Backupgruppe fastholder hjælpeinstruktører

Video: Unge får netværk og selvværd i en backupgruppe, som også har stor værdi for foreningen.

Læs også: Få opskriften på Backupgruppe for unge

Der er 20 hjælpeinstruktører i gruppen - plus nogle på venteliste. De er back up for hinanden og bliver holdt til ilden af to erfarne gymnastikledere. De mødes fem gange om året til så forskelligartede aktiviteter som teatertræning, klatring, ishockey og teambuilding i gymnastiksalen. De har forpligtet sig til at komme hver gang, gruppen mødes, og det gør de ud over deres indsats til den almindelige træning.

De er Back Up Gruppen i Øster Starup-Vester Nebel IF, og både bestyrelse og voksne instruktører er vilde med gruppens arbejde.

Ud af komfort-zonen

Når backupgruppen mødes snakker de om deres opgaver som hjælpeinstruktør, om udfordringer, grænseoverskridende forældre, problembørn og andre emner, som kan være svære at tackle for en ung hjælpeinstruktør.

Marianne Thorsen, den ene af de voksne tovholdere i gruppen, forklarer:

”De får munden på gled. Det knytter dem sammen, og de bliver trygge ved os. De får et tilhørsforhold, og ved, hvilke ressourcer de kan trække på. Vi er et anker for dem, og de bliver ankre for hinanden. Der er en social opdragelse i det.” 

På den måde udvikler hjælpeinstruktørerne – eller Back Upperne, som gruppens medlemmer også kaldes –  hinanden. I det lys fungerer Back Up aktiviteterne som minikurser, hvor hjælpeinstruktørerne også ser, hvordan Marianne Thorsen og Birgitte Holst underviser og agerer.

Vi skal pleje dem, så de udvikler relationer til hinanden, for så bliver det attraktivt at være frivillig

Marianne Thorsen

De voksne støtter

De to erfarne voksne planlægger aktiviteterne, koordinerer og kommunikerer. Det letter arbejdet for de instruktører, som har gavn af hjælpeinstruktørerne i hverdagen. 

”Instruktørerne kan ikke nå at snakke med dem efter hver træning. De er jo også travle mennesker. Så vi understøtter Back Upperne, og de vokser lynhurtigt,” siger Marianne Thorsen og understreger, at hvis du går ind i det som voksen, kræver det stor pædagogisk forståelse.

”Eller en god DGI-opdragelse,” siger Marianne Thorsen med et smil.

Hun og Birgitte Holst kan noget forskelligt, men fælles for dem er, at de er fri af andre opgaver i ØSVN.

”Vi har overskud til det, fordi vi sidder ad hoc. Vi står for aktiviteterne, så de voksne instruktører er fri for ansvar. De har en opgave i at guide de unge til deres egen træning,” siger Marianne Thorsen.

Ud af huset oplevelser

Hen over året har BUG tre arrangementer på hverdage og enkelte arrangementer med overnatning.

”Det kan være ud af huset oplevelser, for vi vil gerne give dem oplevelser, som er anderledes end dem, de får i skolen. Det er aktiviteter, hvor de lærer hinanden at kende, teambuilding, ikke noget hokus pokus, men aktiviteter, som er personligt udviklende,” siger Marianne Thorsen.

”Vi skal pleje dem, så de udvikler relationer til hinanden, for så bliver det attraktivt at være frivillig,” siger Marianne Thorsen.  

Næste aktivitet er et minidykkerkursus i samarbejde med spejderne og hjælpetrænere fra de øvrige afdelinger i ØSVN.