« siger Kim Vind Andersen.

Alle ideer er velkomne

Perspektiverne for Endelaves udvikling bæres af frivilligt arbejde, og det har ikke været svært at få folk til at stille op.

»Vi husstandsomdelte et brev i foråret 2018 og opfordrede folk til at melde sig med en aktivitet, de ville stå for. Jeg hørte både fra øboere og fritidsendelavitter og kunne lave en plan til fire uger af sommerferien,« fortæller Sonja Elgaard, som blev koordinator, da idrætsforeningen besluttede at udvide Aktiv Ø.

I 2018 tiltrak sommerferiens aktiviteter 1.116 deltagere. Året efter steg tallet til 1.648, og i år nåede Aktiv Ø op på 1.901 udøvere med sejlads, golf på en femhullers bane og crossfit som de mest populære tilbud.

Man tropper bare op

»Vi har højst to aktiviteter om dagen, for mange vil være med til det hele. Men alle med en idé er velkomne. Vi har blandt andet kroket, skriveværksted, lystfiskeri og flugtskydning, og næste år får vi både en beachvolleybane og et badeanlæg. Der sker hele tiden en udvikling,« siger Sonja Elgaard.

Ikke alene er det gratis at deltage i aktiviteterne. Man tropper bare op.

»Folk holder ferie, så det må gerne være impulsivt. Vi har også gæster, som kommer med færgen uden at kende til Aktiv Ø, og når de ser, at der er gang i den, vil de være med,« siger koordinatoren.

Især turister undrer sig over, at det er gratis, men med betaling følger krav og forventninger.

Aktiv Ø - Eksempler på aktiviteter

Henrik Nørremark instruerer i golf (billedet). Derudover kan du opleve

  • Crossfit
  • Fang, saml og tilbered
  • Fodboldskole
  • Guidet tur på kaninoen
  • Hatha yoga
  • Håndboldkaravane
  • Katamaransejlads
  • Kroket
  • Lerdueskydning
  • Lystfiskeri
  • Mindfuldnes
  • Mini-duatlon
  • Mini-triatlon
  • Rundbold
  • Sejlads, SUP og Surf
  • Skriv for sjov
  • Yoga for alle
  • Yogastund
  • Snorkelbingo
  • Sommerfodbold
  • Vandretur til Klinten

Kontingentet er 50 kroner

»Det skal ikke være kommercielt, men hvis folk absolut vil betale, opfordrer vi dem til at melde sig ind i idrætsforeningen. Det koster 50 kroner,« siger Kim Vind Andersen, som ikke har tal på, hvor mange der bidrager på den måde.

»Vi registrerer ikke pop up-medlemmer, og vi sender ikke girokort ud. Vi prøver at holde det så simpelt som muligt,« siger formanden.

Enkelte aktiviteter under Aktiv Ø har næsten ikke tiltrukket nogen. For eksempel en cykeltur med en lokal guide. Til gengæld er der opbakning til den guidede tur på Kaninoen. Navnet på den 21 kilometer lange tur øen rundt spiller på den spanske pilgrimsrute Camino med reference til, at Endelave er kendt for sine vilde kaniner.

»Kaninoen trækker folk til øen hele året. Vi har ikke tal på, hvor mange der kommer, men nogle deler vandreturen i to og tager en overnatning på kroen,« siger Sonja Elgaard.

Øen har styrket sammenholdet

Det seneste halve år er der solgt syv-otte ejendomme, enten som helårsboliger eller fritidshuse. Nogle havde været til salg i flere år, så målene med Aktiv Ø er begyndt at blive indfriet.

»Vi ved godt, at vi ikke tiltrækker 40 børnefamilier, så vi kan åbne skolen igen. Vi skal leve af turister, og derfor skal der være noget at komme efter. Samtidig har vi fået skabt et sammenhold på øen. Tidligere var det dem i byen og dem i sommerhusene. Nu møder de hinanden gennem Aktiv Ø,« siger Sonja Elgaard.

At det lykkes at involvere fritidsendelavitterne er en væsentlig grund til, at idrætsforeningen har succes med Aktiv Ø, mener Henning Nørbæk. Han har haft sommerhus på øen i 42 år.

»I mange år var Endelave mit flugtsted. Nu vil jeg gerne give noget tilbage til øen. Kynisk sagt er jeg ligeglad med, hvad folk laver i deres ferie, men jeg er ikke ligeglad med, om Endelave overlever,« siger den pensionerede kulturchef fra Horsens Kommune.

Sommerhusejere bidrager til aktiviteterne

Flere sommerhusejere har det på samme måde, og de bidrager ikke alene ved at være instruktører. De trækker også på deres netværk inde på fastlandet.

»Vi er en del, som morer os med at finde penge til rekvisitter og markedsføring i puljer og fonde. Vi har masser af ideer til aktiviteterne, men de skal ikke kaste for meget drift af sig, for så mange er vi heller ikke til at drive dem,« siger Henning Nørbæk.

Formanden for Endelave IF er enig i, at Aktiv Ø afhænger af, at alle yder en indsats.

»Det er dejligt at se, hvordan gamle endelavitter er trådt frem med aktiviteter, men hvis vi kun engagerer fastboende, sidder fritids-endelavitterne og venter på, at det bliver deres tur. Når vi arbejder sammen, holder alle sig vågne. Så kan det godt være, at det ikke altid går stærkt, men vi holder en jævn fart,« siger Kim Vind Andersen.