8 tips: Sådan får I flygtninge og indvandrere med i foreningen
Løbefællesskab er Danmarks måske mest rummelige idrætsklub. Se deres gode råd.
🎧 Foretrækker du at lytte? Hør historien i podcasten: Sådan får I flygtninge og indvandrere med i foreningen
Tænk, hvis en enkelt lille ændring eller to kunne åbne jeres forening op for nogen, som ellers ikke var kommet?
Det har de gjort i løbeklubbens Mo's Friends i Aarhus. Ofte fremhæves Mo's Friends som et integrationsprojekt, men det har aldrig været intentionen. Men med fokus på samvær og fællesskab er det blevet netop det. Et sted hvor nydanskere succesfuldt integreres i fællesskabet.
Foreningsånden har de bevaret. Men regler og dogmer, som præger mange foreninger, har de droppet. Og det virker.
"Vores succeskriterie er, at folk møder op. Ikke hvornår eller om de er klædt om."
"Nogen har slet ikke nogen løbesko, når de kommer første gang, så der starter vi med at finde et par i kassen," siger Esben Kornum, som er formand og instruktør i Mo's.
Færre regler og mere fællesskab
Mo’s Friends består primært af nydanskere eller medlemmer, som ikke har fået en "foreningsopdragelse". Derfor har klubben gjort op med en række traditionelle foreningsdogmer.
Der er for eksempel intet kontingent, så træningen er gratis for alle. Bestyrelsen må træffe beslutninger over mail, mødetidspunkter er fleksible og en bødekasse ville aldrig komme på tale.
Selvom Esben Kornum hver mandag skriver på klubbens Facebookside, at ”vi ses klokken 17,” ved både han og løberne, at de ikke går i gang, før det akademiske kvarter er kommet i brug.
"Holdet er i den grad afhængig af vores Facebookside. Jeg ved, at jeg skal lave et opslag på træningsdagen, hvor jeg skriver klokkeslæt og mødested. Også selvom det er det samme hver eneste mandag, det ændrer sig ikke, men det er nødvendigt for lige præcis vores løbere. Ellers kommer de ikke," siger Esben Kornum.