Grænseoverskridende effektivt
Tæt på 30 nye frivillige har Munkebo GF tiltrukket, efter at de ved forårets gymnastikopvisning opfordrede interesserede til at skrive navn og telefonnummer på bestyrelsens t-shirts.
”Vi kan ikke drive og udvikle en spændende forening uden en stor indsats fra frivillige, og i den sammenhæng er både de daglige og de ekstraordinære opgaver vigtige,” siger Pernille Swain, formand i Munkebo Gymnastikforening.
Men en ting er, at bestyrelsen får sagt det højt til hinanden. Noget andet er at få budskabet ud til de potentielle frivillige.
”Vi har hele tiden haft et felt på vores hjemmeside, hvor der står, at vi gerne vil have flere frivillige, men der skulle tydeligvis noget andet og mere til. Som formand i foreningen holder jeg en tale i forbindelse med vores forårsopvisning, og i år valgte jeg at bruge en del af talen på at fortælle om vores behov for frivillige.”
DM i Foreningsudvikling
Munkebo GF deltog i sæson 2015-16 sammen med 36 andre foreninger i DM i foreningsudvikling, som var en dyst mellem gymnastik- og idrætsforeninger i hele landet. Mesterskabet satte i en årrække foreningsudvikling på dagsordenen i flere hundrede foreninger.
Navn og nummer
Det blev ikke bare sagt. Det blev også vist. Under hele forårsopvisningen gik bestyrelsen rundt i hvide t-shirts, som publikum kunne skrive deres navn og nummer på, hvis de var interesserede i at hjælpe i foreningen.
”Vi havde snakket om at lave en tavle bagerst i hallen, eller at man kunne henvende sig til speakeren, eller måske noget med post-its, men vi tænkte, at der skulle noget andet til denne gang.”
Pludselig meget tæt
Det virkede. Tæt ved 30 mennesker skrev på de hvide t-shirts.
”Det var da lidt grænseoverskridende. Både at gå rundt i den hvide t-shirt, og også når nogen skrev på den. Jeg tror også, at det var grænseoverskridende for dem, der gjorde det. Man er pludselig meget tæt på hinanden, men jeg oplevede også, at det gav en anden dialog lige med det samme.”
Først vidste jeg ikke, hvad det gik ud på med de t-shirts, men så så vi jo, at nogle forældre skrev på dem og blev nysgerrige
Rikke Iversen, forælder til gymnast
For mange idéer
Forhistorien er, at lederne i Munkebo GF ofte har haft så mange ideer, at de ikke havde tid til at føre dem ud i livet. Igen og igen blev det bestyrelsen, som kom til at sidde med ansvaret for udvikling, planlægning, kagebagning og oprydning. Dertil kom den almindelige drift af foreningen. Derfor blev ideerne alt for ofte i skuffen.
Den udfordring fik bestyrelsen til at melde Munkebo GF til DM i foreningsudvikling 2015, og deres deltagelse i mesterskabet har givet dem inspiration til at gå nye veje for at få flere frivillige.
”Vi har brugt tid på at definere, hvad vi egentligt mener, når vi taler om frivillige i vores forening. Er det en, der bager en kage to gange om året, eller en, der er træner eller hjælpetræner på et hold? Vi har defineret, at det er begge dele, og den ene er ikke mere rigtig eller vigtig end den anden. Vi har brug for begge dele,” fortæller Munkebo-formanden.
Vigtig dialog
Pernille Swain oplevede, at det var en vigtig dialog. Ikke fordi, de egentlig var uenige i bestyrelsen eller foreningen generelt, men fordi definitionen har gjort det muligt at sætte ord på, hvilke opgaver og frivillige, foreningen gerne vil have flere af.
”Jeg tror, at nogle før har været betænkelige ved at melde sig som frivillige, fordi de måske ikke havde tid til at hjælpe hver uge eller mange gange om året. Nu, hvor vi har sat ord på, hvad vi mener, når vi siger, at vi mangler frivillige, kan vi også sige det videre til de mennesker, som måske gerne vil hjælpe bare et par gange om året,” forklarer Pernille Swain.
Den holdning til frivillige betyder også, alle bliver inviteret til de samme sociale arrangementer, og alle får anerkendelse for den indsats, de yder.
Opbakning til foreningen
En af dem, der skrev sit navn på en t-shirt er Rikke Iversen. Hun var med til forårsopvisningen for at se sin datter lave gymnastik.
”Det var en sjov ide. Først vidste jeg ikke, hvad det gik ud på med de t-shirts, men så så vi jo, at nogle forældre skrev på dem og blev nysgerrige og talte med træneren. ”
Rikke Iversen vidste egentligt godt, at foreningen gerne ville have flere frivillige, men hun havde svært ved at overskue at skulle møde op hver uge og påtage sig et ansvar. Den betænkelighed forsvandt, da hun fik at vide, at det lige så godt kunne dreje sig om at bage en kage en gang imellem eller køre til et arrangement.
”Det kan jeg sagtens hjælpe med,” siger Rikke Iversen. Hun synes også, at synligheden med t-shirts var en god måde at vise trænerne, at hun som forældre bakker op om deres indsats.
Pernille Swain er ikke bange for at foreningens nye frivillige kommer til at fortryde deres tilmelding.
”Når man først har mærket den energi, der er i at løse opgaver i foreningen sammen med de mange andre, bliver man overrasket over hvor sjovt, det er at være med. Der er jo en grund til, at vi bliver ved år efter år,” afslutter en tilfreds formand.