Få hjælp til at finde en billig bank
Altingets prissammenligning fra dette efterår giver nyttige tal til foreninger, der er på jagt efter ingen eller små gebyrer for deres foreningskonto.
Antallet af banker, der tilbyder en gratis konto til foreninger, er skrumpet de seneste år, og mange foreninger har modtaget brev fra deres bank om, at de nu skal betale for at have penge på kontoen.
Om undersøgelsen
Altinget har foretaget en spørgeundersøgelse blandt 67 pengeinstitutter for at indsamle priser på foreningskonti. Resultaterne gør det nemmere for foreninger at sammenligne priserne.
Altinget har foretaget tilsvarende undersøgelser i 2013 og 2018. Hvidvaskloven, der blev vedtaget i 2017 afspejler sig i store stigninger i 2018-tallene.
Derfor kan netmediet Altingets sammenligning af bankernes priser være yderst nyttig for foreninger, der vil på jagt efter en billig bank. Prissammenligningen, der er fra den 21. oktober i år, viser de aktuelle priser på foreningskonti i 67 pengeinstitutter. Altinget har opgjort priser i tre kategorier. Der er
- oprettelse af en foreningskonto
- årlige udgifter og renten
- lejlighedsvise udgifter for eksempel i forbindelse med kassererskifte
Du finder Altingets prissammenligning her og neden for en kort omtale af bankerne i top og bund i de tre kategorier.
Fra 0 til 5.000 kroner for oprettelse
I en tilsvarende prissammenligning, som Altinget foretog i 2013 tilbød 21 banker at oprette en foreningskonto uden beregning. I dette års sammenligning er antallet skrumpet til 4. De 4 sparekasser, der tilbyder gratis oprettelse, er
- Klim Sparekasse
- Middelfart Sparekasse
- Stadil Sparekasse
- Frøslev-Mollerup Sparekasse
I den dyre ende finder man Alm. Brand Bank, som tager 5.000 kroner for at oprette en foreningskonto og Nykredit, hvor det koster 3.000 kroner, hvis foreningen ikke har et CVR-nummer og 1.500 kroner med et CVR-nummer.
Nogle banker tilbyder halv pris, hvis kasserer eller formand er kunde i banken.
Læs også: DGI er ærgerlig over høje bankgebyrer.
Årligt gebyr og negative renter
I flere mindre lokale pengeinstitutter kan man have en foreningskonto uden at skulle betale et årligt gebyr. Det gælder for eksempel
- Stadil Sparekasse
- Møns Bank
- Jutlander Bank
- Hvidbjerg Bank A/S
I den dyre ende ligger Alm. Brand Bank med et årligt gebyr på 2.000 kroner. Og i Andelskassen Fælleskassen koster det 2.500 kroner i årligt gebyr blot at have en foreningskonto. Fælleskassen opkræver så ikke gebyrer for netbank og dankort. Det skal man regne med i de fleste af de øvrige banker på listen.
Dertil kommer, at foreninger også kan forvente at skulle betale for indestående på foreningens konto. Kun i et enkelt pengeinstitut, nemlig vestjyske Stadil Bank, er det et plus at have penge på kontoen. Her er renten 0,01 procent.
En række banker har sat et loft for, hvor mange penge foreningen kan have stående uden at betale gebyr. Det er for eksempel
- Middelfart Sparekasse (0 procent op til 250.000 kroner, herefter -0,6 procent)
- Hvidbjerg Bank (0 procent op til 100.000 kroner, herefter- 0,65 procent)
- Nykredit Bank A/S (0 procent op til 200.000 kroner, herefter -0,75 procent)
De fleste andre banker på listen har sat et minus foran rentesatsen på hele foreningens indlån til banken. Med andre ord en negativ rente.
Vedtægtsændringer koster også
Altinget har også spurgt til lejlighedsvise udgifter. Det kan for eksempel være prisen for at få banken til at opdatere foreningens vedtægter efter en generalforsamling, hvor foreningen har ændret en paragraf i sine vedtægter.
Det koster 1.000 kroner i de dyreste banker, som er
- Falster Andelskasse
- Andelskassen Oikos
- Sparekassen Kronjylland
Hertil kommer, at det flere steder koster at få en ny kasserer valgt til at bestyre foreningens kasse.
Læs også: Bankgebyrer presser små foreninger.