På Sydfyn hakker og graver unge sig til bedre selvværd

I Faaborg-Midtfyn har en håndfuld udsatte unge fundet glæden ved MTB og en vej ind i foreningslivet i et sporbyggerfællesskab, der har givet dem helt nye succesoplevelser.

Gode oplevelser, nye venskaber og øget selvværd. Gevinsterne var mange for Sina, Steffen, Jacob og Camilla, der har været i sporbygger-lære hos Jonathan Grube (yderst t.h.) fra Sydfynske Alper Sti og Sporbyggere. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Det er en juni eftermiddag i De Sydfynske Alper lidt nord for Faaborg. Vi befinder os i Svanninge Bakker, hvor solens stråler kæmper for at titte ind mellem trækronerne. Trillebøren rumler og klirrer på sin vej hen ad stien i skovbunden. I ladet ligger en spade, et par skovle og hakker, et hakkejern og et redskab, der mest af alt ligner en krydsning mellem en rive og en hakke.

"Det er en slags hjemmelavet sporbygger-redskab, som du ikke kan finde i et byggemarked. Vi bruger den til lidt af hvert, at rive bunddække væk eller stampe jord," siger Jonathan Grube med et smørret smil, da han ser mit undrende blik fæstne sig på det mærkelige redskab i trillebøren.

Jonathan Grube er næstformand i MTB-sporlauget Sydfynske Alper Sti og Sporbyggere. Det er ham, der har fat i trillebøren, og som fører vores lille gruppe an på et MTB-spor i skoven. Sammen med ham er Steffen Jensen på 37 år, Jacob Andersen på 21, Sina – der blot vil kaldes ved sit fornavn – ligeledes 21 og Camilla Breum på 20. Alle fire har praktiske arbejdsbukser og vandrestøvler på.

Mtb5157.JPG

Jacob Andersen, Sina og Camilla Breum er blevet en del af Sydfynske Alper Sti og Sporbyggeres 'Trailcrew', og sporbyggerforeningen har været en vej ud af ensomhed og ind i foreningslivet. Foto: Tim Kildeborg.

Sporbyggerforeningen blev dannet i februar 2020, blandt andet med formålet at vedligeholde og udbygge MTB-sporene i området. Der er godt 12,5 kilometer spor i Svanninge Bakker, men meget af det er anlagt for flere år siden som traditionelt singletrack-spor. De fleste steder godt 30-40 centimeter bredt og ofte teknisk udfordrende. Det er de forhold, som den lille gruppe er i gang med at ændre på.

"Det gamle sporforløb var meget svært, mestendels rød eller sort graduering hele vejen rundt. Vi har fået lov af Naturstyrelsen til at rode i jorden, og dermed kan vi korrigere for rødder og sten, og på den måde udglatte sporet, så de tekniske passager bliver lettere og sporet mere fremkommeligt for en større kreds af mountainbikere," forklarer Jonathan Grube.

Mtb5166.JPG

Smil og glade dage - sammenholdet i Trailcrew gør, at de unge møder op, selvom man har en dårlig dag. Her er det Jonathan Grube, der sammen med veteranen Steffen Jensen og Camilla Breum stamper et 'berm' fast. Foto: Tim Kildeborg.

Fællesskab for udsatte unge 

Jonathan Grubes fire medhjælpere udgør sammen med yderligere et par yngre drenge, der ikke er med i dag, foreningens ’Trailcrew’, et projekt som Sydfynske Alper Sti og Sporbyggere satte i værk i marts 2021 med midler fra Bevæg dig for livet og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det er målrettet ensomme og udsatte unge og er tænkt som en genvej ind i foreningslivet og ind i et fællesskab, der kan hjælpe de unge videre i tilværelsen med netværk og støtte i forhold til eksempelvis uddannelse eller arbejde.

Selvom det kun er godt tre måneder siden, projektet begyndte, færdes de allerede hjemmevant på sporet og ved tydeligvis, hvad de skal gøre med redskaberne. Som en del af Trailcrew-projektet har de i samarbejde med DGI Fyn gennemført DGI’s Trailkeeper-uddannelse, der rummer fire moduler med praktisk arbejde og teoretisk viden om sporbygning.

Knap har Jonathan Grube parkeret trillebøren, før Camilla Breum hjemmevant tager rive-hakken, og Steffen Jensen griber en spade. Hun begynder at rive bregner og bunddække væk fra et sving på sporet, mens Steffen Jensen går i gang med grave jord væk fra indersiden af svinget. Jorden smider han på modsatte side.

Mtb5156.JPG

Der skal lægges kræfter i, når rødder, grene og træstubbe skal fjernes for at gøre MTB-sporet i Svanninge Bakker mere tilgængeligt. Foto: Tim Kildeborg.

På den måde bliver svinget bredere, og når gruppen er færdig med dagens arbejde, har svinget også fået en kant med hældning – et såkaldt 'berm' – så svinget kan klares i en mere flydende bevægelse på cyklen. Men Trailcrewet nøjes ikke kun med at bygge spor. De er også begyndt at køre MTB sammen.

"Jeg havde ikke prøvet at køre MTB før, men det er rigtig fedt at kunne mærke forskellen på sporet med det arbejde, vi gør. Man lærer at sætte pris på det arbejde, der ligger bag. Sådan noget tænker man ikke nødvendigvis over, hvis man kun sidder på cyklen og ikke har haft en spade eller hakke i hånden," siger Jacob Andersen.

Mtb5167.JPG

Trillebøren er godt pakket med river, hakker og spader, så sporbyggerne kan forbedre sporet. Foto: Tim Kildeborg. 

Undervisning i naturen

Jonathan Grube var inden projektets start kok på Falsled Kro. Han brugte MTB og arbejdet med sporbygning i foreningen til at koble af. Men han sagde jobbet op for at hellige sig arbejdet med de unge. Det var faktisk klubbens kasserer, Lars Simonsen, der ansporede ham til at komme i gang med projektet.

Lars Simonsen er til daglig projektleder i Faaborg-Midtfyn Kommune og beskæftiger sig med veteraner, som han forsøger at hjælpe med aktiviteter i naturen, såsom MTB og sporbygning.

"Jeg har i mit arbejde med veteranerne set, hvordan de liver op i det fællesskab, vi har, når vi er ude på sporet og bliver rost for vores arbejde af andre MTB’ere, der kører forbi. Det spreder en glæde, når man kan se, at ens arbejde bliver påskønnet af andre. Jonathan og jeg talte om at involvere unge, som ville have godt af at komme ind i et fællesskab og finde noget ro og tryghed. Det kunne være på grund af angst, ensomhed eller andre sociale udfordringer. Og så er der nogle gevinster i sig selv ved at være i naturen," siger Lars Simonsen.

Mtb5168.JPG

Camilla Breum fandt med egne ord ud af, at 'Facebook-venner ikke er det samme som virkelige venner'. Og via Lars Simonsens hjælp kom hun ind i Trailcrew-projektet. Foto: Tim Kildeborg.

Han hjalp Jonathan Grube med at søge midler, og i februar i år startede projektet, blandt andet med Jacob Andersen som deltager. Han blev rekrutteret via FGU Syd- og Midtfyn (forberedende grunduddannelse, red.).

Han er prototypen på den type ung, foreningen gerne vil engagere og hjælpe: Han havde kæmpet med angst en stor del af sin ungdom, udfordringer der hindrede hans færd gennem uddannelsessystemet. Først sidste år gennemførte han 9. klasse, og derfor var det med en vis stolthed, han fik diplom på at have gennemført Trailkeeper-uddannelsen.

"Det er praksisundervisning i naturen, og man er nødt til at køre på sporet for at forstå, hvorfor det giver mening at lave de ændringer, vi gør. Det blik for helheden kan jeg godt lide. Jeg synes alle, der kører MTB, burde prøve at bygge spor. I det mindste bare en enkelt dag eller to om året, så man lærer at sætte pris på det arbejde, der ligger bag," siger han.

Mtb5152.JPG

Jacob Andersen (grå t-shirt) glæder sig over, at Trailcrews arbejdsindsats bliver påskønnet af mtb'erne. Foto: Tim Kildeborg.

"Og så er det bare mega rart, at folk påskønner det frivillige arbejde, man laver. Det har jeg oplevet mange gange nu. Nogle giver os bare en ’thumbs up’, når de kører forbi. Men andre stopper faktisk op og giver sig tid til at tale med os og spørger interesseret ind til, hvad vi laver," uddyber Jacob Andersen.

Der går ikke mange minutter, før der er syn for sagen. Her får gruppen besøg af to mountainbikere, der er på vej ned ad sporet. Jonathan Grube bremser dem med et højt ’heey ho, pas på, vi er lige i gang med at bygge’. De to mandlige mountainbikere stopper og tager sig tid til at snakke med gruppen:

"Fedt mand! Hvor ser det godt ud, det I laver. Så er der lidt mere plads til næste gang. Godt arbejde venner," siger den ene, inden de begge triller langsomt rundt i svinget forbi hakker og spader og videre ned ad sporet.

Mtb5172.JPG

Der var ros til de unges arbejde fra flere MTB'ere på sporet. Foto: Tim Kildeborg Jensen.

Veteraner som forbilleder

Trailcrew-projektet i Sydfynske Alper Sti og Sporbyggere har også haft glæde af veteranerne fra Lars Simonsens projekt, Ud i naturen – ind i fællesskabet. De to grupper har været på flere MTB-ture og bygget spor sammen, ligesom de har haft flere andre sociale aktiviteter med hinanden. På den måde er der opstået en samhørighed mellem grupperne, som især de unge har nydt godt af, mener Lars Simonsen.

"Det har været rigtig givende både for de unge og veteranerne. Så på den måde har vi forhåbentlig ikke kun givet dem gode oplevelser i foreningslivet. Vi har måske også givet dem blod på tanden til at involvere sig yderligere hos os eller i andre foreninger," siger han.

Jacob Andersen har undervejs i projektet knyttet et tæt bånd til veteranen 37-årige Steffen Jensen. Stærkt inspireret af deres mange snakke i naturen har Jacob Andersen nu en plan for fremtiden. I august 2021 tog han til Dragonregimentet i Holstebro for at aftjene sin værnepligt. Det var dér Steffen Jensen var konstabel.