Forkæmper for fællesskabet

Savnet af fællesskab blev for stort under corona. Derfor stiftede Victor Boers en forening med sin bror. Den 19-årige formand i Copenhagen Spike Club kæmper for at gøre den nye sport synlig og anerkendt i Danmark.

Kender du Spikeball? Det nye, hurtige spil er ofte et tilløbsstykke for de forbipasserende, når de ser fire personer kaste sig rundt i flotte TV-redninger for at nå en bold, der er skudt ned i et rundt net. Spillet har kun omkring 10 foreninger og cirka 400 udøvere i Danmark, men det tal håber den 19-årige formand i Copenhagen Spike Club, Victor Boers, at firedoble inden for de næste år.

En af sportens fremmeste forkæmpere har kun kendt spillet i få år, og trods sin unge alder har Victor Boers allerede prøvet at stifte to foreninger, og den nyeste er han formand for.

Hvad er Spikeball?

  • Spikeball kaldes også roundnet. Man spiller to mod to og skal ved hjælp af nettet forsøge at score point. Hvert hold må bruge op til tre berøringer, før bolden skal returneres tilbage i nettet og samme spiller må ikke røre bolden flere gange i træk. Efter serven må spillerne skyde og bevæge sig hele vejen rundt om nettet.
  • Point: Hvis et hold ikke kan returnere bolden i løbet af deres tre berøringer, får det andet hold 1 point. Hvis bolden rammer nettet mere end én gang, jorden eller rammen, er pointet tabt. Første hold til 21 point vinder.

Kilde: Copenhagen Spike Club/CSC

Naturlig igangsætter

Det ligger nemlig i Victors natur at være en igangsætter. Han elsker at få folk til at mødes i sportslige rammer, og han går selv forrest for at inkludere alle og skabe en god stemning med idrætten og fællesskabet som naturlige holdepunkter.

Blå bog: Victor Boers

  • Alder: 19
  • Bopæl: Holte
  • Formand i Copenhagen Spike Club
  • Interesser: Al sport, men har spillet tennis hele sit liv, en del fodbold og nu padel. Venner og familie.
  • Han er i gang med et sabbatår og arbejder som vikar på Virum Skole samt tennistræner i Virum Sorgenfri Tennisklub.
  • Vil ud at rejse, og planen er pt. Sydamerika og Spanien og læser derfor spansk på aftenskole.

Han har selv været en del af foreningslivet hele sit liv, og det er nærmest givet, at han nu står i spidsen for en idrætsforening i en ny sport. For sit arbejde med Copenhagen Spike Club, modtog han i november sin første anerkendelse som foreningsleder:

Victor Boers modtog nemlig som 18-årig DGI’s nye pris, Årets Ungeinitiativ 2021, for sit arbejde med at bringe Spikeball tættere på danskerne.

"Jeg elsker at stable ting på benene og lave arrangementer. Jeg kan godt lide at tage initiativ til noget, som folk synes er sjovt, og så arrangere det og lykkes med det," fortæller den unge foreningsleder, der blev overrasket over den flotte pris og de medfølgende 10.000 kroner, der går til foreningsarbejdet.

"Jeg var 17 år, da vi stiftede foreningen, og jeg havde aldrig regnet med at blive nomineret eller endda vinde en pris. Jeg synes bare, at det spændende at arbejde med vores forening, og vores fokus ligger på at have det sjovt. Det er selvfølgelig sjovt at få anerkendelse for arbejdet i Copenhagen Spike Club. Vi vokser, så jeg føler, at vi er godt på vej, og mange har allerede fået kendskab til os," fortæller Victor Boers om foreningen, der har godt 60 medlemmer.

Tennis, padel og nu Spikeball

Udspil møder Victor Boers en eftermiddag mellem arbejdet som lærervikar på Virum Skole og som tennistræner i Virum Sorgenfri Tennisklub. Victor afsluttede gymnasiet i sommer og er i gang med at tjene penge, så han senere kan rejse til Sydamerika og Spanien. Inden da skal han en tur til Mallorca til sommer for at undervise i tennis.

Victor om foreningsarbejdet: Udfordringerne

"Da vi stiftede foreningen, arbejdede vi ofte mange timer om dagen med at lave hjemmeside, skrive ansøgninger, lave turneringer med videre. Det største problem var at få oprettet en foreningskonto og NemID. Den slags bøvl kunne godt føles for meget for en 17-årig gymnasieelev, men jeg er sådan indrettet, at hvis jeg møder en udfordring, så bliver jeg ved med at prøve. Og efter vi klarede den hurdle, var det mere ligetil at være foreningsleder."

Den høje, atletiske mand er nærmest født med en ketsjer i hånden og har spillet tennis, siden han var helt lille. Senere har han også kastet sig over den populære padeltennis, og så fylder Spikeball, specielt i sommerhalvåret, også meget i den aktive mands liv. Et spil han slet ikke kendte til eksistensen af for blot få år siden.

"Min storebror var på college i USA i 2016, og han tog et spil med hjem på sommerferie, som vi aldrig havde set før. Sådan blev hans venner og jeg introduceret for det nye spil, Spikeball, som var både udfordrende og sjovt på en ny måde. Jeg blev selv hurtigt bidt af det, og jeg introducerede det til mine venner, som alle blev bidt af det," siger Victor Boers med et smil om munden.

Spike up your life!

Da storebror Andreas tog tilbage til sit næste semester, lod han spillet blive i Danmark, så Victor og vennerne kunne spille videre:

Victor om foreningsarbejdet: Samarbejdet

"Vi er en sammentømret gruppe, der holder sammen og hygger os meget med arbejdet i foreningen. Vi har en masse gode stunder sammen med mennesker, vi godt kan lide, og så møder vi en masse nye, søde mennesker til træning og turneringer. Det er fedt, at vi i bestyrelsen kan komme med dumme idéer uden at blive kigget mærkeligt på. Vi hygger os meget sammen og stoler blindt på hinanden, og vi er enige om, hvilken vej vi vil gå."

"Vi spillede det i skolen på boldbanerne, indendørs i juleferien i tennisklubben, og da vi blev lidt ældre, tog vi det med på stranden på Bellevue. Jeg er vild med Spikeball, for det er et alternativt spil med masser af fart, og så er det ikke så udbredt i Danmark. Når folk kommer forbi, mens vi spiller, er de meget nysgerrige og interesserede i, hvad vi laver. Det er let at spille og så mobilt, at det kan tages med overalt, og det tager kun 1-2 minutter at samle," lyder det fra Spikeball-entusiasten, der elsker at kaste sig rundt om spikenettet for at prøve at nå de mest umulige bolde.

"Man kan samles med alle og få et sjovt spil, og det er en sport, hvor man hele tiden er i bevægelse og får sved på panden. Et spil kan lynhurtigt vende, og så er det bare fedt at kaste sig og prøve at nå de mest vanvittige bolde. I vores forening er vi mange, der dyrker en anden sport ret seriøst, men vi samles om Spikeball på tværs af tennis, fodbold og svømning, så det fedeste er klart, at vi har et fantastisk fællesskab på tværs," fortæller formanden.

Fællesskabssavn og ny forening

Victor og vennerne spillede oftest Spikeball, når vejret var godt, og det var muligt at bruge de store græsarealer og strande i nærområdet. De spillede på hyggeplan, indtil coronapandemien satte alles liv på pause.

Victor om foreningsarbejdet: Fællesskab på tværs

"Da vi spillede vores første turnering, kom gutterne fra Roundnet Copenhagen over og ville høre, hvordan vi kunne hjælpe hinanden med at brede sporten mere ud. Nu har vi aftalt, at vores medlemmer kan komme til begge foreningers træninger, og vi ser hinanden som venskabsklubber, der kan hjælpe hinanden med at promovere sporten, og så kan vi nøjes med at konkurrere, når vi spiller på banen."

Hjemme i Holte begyndte Victor og storebror Andreas at kede sig under anden lockdown i december 2020. De savnede at dyrke sport, og de savnede det fællesskab, der følger med at dyrke idræt. Derfra var der ikke langt fra tanke til handling.

"Vi havde hygget os med at spille i flere år, men vi ville gerne lave noget mere konkurrencedygtigt og se, om vi kunne få det op på et højere niveau, og sådan startede det. Selvom konkurrencegenet sitrer, når jeg spiller Spikeball, så fandt vi også ud af, hvor fedt det var at kunne brede sporten ud, så mange flere kunne se, hvor sjovt det er," siger Victor Boers om Copenhagen Spike Club, der fokuserer mere på bredden og hyggen end eliten, der i Danmark stadig er meget lille.

Fremtiden for Spikeball

Copenhagen Spike Club åbnede for medlemmer i marts 2021 og arrangerede den første turnering to måneder senere, hvor 16 hold a to personer spillede i Fælledparken.

"Med nogle gymnasievenner som tilskuere var vi 50 personer i alt, og det gav god eksponering, at vi var så mange, der spillede i Fælledparken. Vi havde endnu en turnering to måneder senere, hvor vi var omkring 40 spillere, og senest spillede vi en indendørs turnering i Rudersdal Kommune, hvor der både var en række for begyndere og let øvede, en mixrække og en herrerække. Der er ikke helt nok kvinder endnu til at lave en kvinderække, men det er målet, så vi kan lave en separat kvinderække også," fortæller Victor.

"Jeg håber, at vi allerede om fem år vil have fire gange så mange foreninger som nu, og at Spikeball bliver en anerkendt sport, så der kan blive skabt et Spikeball-fællesskab med mere fast træning ude i klubberne. Det kunne være fedt at få stablet holdkampe mellem klubberne på benene, både for de mere konkurrencemindede, og dem der bare vil hygge sig med træning onsdag eftermiddag. Jeg håber, at flere får øjnene op for spillet, og at man om sommeren ikke kan gå gennem Fælledparken uden at se en masse mennesker, der hygger sig rundt om Spikeballnet.”

Spikeball og det store fællesskab

Inden Victor skal videre til eftermiddagens trænerarbejde, beviser han endnu engang, at han er manden, der søger fællesskabet og vil skabe den gode stemning.

"Jeg håber, at de foreninger, der er her nu, bliver ved med at hjælpe hinanden og sparre med hinanden, for det har vi været gode til. I Spikeball er alle velkomne, og det er ligegyldigt, om man har sportsbaggrund eller ej, for man møder nye mennesker og hygger sig og bliver hurtigt en del af fællesskabet. Jeg kæmper altid for den gode stemning, og at ingen skal føle sig udenfor," siger han.