Find frivillige på frivilligjob.dk

I jobbanken frivilligjob.dk kan foreninger søge frivillige til at løse små og store opgaver.

DGI's landsstævner - som her fra L2013 - har brug for mange frivillige. Jobbanken frivilligjob.dk er én mulighed også for idrætsforeninger Foto: Lars Holm

Kan idrætsforeninger finde frivillige via hjemmesiden frivilligjob.dk?

”Ja,” lyder svaret fra Thomas Lorentzen fra Måløv Idrætsforening, som har brugt frivilligjob.dk til flere opgaver. Det samme siger Anders Hørberg, sportslig ansvarlig i bestyrelsen for Odense Boldklubs amatørfodboldafdeling.

Jobbanken

Frivilligjob.dk

  • skaber kontakt mellem foreninger, der søger frivillige og frivillige, der søger opgaver
  • Har som regel 2000 opslag fra organisationer og foreninger der søger frivillige.
  • har 760.000 besøgende på et år
  • er gratis at benytte

Jobbank

Frivilligjob.dk er en jobbank, hvor foreninger og organisationer kan søge folk til at løse opgaver i foreningen. Det kan være alle typer af frivilligt arbejde. I Måløv IF ville man have hjælp til reklame og markedsføring og søgte frivillige til at producere video om aktiviteter i MIF.

I OB’s amatørfodbold har de søgt både cheftræner, assistenttrænere og frivillige til ledelsen i de fire afdelinger i amatørfodbolden. OB vender vi tilbage til. Først nogle råd fra Måløv IF.

Opgavetyper

”Man skal være konkret, og det skal være en opgave af et vist omfang. Helst lidt større ting. Det er ikke nok at søge en frivillig til at bage en kage,” lyder rådet fra Thomas Lorentzen.

MIF’erne formulerede et stillingsopslag, hvoraf det fremgik, at ansøgere skulle kunne optage video, redigere og også selv have det nødvendige udstyr.

Opgaveløsning på distancen

”To forskellige responderede uafhængigt af hinanden. De producerede fire videoer. Den ene har også taget billeder fra vores arrangementer,” siger Thomas Lorentzen og understreger, at til disse opgaver er det klart bedst, at de frivillige fysisk er placeret i samme område som foreningen.

Den, der søger, er måske ikke i lokalområdet, men vil gerne hjælpe. Det kan i teorien lade sig gøre, for eksempel, hvis opgaven er at være webmaster eller skrive pressemeddelelser

"Det er vores erfaring, at det giver et bedre resultat, når den frivillige er i nærheden af foreningen," siger Thomas Lorentzen.

Det er vigtigt, at overveje, hvad foreningen kan give tilbage

Thomas Lorentzen, Måløv IF

Giv noget igen

Web-opgaver er - ligesom videoproduktion - velegnede i forhold til at skabe et produkt, som den frivillige kan bruge til at dokumentere sine kompetencer. Det kan være et motiv for mange, der søger opgaver på frivilligjob.dk.

”Det er vigtigt, at overveje, hvad foreningen kan give tilbage til den frivillige,” lyder rådet fra Thomas Lorentzen.

Personligt udbytte

Det står også på listen over tips og tricks, som Thorbjørn Lautrop Nielsen, konsulent hos Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark, gerne videregiver til foreninger, der søger i jobbanken.

”Det er vigtigt at fokusere på, hvad folk kan få ud af det. I en jobbank er det ellers almindeligt at stille krav. Men når man skal motivere frivillige til at yde en indsats, skal man beskrive, hvorfor det er vigtigt, at du er her hos os. Folk skal kunne forstå, hvad de er der for," siger Thorbjørn Lautrop Nielsen.

Detaljeret opslag

Fra OB lyder rådet: Gør opslaget specifikt.

”Man skal passe på med at gøre stillingsopslaget for overfladisk. Så får man ikke kvalificerede ansøgere,” siger Anders Hørberg.

Vi har også ramt nogle, som vi ikke ellers ville ramme

Anders Hørberg, OB

Foreningen skal også være klar at sætte tid af til ansøgerne.

”Man skal være forberedt på, at de ansøgere, der kommer, kan være meget uerfarne. Derfor kan man komme til at bruge tid på nogle, som er helt ved siden af, det man har søgt,« siger Anders Hørberg.

Nye indfaldsvinkler

OB kører en meget formel proces i forhold til alle frivillige, først med en samtale, hvor de ser folk an, og siden med en egentlig ansættelsessamtale. OB opslår også opgaver andre steder, men i frivilligjob.dk har resultaterne været mest givtige i forhold til at finde assistenttrænere.

”På posten som assistenttræner kan vi godt tage folk ind, som ikke har den store trænererfaring. De har måske ikke erfaring, men synes opslaget lyder spændende. Og så har de tit nye tanker og gå-på-mod,” siger Anders Hørberg.  

De rigtige mennesker

Til opgaven som assistenttræner kigger OB-lederne på, om det er de rigtige mennesker. Er de modne nok? Trænererfaring og -præstationer er ikke afgørende.

”De skal jo fungere i et miljø, der stimulerer til læring. Nogle kommer uden ret mange kvalifikationer. Andre finder ud af, at det er ikke dem,” siger Anders Hørberg, som vurderer, at 80 procent af de frivillige OB har taget ind via frivilligjob.dk bliver hængende. 

”Det afhænger lidt af hvor dygtige vi har været. Vi har også ramt nogle, som vi ikke ellers ville ramme,” siger Anders Hørberg.