Flere medlemmer kræver flere frivillige

Efter corona er mange medlemmer vendt tilbage i foreningerne. Det viser årets medlemsopgørelse, og det kræver flere instruktører, trænere og hjælpere.

Flere medlemmer i landets svømmeklubber kræver flere trænere og instruktører både på bassinkanten og i bassinet (Arkivfoto). Foto: Palle Skov

Medlemmer i DGI 2019-22

  • 2019: 1.698.762 medlemmer
  • 2020: 1.634.180 medlemmer
  • 2021: 1.648.530 medlemmer
  • 2022: 1.771.646 medlemmer

Kilde: Centralt Foreningsregister. Se også dgi.dk/medlemstal

Offentliggørelsen af årets medlemstal i slutningen af marts 2023 gav mange foreninger – og idrætsorganisationerne – anledning til at ranke ryggen, storsmile og kippe med flaget, for de nye tal viste samlet set, at medlemmerne er tilbage i idrætsforeningerne efter corona-årene.

Der er mange nuancer og forskelle, når man dykker ned i tallene for de enkelte foreninger, men de samlede tal for DGI var ikke bare 123.116 flere medlemmer det seneste år. Det var også 72.884 flere end i 2019, altså året før Corona forandrede verden.

Behov for flere frivillige

Men de store smil over de fine tal er også fulgt af panderynker og i nogle bestyrelser endda hovedbrud, for flere medlemmer skaber behov for flere frivillige.

Det gælder for eksempel i Them Svømmeklub i Midtjylland, hvor nogle hold har været lukket ned, men medlemmerne er nu i stort tal vendt tilbage. Faktisk er de i dag flere end i 2019.

Medlemskurven dykkede fra 2019 til 2020, hvor godt 500 medlemmer forlod klubben, men i dette års medlemsopgørelse er Them Svømmeklub igen 1.706 medlemmer, og de er ifølge Diana Nonbo, formand for Them Svømmeklub, kommet tilbage uden ekstraordinære indsatser fra bestyrelsen.

Them Svømmeklub 2019-22

  • 2019: 1.700 medlemmer
  • 2020: 1.185 medlemmer
  • 2021: 1.401 medlemmer
  • 2022: 1.706 medlemmer

Kilde: Centralt Foreningsregister. Se også dgi.dk/medlemstal.

Sværere at rekruttere end før corona

 Skønt Them Svømmeklub har flere end 125 frivillige – undervisere, instruktører og hjælpere – mærker Diana Nonbo, at frivillige skal nødes lidt mere end tidligere for at tage en tjans.

 ”Vi glæder os selvfølgelig over, at medlemmerne er tilbage, men vi mærker også, at det er blevet sværere at tiltrække frivillige, måske fordi vi under corona oplevede, at det var rart at have en aften hjemme. Nu skal man ruske og røste dem lidt mere end sædvanligt,” siger Diana Nonbo.

Fokuseret indsats

I Hvidovre er Egevoldens Idræts Club vokset fra 516 medlemmer i 2021 til 650 i 2022.

”Vi har haft fokus på at styrke det, vi har – i stedet for at skyde med spredehagl. Så på vores eksisterende hold har vi kunnet lukke flere ind ved at have flere instruktører til at varetage træningen,” fortæller formand May Guldager.

Bestyrelsen har haft øje for at fastholde de instruktører, de allerede havde.

”Og så har vi haft et bestyrelsesmedlem, der har arbejdet benhårdt på at få hjælpeinstruktører uddannet, så hun har været deres kontaktperson hele vejen igennem, ringet, skrevet, været i kontakt med dem og fulgt op på hvordan de har det,” fortæller May Guldager.

Egevoldens Idræts Club 2019-22

  • 2019: 583 medlemmer
  • 2020: 534 medlemmer
  • 2021: 516 medlemmer
  • 2022: 650 medlemmer

Kilde: Centralt Foreningsregister. Se også dgi.dk/medlemstal.

Ikke flere for enhver pris

Heller ikke Egevoldens Idræts Club har haft særligt fokus på at tiltrække flere medlemmer.

”Vi har brugt meget energi i bestyrelsen på at arbejde med vores værdier og formål. Vi skal så nu finde ud af, hvad vi vil: Vil vi prøve at blive flere, eller vil vi fastholde dem, vi har, og gøre det godt?” spørger May Guldager og tilføjer:

”Vi har før arbejdet med en ambition om, at vi skulle blive større, men vi skal jo ikke bare være flere for enhver pris. Hellere kvalitet end kvantitet.”

Formål og værdier er kommet på bestyrelsens dagsorden på baggrund af et samarbejde med DGI Storkøbenhavn og kommunen om at styrke foreningen gennem et foreningsudviklingsforløb.

”Så kunne vi snakke ud fra de samme værdier og grundlag. Nu er fokus primært på, at det skal være sjovt at gå til gymnastik,” siger May Guldager.

Vi skal undgå opdeling i A- og B-hold

I Them Svømmeklub ligger det formand Diana Nonbo meget på sinde, at alle skal have mulighed for at dyrke idræt i forening og at det er frivillige undervisere, trænere og instruktører, der skal stå for træningen. Det ligger formanden så meget på sinde, at hun efter corona skrev til både DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen og formanden for Svøm Danmark om sin bekymring for manglen på frivillige og vigtigheden af at styrke frivilligheden.

”Det giver helt vildt meget at have frivillige. Har vi dem ikke, må vi sætte priserne op, og det kan resultere i en opdeling i et A- og et B-hold,” siger Diana Nonbo, med sigte til, at lønnede undervisere vil betyde, at det bliver dyrere at dyrke idræt og færre får råd til at gå til idræt.

På med frivillighedskasketten

”Vi skal alle på et tidspunkt i vores liv tage frivillighedskasketten på,” lyder opfordringen fra Diana Nonbo, og derfor skriver bestyrelsen til forældre i klubben, at de er nødt til at hjælpe, og Diana Nonbo opfordrer politikerne til at medvirke til at skabe gode rammer for frivilligt foreningsarbejde.