DGI til kommunerne: Drop 25-årsreglen – det er en møgregel
Idrætsforeninger vil gerne gøre flere voksne aktive, og det vil gavne folkesundheden. Derfor skal kommuner ikke straffe foreninger, der har mange voksne medlemmer, lyder det fra DGI.
Der er en kæmpe gevinst i, at idrætsforeninger aktiverer så mange som muligt i alle aldersgrupper.
Men en række kommuner nedsætter det økonomiske tilskud til idrætsforeninger, når en vis procentdel af medlemmerne er over 25 år.
Det er en reel forhindring for, at idrætsforeninger laver tilbud for folk i alle aldre
Søren Møller, formand for DGI
Det bekymrer DGI, der har en klar opfordring til kommunerne. Lad være at bruge den såkaldte 25-årsregel, som straffer foreninger økonomisk.
”Det er en møgregel, og det er en reel forhindring for, at foreninger laver idræt og motionstilbud for folk i alle aldre,” siger DGI’s formand Søren Møller.
Fakta om 25 års reglen
Folkeoplysningslovens 25-årsregel giver kommunerne mulighed for at skære i tilskuddet til idrætsforeninger, hvis der er medlemmer over 25 år. Kommunerne vælger selv, om de vil håndhæve reglen.
En undersøgelse fra VIFO i 2016 viste, at 76 pct. af kommunerne nedsætter lokaletilskuddet ved medlemmer over 25 år. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan reglen administreres.
DGI undersøgte i 2013 kommunernes brug af 25-årsreglen. Den viste, at 90 pct. af kommunerne brugte reglen.
Uigennemtænkt at straffe foreninger økonomisk
Kommunerne har ansvaret for den nære sundhedsindsats og det forebyggende arbejde.
Derfor er det uigennemtænkt, når den ene forvaltning ønsker at gøre flere voksne aktive og dermed styrke sundheden, mens den anden forvaltning straffer foreninger, der gør flere voksne aktive.
”Lige nu skyder kommunerne sig selv i foden. Den sundhedsmæssige effekt af bare ganske lidt fysisk aktivitet er veldokumenteret. Så det undrer os, at forvaltningerne ikke sætter sig sammen og forbedrer måden, kommunen fungerer på,” siger Søren Møller.
Læs om Troldhede IF, der har oprettet to foreninger
Det er op til kommunerne selv, om de vil håndhæve 25-årsreglen. Mange kommuner bruger ikke reglen, fordi de kan se fordelene i, at foreningerne aktiverer alle aldersgrupper. Men en række kommuner håndhæver stadig reglen.
Reglen giver idrætsforeninger store problemer
DGI har op til kommunalvalget været i kontakt med en række idrætsforeninger, der alle oplever, at kommunens brug af 25-årsreglen giver problemer.
Reglen gør, at foreninger undlader at lave nye aktiviteter til voksne, fordi de ellers bliver straffet økonomisk. Det gælder f.eks. Grindsted Badmintonklub i Billund Kommune.
Og Vordingborg Gymnastikforeningen har ikke råd til at renovere den gymnastiksal, da kommunens tilskudsregler straffer foreningen for at have mange medlemmer over 25.
I Ringkøbing-Skjern Kommune har Hoven IF etableret et foreningsbaseret fitnesscenter, der har givet flere voksne medlemmer. Men foreningen står nu til at miste så stort et tilskud, at foreningen ikke kan løbe økonomisk rundt.
Strandby-Elling IF overvejer at blive tre foreninger
I Frederikshavn Kommune overvejer Strandby-Elling-Nielstrup IF (SEIF) at splitte sig op i 3 foreninger, hvor medlemmerne fordeles efter alder, fordi foreningen ellers står til at miste 150.000 kr. om året.
Det koster os penge at tage 20 medlemmer over 25 år ind
Christian Bang, sekretær i SEIF
Christian Bang, sekretær i Strandby-Elling-Nielstrup IF og formand for håndbold, siger, at en opsplitning vil være at strække reglerne til det yderste. Samtidig vil tre foreninger give både de frivillige i foreningen og kommunens forvaltning mere administration.
”Hvis politikerne synes, det er en rigtig dårlig ide, at vi splitter foreningen op i tre, må de fortælle os det. Men lige nu koster det os penge at tage 20 medlemmer over 25 år ind. Vi siger ikke nej til nogen, men vi gør ikke noget for at tiltrække folk, så vi opretter eksempel ikke håndboldfitness,” siger Christian Bang.
Sæt handling bag festtalerne
DGI’s formand Søren Møller opfordrer kommunalpolitikerne til at tænke sundhedssektoren og folkeoplysningsområdet sammen.
”Der er et stort potentiale, og her er god mulighed for at sætte handling bag festtalerne om foreningslivets store betydning. Så både for borgernes, foreningernes og samfundets skyld skal kommunerne lade være med at håndhæve 25-årsreglen,” siger Søren Møller.
Han påpeger, at 25-årsreglen også modarbejder visionen Bevæg dig for livet, som DGI og DIF står bag, og som er skrevet ind i regeringsgrundlaget.
Her er målet, at 600.000 flere danskere bliver idrætsaktive inden år 2025, og da flertallet af børnene i dag er aktive, så er ambitionen først og fremmest at gøre flere voksne aktive.