Bliv inspireret af fem grønne foreninger

Der kan hurtigt gå drift og økonomi i den, når man er en del af en frivillig forening, og derfor kan det være en stor mundfuld at indtænke bæredygtighed i dagligdagen. Få fem konkrete ideer til, hvad du kan gøre i din forening for den grønne dagsorden.

Støvlebyttebørs

Støvlebyttebørs

I Hillerød Fodbolds klubhus findes en reol af bogkasser sat på hjul. Reolen fungerer som en byttebørs, hvor medlemmer kan aflevere fodboldstøvler, benskinner og målmandshandsker.

»Idéen er, at du kan aflevere ting og lade dem gå i cirkulation. Det kan være nærmest nye støvler fra børn, der hurtigt vokser fra en størrelse, til mere slidte støvler, som voksne afleverer,« fortæller Peter Bennett, bestyrelsesmedlem i Hillerød Fodbold.

Senest har flere ukrainske flygtninge haft gavn af byttebørsen, men Peter Bennett har også set, at spillere fra udebanehold bruger byttebørsen, hvis han eller hun har glemt at få støvler med.

»Idéen er vokset ud af de glemmekasser, der findes i mange idrætshaller. Her er det måske mere tilgængeligt. Senest har vi også modtaget løbesko, som ikke var særligt brugte, så det kan godt være, at der går mere bytte-bytte i det,« siger Peter Bennett.

Trailstars Falster - Bikepark 1.JPG

Affaldsjord blev til MTB-park

Da MTB-klubben Trailstars Falster i 2020 opførte Bikepark Åhaven i udkanten af Nykøbing, var bæredygtighed oprindelig ikke tænkt ind som et bærende element i projektet. Men det store MTB-anlæg endte alligevel med at blive bygget særdeles bæredygtigt.

Det var en appelsin, der lidt tilfældigt faldt ned i foreningens turban, da Guldborgsund Kommune skulle opføre en ’klimasø’, der i tilfælde af store nedbørsmængder kunne sænke vandspejlet i den nærliggende Tingsted Å.

»Vi havde i flere år efterspurgt støtte fra kommunen, da vi ikke kunne få lokaletilskud. De spurgte os, om vi var interesseret i jorden. På den måde behøvede de ikke køre den væk, og vi kunne udbygge vores MTB-spor,« fortæller formand Per Hovdreng Lise.

Undervejs voksede projektet fra 30.000 til 67.000 kubikmeter jord, og så fik klubben mulighed for at opføre en bikepark frem for at udvide det eksisterende MTB-spor.

Via fondsansøgninger og sponsorer lykkedes det klubben at indsamle 650.000 kroner til opførelsen af bikeparken, og da anlægget stod færdigt i oktober 2020, indsamlede klubben flere tusinde kroner, så der er plantet træer overalt i anlægget. På den måde bliver der med tiden et flot naturområde omkring parken, der i dag bliver benyttet af både klubbens medlemmer, løbere og hundeluftere.

»Man kan sige, at bæredygtighed ikke var bærende for vores projekt i starten, men det var en mulighed, vi fik foræret. Og det har været en sjov proces for os at kunne udnytte jorden, der egentlig var et affaldsprodukt for entreprenøren, til en ressource, som mange i dag har glæde af,« siger Per Hovdreng Lise.

Her kan du læse mere om, hvordan Trailstars Falster lavede en MTB-bane.

Juletræ

Juletræer bliver til varme – og kræver kun tre timers arbejde

Først spreder juletræerne hygge, og bagefter spreder de (fjern)varme. Sådan er opskriften i Løsning IF, hvor tæt på 100 frivillige bruger tre timer mellem jul og nytår på at gøre noget godt for klimaet. De samler lokalbefolkningens juletræer sammen.

Bilerne fyldes med to voksne på forsædet og tre børn bagi, som løber ud, henter træerne og lægger dem op i trailerne. De, der gerne vil have hentet deres juletræ, skal hænge (mindst) 20 kroner ud sammen med træet – på den måde tjener foreningen omkring 5.000 kroner på arbejdet. Herefter leveres træerne til Løsning Fjernvarme, som har et flisværk, så juletræerne kan bruges til fjernvarme.

Foreningen samler juletræer, fordi det er hyggeligt at mødes i juledagene, fordi det gør lokalbefolkningen opmærksom på foreningen, og fordi det er nemt at stable på benene, siger Torben Littrup Jensen, der er formand i Løsning IF.

Plastikcykel

En jernhest lavet af genbrugsplast

Spinningcyklerne i Vivild IF var gamle og slidte, da foreningen for fire år siden besluttede sig for at anskaffe sig nye. Efter at have solgt de gamle cykler billigt til en efterskole, fik de ved hjælp af ELRO Fonden penge til at købe nye, slidstærke cykler. Men hvilke skulle de vælge?

Vivild IF hørte om den danske virksomhed Body Bike fra Frederikshavn, som producerer indendørs cykler i Danmark. Valget faldt på cyklen OceanIX, som udover at være en god cykel ovenikøbet er lavet af fiskenet trukket op af Østersøen. Både foreningen og udøverne er ekstremt glade for de 13 cykler, fortæller Jørgen Katholm, der er kasserer i spinningafdelingen – og så er det en sjov gimmick, at den energi, du producerer ved at træde i pedalerne på cyklen, kan lade din telefon op, mens du cykler.

Til cyklen hører også en app, som sparer de frivillige trænere for en masse tid. Hvor trænerne før skulle planlægge præcis, hvilke intervaller og hvor meget belastning der passede til den specifikke musik, kan de nu blot finde prædefinerede programmer i appen og starte træningen. I appen kan udøveren også se belastning, kadence, kalorier og meget mere, som gør det sjovt at være til spinning i Vivild.

Pap-kopper

Plastikfri kopper og medaljer af genbrugsjern

Sparta er en af hovedstadens største idrætsforeninger og en forening, der tænker bæredygtighed ind i stor skala, når de årligt arrangerer et hav af motionsløb. Derfor har foreningen på Østerbro i København taget tiltag for at gøre både medaljer og kopper mere grønne: Medaljerne er lavet af genbrugsjern, og kopperne er helt fri for plastik.

"Vi arrangerer mange løb, og kopperne fylder meget. Selvom vi har vores depoter, hvor løberne smider det bagefter, og vi hurtigt får samlet det ind, så er det visuelt stærkt at se det plastik, der smides. Det var vigtigt for os at finde partnere, hvor vi kan bruge kopper helt uden plastik," fortæller Lars Nissen, der er eventchef i Sparta.

Det bæredygtige valg er dog dyrere, og Lars Nissen kan sagtens se, at det er en udfordring for foreninger, der ikke har samme økonomiske muskler som Sparta. Han mener, at afgifter og priser kan true mange bæredygtige initiativer.

"Det er lettere, når man er stor, for så kan man have nogle stordriftsfordele, for eksempel når vi køber kopper til alle vores løb. Men det kunne være en god idé, hvis der blev lavet aftaler på tværs, at beslutningstagere blev påvirket, og at man kunne lave et partnerskab med en fond, en producent eller en sponsor om for eksempel de rigtige kopper. Måske man kan købe dem til den halve pris, hvis nogen lagerfører det. Det er let at sige, at noget er en god idé, men mange mangler hjælp til, hvordan man gør det, og her håber vi, at for eksempel de store idrætsorganisationer kan hjælpe," siger Lars Nissen.

Læs mere om Spartas mange bæredygtige tiltag her.