Hvordan bygger du en svømmeklub fra bunden?

Hvordan ville du forme din forening, hvis du skulle bygge den op igen fra ny? En tanke Dragør Svømmeklub har haft rig lejlighed til at tænke, for i hele otte år lå foreningen i dvale.

Dragør Svømmeklub lukkede i 2011, da svømmehallens fundament ikke stod til at redde. 8 år senere er de som fugl Føniks genopstået med bragende succes.Dragør Svømmeklub lukkede i 2011, da svømmehallens fundament ikke stod til at redde. 8 år senere er de som fugl Føniks genopstået med bragende succes.Foto: Lea Letén (Ilustration)

I juni 2011 blev svømmehallen i Dragør Kommune lukket. Svømmehallens fundament stod ikke til at redde. Ingen vidste, hvornår og om der overhovedet ville komme en ny svømmehal en dag. Alligevel valgte svømmeklubbens bestyrelse at holde sammen i hele otte år og lod være med at opløse foreningen.

Hvorfor? I håbet om, at der en dag ville blive mulighed for at bygge noget nyt op igen.

"Vi ville passe på det, vi havde bygget op. Vi havde sparet en del penge op i foreningen, og vi tænkte, at vi skyldte dem, der havde været med til at skaffe pengene, at gøre noget med dem,fortæller Annemarie Dahl, som var formand under hele dvaleperioden.

Der var over 600 medlemmer i Dragør Svømmeklub, da hallen lukkede. Men der skulle gå hele fire år, før der viste sig lys i horisonten, og byggeriet af en ny hal blev sendt i udbud.

At få lov til at lave et værdigrundlag og tilpasse udbuddet efter det, folk gerne vil have, har været fantastisk

Annemarie Dahl, Dragør Svømmeklub

Mens de første fire år efter lukningen var præget af tomgang, uvished og lobbyarbejde, gav visheden om en ny svømmehals komme bestyrelsen tid til at tænke over, hvad det var for en klub, de ville starte.

"Hvad er det, vi vil? Hvordan skal vi være organiseret? Hvem skal være ansvarlig for hvad? Skal vi hedde noget andet? Skal vedtægterne ændres? Alt var i spil," fortæller Annemarie Dahl."Hvad er det, vi vil? Hvordan skal vi være organiseret? Hvem skal være ansvarlig for hvad? Skal vi hedde noget andet? Skal vedtægterne ændres? Alt var i spil," fortæller Annemarie Dahl.Foto: Lea Letén (Ilustration)

De mange år mellem lukning og genåbning gav både udfordringer og fordele. Der var gået så lang tid, at klubben ligesom svømmehallen skulle bygges op fra bunden med alt, hvad det indebærer fra stab, værdier og eksistensgrundlag. Samtidig gav det helt frie hænder. Men frit valg på alle hylder gør som bekendt ikke nødvendigvis beslutningen nemmere.

"Det har været et fuldtidsarbejde ved siden af mit normale fuldtidsarbejde. Jeg åbnede computeren, fra jeg kom hjem, til jeg gik i seng," fortæller Annemarie Dahl om genopbygningen."Det har været et fuldtidsarbejde ved siden af mit normale fuldtidsarbejde. Jeg åbnede computeren, fra jeg kom hjem, til jeg gik i seng," fortæller Annemarie Dahl om genopbygningen.Foto: Lea Letén (Ilustration)

Alt imens klubben skulle defineres fra bunden, begyndte der at tikke mails ind fra interesserede, så snart nyheden om hallens genopstandelse kom ud. Før hallen overhovedet åbnede, stod der 500 på venteliste i et Excel-ark.

Skulle finde 30 trænere

En anden opgave var at støve et trænerkorps på 30 personer op fra bunden. Den opgave fik cheftræner Tanya Ingwes sammen med kontorhjælper Mette Kjærgaard. Hvordan man lige finder 30 trænere sådan ud af det blå, vil de fleste foreninger nok gerne vide lidt om.

"Ved at netværke. Både Tanya og jeg er uddannet svømmetræner og har arbejdet som trænere i KVIK Kastrup og Dragør. På den måde kender vi mange i svømmemiljøet. Vi har headhuntet de unge mennesker, vi kender. Det er en lille kommune, og man kender hinanden, derfor møder man de unge potentielle trænere eller deres forældre og får hurtigt indtryk af, om de har lyst og flair for det at være træner,fortæller Mette Kjærgaard.

Ud over opsøgende ansigt til ansigt-rekruttering har nogle også meldt sig selv. I rekrutteringen har de først og fremmest valgt at fokusere på, om folk havde flair for trænergerningen og derefter givet dem den påkrævede uddannelse.

Vis mere Vis mindre

Udbud og efterspørgsel

Men hvad skulle de nye trænere undervise i? Også det skulle den nye klub finde ud af. Med DGI Storkøbenhavn som sparringspartner lavede de en demografisk undersøgelse for at få indblik i kundegrundlaget.

Undersøgelsen viste, at der var mange ældre i Dragør, men for det ældre segment var der allerede mange andre tilbud, som var billigere, og som det ikke gav mening at konkurrere med. Også konkurrencesvømning, som ellers havde været en del af den gamle klub, blev valgt fra. Dragør besluttede sig for at være en breddeklub.

Fokus blev rettet mod småbørnsfamilierne, som der er også er mange af blandt Dragørs 12.000 indbyggere. I tillæg ønskede klubben at favne, at området havde været uden svømmeklub så længe. Klubben tilbyder derfor flere forskellige slags forælder-barn-hold – og også op til en højere alder end normale forælder/barn-hold.

En af de helt store succeser er kombi-holdet, som er et fleksibelt kontingent, hvor barnet meldes ind på normale vilkår, men hvor der kan komme en valgfri voksen med og træne samtidig i et bassin ved siden af. Den valgfri voksen kan være begge forældre eller sågar en bedsteforælder. Kontingentet er som følge deraf en anelse dyrere end normale kontingenter, men fordelene og fleksibiliteten overskygger prisen, for holdet er rasende populært.

"Normalt er det sådan, at man sender sine børn ind i hallen, og så sidder man og venter. Vi vil gerne aktivere de voksne. Barn og forælder klæder om sammen. Træneren tager imod dem alle, og så går de voksne i ét bassin og børnene i et andet. Man går til svømning sammen og hver for sig," fortæller Annemarie Dahl.

Ikke alt er nyt. Dragør Svømmeklub har genbrugt et levn fra den gamle svømmeklub, som fungerede og var med til at fastholde en ellers svær målgruppe af unge i alderen 10-16 år. På Aqua Fun-holdet dyrker man al mulig vandsport: Vandpolo, udspring, livredning og almindelig svømning. Dengang som nu gør det, at de unge, der keder sig ved at svømme baner, ikke forsvinder, men bliver i klubben.Ikke alt er nyt. Dragør Svømmeklub har genbrugt et levn fra den gamle svømmeklub, som fungerede og var med til at fastholde en ellers svær målgruppe af unge i alderen 10-16 år. På Aqua Fun-holdet dyrker man al mulig vandsport: Vandpolo, udspring, livredning og almindelig svømning. Dengang som nu gør det, at de unge, der keder sig ved at svømme baner, ikke forsvinder, men bliver i klubben.Foto: Lea Letén (Ilustration)

"Det har været en fantastisk succes. Vi har to fyldte hold, og vi starter nok endnu et," siger Annemarie Dahl.

Positiv proces hele vejen

I september 2019 åbnede den nye Dragør Svømmeklub. Med nyt navn, nyt logo og nye hold. 600-700 meldte sig ind på indvielsesdagen, og medlemstallet rundede 1.000 inden årsskiftet. I samme periode er naboklubben KVIK Kastrup gået 300 medlemmer ned. Men alt i alt er der rundt regnet 700 flere mennesker, der nu svømmer på Amager.

"At få lov til at lave et værdigrundlag og tilpasse udbuddet efter det, folk gerne vil have, har været fantastisk,fortæller Annemarie Dahl.

Normalt er det sådan, at man sender sine børn ind i hallen, og så sidder man og venter. Vi vil gerne aktivere de voksne

Annemarie Dahl

Man kan igen svømme i Dragør blandt andet takket være en ualmindelig vedholdenhed blandt en gruppe personer, som var klar til at tage et ansvar for lokalmiljøet. I april 2020 meddelte Annemarie Dahl, at hun stopper som formand efter 12 år på posten. Målet om at videreføre arven er nået.

"Vi gjorde det sørme. Fordi vi har haft et værdigrundlag, hvor vi er sammen om det, og fordi der er en sammenhængskraft i samfundet omkring det. Alle omkring os har villet os det godt. At indgå i en positiv relation, det vokser man og jeg som menneske af. Forhåbentlig kan det smitte andre,slutter Annemarie Dahl.

svømmetegning_vignet_5-1.jpg