Få psykologisk hjælp, når krisen rammer

Idrættens forsikringer giver foreninger mulighed for at trække på psykologisk krisehjælp, hvis foreningen rammes af en traumatisk hændelse.

Kampen i Parken 12. juni 2021, hvor Christian Eriksen fik hjertestop, står for mange klart i hukommelsen. Foto: Ritzau Scanpix

For langt de fleste danskere står billederne af Christian Eriksen, der rammes af hjertestop den 12. juni 2021, knivskarpt. Det var kort før pausefløjtet i landsholdets første kamp under EM i fodbold i Parken. Det meste af Danmark fulgte med fra de stopfyldte tribuner i Parken, på storskærme eller hjemme ved tv-skærmene.

Akut psykologisk krisehjælp

Psykologisk krisehjælp dækker, hvis personer i eller omkring en forening involveres i en alvorlig, traumatisk hændelse, f.eks.:

  • En ulykke eller voldsom skade.
  • Alvorligt ildebefindende.
  • Overfald/overgreb.
  • Trafikulykke (transport til og fra idrætsaktiviteter arrangeret af foreningen).
  • Dødsfald – f.eks. under en kamp.

En tilsvarende traumatiske hændelse ramte Vordingborg IF senere samme år. En spiller falder om på banen i en kamp, får førstehjælp og bliver bragt på hospitalet. Selv om det her var langt færre, der overværede hændelsen, reagerer de ligesom spillere, tilskuere, officials og pårørende i Parken meget forskelligt på situationen.

"Nogle bliver kede af det, andre overraskede eller chokerede. Det er meget forskellige følelser, der kommer op i situationen eller senere," fortæller Morten Brandt, formand i Vordingborg IF.

Morten Brandt, der ikke selv var til stede under kampen, havde kendskab til foreningens forsikringsordning, men ikke specifikt til muligheden for psykologisk krisehjælp. Men et opkald til DIF gav ham vished om, at der var hjælp at hente også i denne situation.

For i DIF og DGI’s kollektive forsikringsaftale med Tryg, som blandt andet omfatter alle foreninger, der er medlem af en af de to organisationer, indgår netop en aftale om psykologisk krisehjælp.

Fælles session med psykolog

Efter opkaldet til DIF blev Morten Brandt kontaktet af en psykolog, og de blev enige om at holde en gruppesession for de involverede.

Kammerater, spillere og ledere, der overværede situationen, kunne få sat ord på deres oplevelser

Morten Brandt, formand i Vordingborg IF

"Psykologen fortalte, hvordan vi reagerer forskelligt. Nogle med det samme, men at reaktionerne også kan komme lang tid efter. Vi reagerer rationelt, men kan have svært ved at styre kroppens reaktioner," siger Morten Brandt.

I det hele taget kan reaktioner på traumatiske oplevelser finde udtryk på mange måder, fortalte psykologen, og for de involverede var det godt at få en fælles forståelse af reaktionerne.

"Det var godt at få sat ord på det som gruppe, godt at få en fælles forståelse for, at vi har forskellige historier i bagagen, og at oplevelsen ikke er en isoleret hændelse, men en del af vores liv," fortæller Morten Brandt.

Alle, der var med i gruppesessionen, fik desuden mulighed for en individuel samtale.

"Jeg ved ikke, om nogen har gjort brug af det, for det foregår anonymt, men det er fint med muligheden," siger Morten Brandt, som er glad for, at psykologen i gruppesessionen oplyste, at vedkommende, der faldt om, også ville få mulighed for et forløb med individuelle samtaler.

"Så ved kammeraterne, at han har fået mulighed for hjælp. Det er trygt."

Hurtig og anonym hjælp

Det hører med til historien, at det ikke kun er Christian Eriksen, der er kommet sig.  Det er spilleren, der faldt om sidste efterår, også.

Efter en anden traumatisk hændelse, hvor en lille pige, der forsvinder under vandet under træning i Esbjerg Svømmeklub, kommer krisehjælpen også hurtigt.

"Underviseren opdager det med det samme, får pigen op, rusker hende, så hun kommer til bevidsthed igen," fortæller klubchef Mikkel Møller.

"Vi ringede til forsikringen og fandt ud af mulighederne. De tilbød at ringe de implicerede op samme aften og bagefter eventuelt aftale mere hjælp."

Ifølge Mikkel Møller kørte det rigtig fint og i selvstændige forløb. Tre hold trænede i svømmehallen, da det skete, og Esbjerg SK skrev til alle, der var tilmeldt hold på det tidspunkt, for at orientere om situationen og om muligheden for at få hjælp.

"Familien til pigen, det gik ud over, og forældre, der var i svømmehallen, fik tilbud om at blive ringet op, men jeg ved ikke, om der blev mere ud af det," siger Mikkel Møller.

Hvis skaden sker

Kontakt Tryg Alarm, som har døgnåbent på tlf. 70 26 06 70. Oplys navn, adresse, forening og foreningens kontaktperson samt police nr. 653-603.328.

Læs mere på idraettensforsikringer.dk