Er I en lukket klub?

Velkomsten er selve nøglen til fastholdelse og rekruttering i foreningen. Så giv begynderen fuld fokus og mærk, hvordan hele klubben vokser, siger foreningsekspert.

Både medlemmer og træner skal tage kontakt til den nye på holdet, for positive relationer er afgørende for, om vi trives i en kontekst, siger Glen Nielsen Foto: Tim Kildeborg Jensen

Er I en lukket klub? Det kunne foreningen med fordel spørge sig selv. De fleste ville sige nej, for som vi ynder at sige, så er foreningslivet for alle.

Læs også: Dyrk den gode velkomst

Men hvor let er det egentlig at komme ind i klubben, hvis man ikke allerede er med?

Svært, siger forsker i inklusion og eksklusion i idrætsliv, Glen Nielsen:

"Formelt er der plads til alle, men i mange idrætter er det selve kernen, at de altid stiller det bedst mulige hold, fordi de skal vinde. Som ny bidrager du sjældent til vinderchancerne, og dermed føler du dig ikke værdsat," forklarer han.

Giv hende en rolle på holdet

Den nye spillers følelse af at falde igennem er todelt: For det første kender hun ikke de uskrevne regler og traditioner på grund af hendes manglende foreningserfaring. For det andet præsterer hun ikke på niveau med de andre, fordi hun er nybegynder. Heldigvis kan foreningen selv gøre meget for at imødekomme den nye spillers barrierer.

»Hvis foreningen skriver reglerne ned, kan det nye medlem forberede sig. Det gælder også for forældre, som ikke har foreningserfaring, hvor man italesætter forventningen om, at de deltager i trøjevask, samkørsel til kamp og sociale arrangementer,« siger Glen Nielsen.

Den største opgave ligger dog i at forme foreningens kultur:

Læs også: Tag godt imod nye medlemmer: Så lidt skal der til

"Dyrk et miljø, hvor alle anerkendes for deres indsats og roses for deres egen udvikling på deres niveau i stedet for at dyrke vindermentaliteten. Dermed føler den nye også, at hun har en rolle på holdet," siger Glen Nielsen.

Værktøjskassen

Vi har samlet en værktøjskasse med de bedste tip til gode velkomster i foreningslivet.

Dyrk relationerne

Udenlandske studier viser, at det har en negativ indflydelse på det sociale sammenhold og fællesskabsfølelsen, hvis man kun dyrker konkurrencen og vindermentalitet på holdet.

Og det er skidt. De sociale relationer indtager nemlig den absolutte førsteplads over elementer, der fastholder.

"Positive relationer er afgørende for, om vi trives i en kontekst. Derfor er det meget vigtigt, at de øvrige medlemmer og træneren tager kontakt til den nye på holdet og inddrager ham eller hende," siger Glen Nielsen og forklarer, at man i udlandet i stigende grad indtænker forskningsbaseret viden om, hvad der motiverer udøveren i idrætten.

Hverken i praksis eller på forskningsbasis er viden om forhold, som skaber motivation og trivsel i idrætsmiljøer, særligt udbredt i Danmark. Den indeholder ellers mange elementer, som kunne bidrage til at åbne foreningen for nye medlemmer. For som Glen Nielsen siger, så kan man ikke vinde hver gang:

Læs også: Sådan tager du godt imod nye medlemmer

Foreningen fremstår mere inkluderende og motiverende, hvis man fokuserer på den enkeltes udvikling

Glen Nielsen, forsker i inklusion og eksklusion i foreningen

"Dermed er det indsatsen, som er i centrum, frem for måltavlen, og det er nemmere at føle sig kompetent, hvis din indsats bliver sat op imod dig og din egen præstation frem for de andre," siger Glen Nielsen og uddyber:

"Den stærkeste motivation for at blive i en gruppe, er, hvis man føler sig kompetent i aktiviteten, opbygger sociale relationer, og man har medbestemmelse. Og det går ud over alle tre komponenter i fastholdelsen, hvis man kun fokuserer på måltavlen," siger Glen Nielsen.