"Fodboldholdet kan blive et maskulint frirum"

Dyrk mandehørm, fællesskab og konkurrence, hvis I vil have mændene med, siger idrætssociolog.

Det handler mindre om køn og mere om det der magiske rum, der opstår, når mænd kan mødes om et fælles tredje, som eksempelvis fodbold. Et rum, hvor man kan gå til hinanden - med og uden bold. Foto: Lars Holm (arkivfoto)

Vi befinder os i et grænseland. Mand og kvinde kan det samme, vil det samme og får det samme. I hvert fald hvis vi skuer lidt ud i fremtiden på vegne af samfundsbevægelser og politiske partier. Derfor kan det virke gammeldags at tale om mandefællesskaber. Ikke desto mindre er behovet for netop det tilstede.

Læs også: Mænds sundhed er et samfundsproblem

Et studie af kønsopdelt fodboldfitness viser, at det er forskelligt, hvad der giver os lyst til at dyrke en idræt og komme igen. For både mænd og kvinder har det betydning, at man er socialt forpligtet til et fællesskab, men de sociale relationer fylder særligt meget for lige præcis mændene, fortæller idrætssociolog, Stine Frydendal:

"Omgangstonen er utrolig vigtig for mænd. På fodboldholdet bliver der skabt en maskulin ramme, hvor der er plads til sjov og man kan joke mand til mand, gå til hinanden på en anden måde, end hvis der var kvinder tilstede. Mænd er sammen på en anden måde – man kan sige, at der opstår en særlig jargon blandt mændene på et fodboldhold."  

Konkurrence og kropskontakt 

I fodboldfitness er der typisk mere fokus på øvelser og fitness, end fodboldkamp. Men netop kampen er vigtig for mændene, forklarer idrætssociologen:  

"Vi kan se, at konkurrenceelementet, kropskontakten og det, at der er noget på spil, driver mændene. Det bidrager til mændenes vedholdenhed, hvorimod netop det parameter fylder mindre hos kvinder. Men for mænd fylder kampen stadig, det skal være legende og sjovt."

Studiet af fodboldfitness viser, at et idrætstilbud skal struktureres forskelligt, om det henvender sig til mænd eller kvinder. Der er stadig behov for, at nogle mænd kan mødes mand til mand og føle sig trygge i netop den relation:

"Når kønsroller bliver mere flydende generelt, så er det eksempelvis i sporten, der er mulighed for at finde et maskulint fællesskab. Og det er, fordi nogle mænd har en særlig måde at interagere med hinanden på, en lidt mere direkte tone, som passer dem bedre. Og netop her kan sporten repræsentere et maskulint frirum, som mænd i dag måske har svært ved at finde andre steder," siger Stine Frydendal fra Københavns Universitet.