Foreningshold i fritidsklubben er win-win

I stedet for at alle går for sig selv og laver deres egen klub, kan det betale sig at arbejde sammen, mener formand.

Abdirahman Mohamud Iidle er formand i foreningen Leg og Lær – og han er enormt glad for samarbejdet med fritidsklubben om esport. Foto: Roar Paaske

Det er søndag – en dag, hvor fritidsklubben Musvågevej ellers har lukket, men alligevel summer der af liv. Der er gang i computerne, for esport-holdet fra foreningen Leg og Lær har træning.

Samarbejdet mellem Leg og Lær og fritidsklubben Musvågevej om esport startede i slutningen 2023.

"Vi ville gerne lave et tilbud i foreningen, der var mere målrettet unge. Der var stor efterspørgsel på esport, men vi havde ikke lokaler til det. Foreningen har ikke et tilholdssted, så vi er afhængige af samarbejde for at kunne lave aktiviteter," fortæller Abdirahman Mohamud Iidle, også kaldt Iidle, der er formand for foreningen Leg og Lær.

Derfor begyndte foreningen et samarbejde med fritidsklubben, som havde lokaler og 10 computere på daværende tidspunkt.

Foreningen søgte midler ved DGI til esport og fik også hjælp til at søge hos en fond. Det betød, at foreningen kunne købe 10 computere mere.

Derudover fik foreningen hjælp til at sende nogle unge på trænerkurser, så de havde uddannede trænere til esport. Første træning var i vinterferien i år, og lige siden har esport-holdet været en succes, der har i alt 35 tilmeldte.

Hvor skal vi banke på?

Foreningen Leg og Lær tilbyder, ud over esport, også aktiviteter som lektiecafé, kvindesvømning, kvindecykling, multisport, fodbold, madfællesskaber for mænd og samtalemøder for seniorer. Tilbuddet om esport var prikken over i’et for foreningen i forhold til at have flere tilbud for børn og unge.

"Nogle af børnene har prøvet at starte til en masse forskellige idrætter, men ikke fundet deres interesse. Men nu kan de komme her og sidde sammen, mens de spiller. I stedet for at sidde alene derhjemme og måske bare spille på telefonen, har de fået et rum og faciliteter her i klubben til at mødes om en fælles interesse," siger Iidle.

Foreningen er blevet understøttet af Jacob Erdmann, der er foreningsudvikler tilknyttet Frydenlund-området, ansat ved DGI Østjylland samt Folkesundhed og Sport og Fritid i Aarhus Kommune. Ifølge Iidle har det været en stor hjælp at have Jacob med på sidelinjen, da foreningen skulle opstarte samarbejdet om esport med fritidsklubben og søge om penge.

"Vi var ikke klar over, hvilken dør vi skulle banke på, og hvordan vi skulle gøre det. Det har været godt at have en foreningsudvikler som Jacob, der hjælper os med at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan," fortæller Iidle.

Hvis man samarbejder med en institution, er det ifølge Iidle ofte en win-win-situation, fordi begge parter kan noget og sammen løfter en fælles opgave.

"I stedet for at alle går for sig selv og laver sin egen klub, kan det godt betale sig at arbejde sammen. Det kan være en udfordring, når man går fra ikke at konkurrere til at samarbejde. Men så længe man orienterer hinanden, skal det nok blive godt," siger Iidle.

Foreningen og fritidsklubben holder statusmøder løbende. Helt lavpraktisk fortæller Iidle, at den største udfordring, når der er flere involverede parter, er, at mødes hurtigt, fordi der er flere kalendere, der skal passe. Men:

"Jo længere tid man arbejder sammen, desto nemmere bliver det. Vi kender hinanden godt nu og har backups, hvis der er én, der ikke kan mødes den dag, vi har planlagt," siger Iidle.

Tilbuddet om esport i Leg og Lær er et samarbejde mellem foreningen og fritidsklubben Musvågevej, der er hjulpet godt på vej af DGI og Aarhus Kommune via foreningsudvikler Jacob Erdmann