For 1 mio. kroner frivilligt arbejde
Frivillige og lokale sponsorer bygger udendørs skaterfaciliteter til en femtedel af prisen. Resultatet er ikke bare enestående – det er båret og præget af de frivilliges egne ønsker.
Mellem to rødstenskæmper i et industrikvarter i Brande er asfalt forvandlet til bakker i beton flankeret af rustne ligdele fra kasserede rendegravere. En vaskeægte DIY skaterpark:
”Sammen har vi bygget en spændende og kreativ skaterpark, som er bygget af og til brugerne – og efter deres ønsker. Det her sted er formet af dem, som skal bruge det. Det er det smukke i det,” siger formanden af skaterforeningen Urban Street Zone, Rune Lyager.
Da foreningen og skaterhallen første gang henvendte sig til en entreprenør med projektet, lød den samlede pris på 1,5 mio. forudsat, at de selv lavede al forskalling og jordarbejde. Kommunens Kultur og Fritidsudvalg bakkede op om projektet og tilbød at støtte med 150.000 kroner plus 52.000 kroner til belysning på udendørsområdet. Nedslående? Ja.
I arbejdstøjet
Men i stedet for at lægge drømmen i graven, søgte foreningen alternative løsninger blandt områdets virksomheder og de frivilliges engagement.
”Ved hjælp af lokale sponsorer og frivillige kommer vi i mål med projektet for i alt 225.000 kroner. Det er mega fedt,” siger Rune Lyager.
Men det er ikke et projekt, som er kommet op at stå over en weekend. Fire mand stærk har stået for opbygningen, ledelsen og udførelsen i godt fire uger nu – og der er stadig tre ugers arbejde forude, inden graffitien er tørret og musikscenen banket op. Det har taget både hverdage og ferier for de involverede.
”Det er det hele værd. Det er blevet bedre end vi drømte om og det fede er jo, at vi selv har lavet det og der har endda været børn med til nogle af tingene – der er spor af os alle sammen i det: I beton og træ og i vores følelser. Det er ikke perfekt, men det er det bedste vi kunne gøre,” siger Rune Lyager.
Et socialt ansvar
De røde haller, som indrammer den nøgne beton, huser til hverdag 1700 medlemmer på hjul. Og de indendørs faciliteter er fede – men de udendørs, nye baner åbner op for endnu mere aktivitet for børn og unge.
”Det betyder helt vildt meget, at vi har fået de her udendørs faciliteter. Når vi før har lukket hallen, så har der ikke været et sted at skate. Nu kan de gøre det udendørs og der er 30 kvadratmeter overdækket musikscene, de kan sidde i læ under, hvis det regner,” siger Rune Lyager.
Og taknemmeligheden over de lokales opbakning er tydelig. Give Steel har givet alt stålet, IBF Beton sponsorerede beton til kostpris og H. Serup Olesen har leveret gammelt jern fra kasserede rendegravere.
”De tre sponsorer er med til at virkeliggøre projektet og det er så vigtigt. De tager et særligt, socialt ansvar og bakker op om et lokalt initiativ. Vi er meget glade,” siger Rune Lyager.