Fra facebook til forening: “Det giver os nye muligheder”

Mountainbike-fællesskabet på Facebook blev til foreningen Mud’n’Race. Resultatet har blandt andet været nemmere adgang til støtte og opmærksomhed.

Mud'n'Race har været en forening siden 2014. Foto: Mud'n'Race

“Egentlig vil vi jo bare gerne cykle, men etableringen af en forening har helt sikkert givet os nye muligheder for at gøre mere for flere,” siger Christian Kunsemüller, der er formand for MTB-klubben Mud’n’Race og idrætskonsulent i DGI siden sidste efterår.

Mud’n’Race har været en forening siden 2014 og et uorganiseret fællesskab før det. Christian Kunsemüller erkender, at det var svært at overbevise alle i starten. Tanker om bøvl, generalforsamlinger, vedtægter og kassér-tjanser virkede uoverskuelige.

Dengang var der en gruppe MTB-glade mennesker, der cyklede sammen via koordinering på sms og senere Facebook. Og det fungerede egentlig fint. Men flere deltagere, og et spor, der godt kunne trænge til udvikling, gjorde, at Christian Kunsemüller og de andre i 2014 dannede en forening.

“I starten handlede det om at fortælle, hvorfor det gav mening at arbejde med ting som generalforsamlinger og bestyrelse. Vi, der var positive fra start, lagde meget vægt på, at det ville blive nemmere at søge kommunale midler og fondsmidler som forening,” siger Christian Kunsemüller.

Nemmere at få opmærksomhed

Den stiftende generalforsamling blev meget passende afholdt i en skov med gode elementer som kage og højt humør. Og så var foreningen godt i gang.

Siden har noget af udbyttet for medlemmerne blandt andet været, da Mud’n’Race ansøgte og fik 200.000 kroner til etableringen af en bikepark. Christian Kunsemüller mener også, at det har været nemmere at samarbejde med Naturstyrelsen, der har myndigheden i foreningens område.

“Der er ingen tvivl om, at det har givet nogle gode muligheder i forhold til kommunen og andre parter. Du står simpelthen bedre som en folkeoplysende forening med direkte adgang til for eksempel folkeoplysningsudvalg. Dit ståsted bliver mere legitimt, og der er kortere vej til opmærksomhed,” siger han.

Sæt et mål

Christian Kunsemüiler har også et par råd til andre fællesskaber, der overvejer at blive en forening.

“Tal om, hvad det er, der holder jer sammen - hvad er fællesskabets DNA. Og hvis I ikke allerede har et mål, så sæt et. Måske er målet nemmere at nå som forening med de fordele, der er,” siger han.

“Det er ikke sikkert, foreningsdannelse er relevant for alle - man skal nok være en gruppe af en hvis størrelse. Men det sikrer i hvert fald, at der er nogle rammer, og så giver en forening det her fantastiske ståsted i forhold til eksterne interessenter.”