Et hold fuld af stjerner
Pauselounge, piktogrammer og highfives skaber trygge rammer for fodboldtræning.
Det er søndag formiddag, og det betyder træning for Team Stjernemix. Det er et hold i Tuse IF Fodbold for børn med særlige behov. Normalt træner holdet udenfor på kunstgræsbanen, men dagens træning foregår indenfor i hallen på grund af regnvejr.
"Det er nogle anderledes rammer for børnene i dag, men hvis bare vi virker rolige omkring det, kan børnene også bedre være i det," siger træner Louise Olsen, da hun briefer resten af trænerteamet inden dagens træning.
Børnene får alle en highfive fra trænerne, da de ankommer. Holdet samles i en rundkreds og gennemgår, hvad de skal lave i dag. Til det bruger Louise Olsen en planche med billeder. Hvert billede symboliserer en øvelse eller en leg og er sat op i den rækkefølge, som træningen kommer til at foregå i.
"Træningerne ligner hinanden meget. Vi arbejder meget med genkendelighed, for alt nyt er svært for alle, og det er især svært for denne gruppe. Vi har gjort meget for at opbygge en rutine, så børnene ikke skal bruge krudt på at sætte sig ind i, hvad de skal," fortæller Louise Olsen.
I løbet af træningen samles holdet og tager en status på, hvor langt de er nået. Når de har lavet en øvelse, fjerner Louise billedet fra planchen, så alle kan se, hvor langt de er. Under samlingerne skal børnene som udgangspunkt lytte og være stille, men der er også plads til, at de kan komme med en kommentar.
Vi arbejder meget med genkendelighed, for alt nyt er svært, især for denne gruppe
Louise Olsen, træner på Team Stjernemix
Hellere en træner for meget
De to primære trænere på holdet er Louise Olsen og Oliver Frederiksen. Til dagligt arbejder Louise Olsen som pædagog i en specialbørnehave, mens Oliver Frederiksen arbejder på et aktivitets- og samværstilbud for handicappede. Louise har aldrig selv spillet fodbold, hvorimod Oliver selv spiller på klubbens førstehold.
Udover Louise og Oliver er der cirka otte hjælpetrænere til hver træning, så der i alt er omkring ti trænere til de lidt mere end 20 børn. Ifølge Oliver Frederiksen er det altid bedre at være en træner for meget end en for lidt:
"Det er vigtigt for os, at ingen træninger aflyses. Det skal selvfølgelige være sådan, at hjælpetrænerne kan melde fra, hvis de skal noget andet. Derfor har vi også nogle ekstra vikarer, der kan træde til."
Holdet træner en gang om ugen i halvanden time. Træningen ligger om søndagen, fordi børnene godt kan være udkørte efter en skoledag, hvis træningen i stedet lå på en hverdagsaften.
Hvis børnene alligevel er udkørte til træningen, er der en pauselounge med sækkepuder, tæpper og legetøj.
"En sjælden gang imellem kan et barn have brug for bare at sidde i pauseloungen under hele træningen, og så er det faktisk også okay. Hellere hygge i pauseloungen end at være med i træningen og så blive overstimuleret og i værste fald ødelægge det for de andre børn," siger Louise Olsen.
Ingen forældre
Når børnene starter på Team Stjernemix, skal forældrene sende en kort beskrivelse af barnet, blandt andet om barnets diagnose, hvilken betydning diagnosen har, eventuelle udfordringer og hvad de godt kan lide at lege eller snakke om, så trænerne ved, hvad der kan vende humøret.
"Som forælder kan det altid betale sig at være åben fra start om sit barns udfordringer, så man som træner ved, hvordan man bedst muligt kan hjælpe," siger Louise Olsen.
Derudover er forældrene ikke til stede under træningen.
"Vi kan hurtigt blive for mange mennesker, hvis alle forældre er til stede, og samtidig vil børnene også løbe hen til mor eller far, så snart der er udfordringer. Træningen skal være et frirum for barnet, og det bliver det også for forældrene, som for eksempel kan gå en tur eller handle ind imens," siger Louise Olsen.
Dog sørger trænerne for at tage en masse billeder og videoer under træningen, som bliver lagt op i en lukket Facebook-gruppe sammen med et skriv om dagens træning. På den måde kan forældrene stadig snakke med om, hvad børnene har lavet.
Hvis man mener, at fodbold faktisk skal være for alle, skal der også være et tilbud for dem, der ikke kan være med på de almene hold
Louise Olsen, træner på Team Stjernemix
Drømmer om flere hold
Sidste punkt i træningen er et billede af et dovendyr, som betyder afslapning. Børnene skal slappe af, så de kan få ro på igen, inden de skal hjem til mor og far. Efter afslapning bliver børnene råbt op enkeltvist og får highfives fra alle trænerne på vejen ud, mens de andre børn klapper og hepper.
"Vi vil gerne sende børnene godt hjem fra træning. De skal helst slutte med en fed følelse, som de kan tage med videre," siger Oliver Frederiksen.
Holdet er ikke ude og spille kampe, selvom børnene ofte efterspørger det. Kampe er en stor udfordring, fordi det foregår i ukendte rammer, og mange af børnene har det vanskeligt med nederlag.
"Hvis de skal spille kampe, skal det være mod hold i samme båd og ikke mod almene hold – og der findes bare ikke lignende fodboldhold i nærheden, som vi kender til," siger Louise Olsen.
Flere af børnene på Team Stjernemix kører også langt for at komme til træning, fordi der ikke er tilsvarende tilbud i området. Selvom holdet er krævende for foreningen, er det også en kæmpe gevinst på mange områder.
"Det giver så meget god feedback, og der er stor efterspørgsel på at være med på holdet. Hvis foreninger mener, at fodbold faktisk skal være for alle, skal der også være et tilbud for dem, der ikke kan være med på de almene hold," siger hun og tilføjer:
"Jeg har helt klart en drøm om, at der kommer flere tilsvarende hold, som man kan mødes med og måske holde nogle små stævner med – også for, at der er flere tilbud til den her fantastiske målgruppe."
10 tips til trænere for børn med særlige behov
1. Et lille skriv om barnet
Få forældrene til at sende et kort skriv om barnet, blandt andet om mulige udfordringer, samt hvad barnet kan godt lide at lege eller snakke om, så I ved, hvad der kan vende humøret
2. Brug musik
Et konkret, auditivt redskab: Når musikken spiller, bevæger man sig, og når der er stille, skal man tie stille og lytte
3. Ingen forældre under træningen
Hav i stedet en lukket Facebook-gruppe for forældrene, hvor I kan dele billeder og video efter træning
4. Strukturerede træninger
Genkendelighed er et nøgleord. Træningerne må gerne ligne hinanden meget, så børnene ikke skal bruge krudt på at sætte sig ind i noget nyt hver gang.
5. Pauselounge med sækkepuder og legetøj
Her kan børnene tage en pause undervejs i træningen, hvis de har brug for ro
6. Ens tøj
Giver en holdfølelse, men gør også børnene
ens, så der ikke er forskel på, om man kommer i den nyeste Messitrøje eller en almindelig T-shirt. Tøjet på Team Stjernemix er sponsoreret
7. Mange trænere
Hav gerne nogle vikarer, der kan træde til ved sygdom eller andet – altid hellere en træner for meget end en for lidt
8. Lukket hold
Ingen mulighed for prøvetræning, så folk ikke kommer og går. Hver gang der kommer et nyt ansigt, påvirker det træningen
9. Brug piktogrammer
Lav eksempelvis en planche, hvor I kan sætte billeder på, der symboliserer de øvelser, I skal lave i løbet af træningen, og i den rækkefølge de skal laves
10. Alle skal komme godt derfra
Eksempelvis med en highfive fra alle trænere, mens de andre børn hepper og klapper