Dyrk den gode velkomst

Med fem enkle løfter letter du integrationen for de nye borgere, du møder i og uden for foreningen. Projektet hedder Velkomstalliancen og successen afhænger – også – af dig!

Velkomstalliancen sætter fokus på den gode, inkluderende og personlige velkomst for nye borgere - i og udenfor foreningen (arkivfoto) Foto: Kristina Møller

BYD VELKOMMEN TIL ALLE NYE BORGERE MED FEM LETTE LØFTER:

01: Byd velkommen, hvor du er – lige nu.

02: Gør velkomsten hyggelig og personlig.

03: Gør det let med 1 håndtryk, 1 kop kaffe og 3 spørgsmål.

04: Snak, forklar, gestikuler – det er let at tale flere sprog.

05: Gør velkomsten større – inviter venner, naboer og kollegaer med.

-Fra Velkomstalliancen, som er en fælles indsats med DGI, Mærsk, ISS, QVARTZ, International House Copenhagen, Ungdommens Røde Kors, Movia og Nextstep by Bindslev.

Danmark ligger helt i bunden … når det kommer til at byde nye borgere velkommen.

Det skal der laves om på.

Projektet hedder Velkomstalliancen og er et samarbejde på tværs af erhvervsliv, foreningsliv, naboskab og bekendtskaber - i fællesskab aflægger vi løftet om at tage godt imod nye borgere.

Det hele starter med en god velkomst.

Foreningsvenner løfter integrationen

En god velkomst er udgangspunktet for at lære sprog og kultur, så nye borgere kan få en god start og sikker fremtid i Danmark.

En af dem, som kom til landet gennem familiesammenføring i 2015, er Amal Saeed. Hun har på egen krop oplevet, hvad en god velkomst i en idrætsforening betyder, når man skal falde til i et lokalsamfund:

”Jeg gik meget rundt for mig selv i starten og var helt alene. Jeg var virkelig bange for, at de ville synes, jeg var anderledes,” siger den 13-årige pige.

Hun fik dog en dejlig positiv overraskelse, da hun mødte op i den lokale fodboldforening, Rødkærsbro IF.

Jeg føler mig så glad her og jeg føler mig, som en af dem

Amal Saeed, 13 år og fodboldspiller i Rødkærsbro IF

”Jeg føler mig så glad her og føler mig som en af dem. Jeg har slet ikke hørt nogen tale om, at jeg er flygtning. De retter mig bare, hvis jeg kommer til at sige noget forkert, og så griner vi bare hyggeligt sammen," siger hun.

Fra nummer 65 til verdensklasse

”Det er sådan, man lærer dansk,” siger Amal Saeed om den gode modtagelse i fodboldforeningen.

Alligevel placerer en undersøgelse danskerne som nummer 65 ud af 65 lande, når andre nationer skal vurdere, hvor gode vi er til at få dem til at føle sig velkomne.

Om man flytter fra Kolding til København eller fra Damaskus til Dragør er velkomsten det første skridt mod en stærk relation og et godt samarbejde. Derfor er den gode velkomst et centralt omdrejningspunkt. Den er nem at give, koster ingenting og efterlader et varigt indtryk.

Med Velkomstalliancen skal der fokus på den gode, inkluderende og personlige velkomst. Start med et spørgsmål, et smil og en kop kaffe - sammen kan vi rykke os fra bunden af listen og op i verdensklasse.  

Nr. 65 ud af 65 lande

En undersøgelse lavet af InterNations blandt expats, viser, at Danmark ligger i bunden på ”feeling welcome”, ”friendliness” og ”finding friends”. Danmark er nr. 65 ud af 65 målte lande. Sidstepladsen deler vi med lande som Kuwait og Kina.