Unges trivsel er et fælles ansvar

IDRÆTSPOLITIk - fortsat: Flere unge, særligt kvinder, trives ikke. I DGI har vi arbejdet for at værdien af foreningernes frirum bliver synlig og anerkendes i den offentlige debat. DGI gennemførte i foråret en meningsmåling, der viste, at 6 ud af 10 voksne danskere er bekymrede for unges trivsel og mange mener, at der er et for stort fokus på at præstere, når børn og unge går til idræt.

Unges trivsel er et fælles ansvar. Op til landsstævnet i Svendborg var DGI derfor vært for en konference på tværs af samfundet. Og ved konferencer på Christiansborg, synlighed i medierne og direkte politisk dialog har DGI skabt politisk opbakning og anerkendelse af de lokale foreningsfællesskaber, fx Regeringens udspil til en sundhedsreform.

Bevægelse i skolen

Rammerne for Folkeskolen er igen til politisk debat. Blandt andet, hvorvidt lovkravet om 45 minutters daglig bevægelse hører fortiden til.  DGI har bakket op om mere lokal frihed, da et fåtal af landets skoler i dag lever op til lovens bevægelseskrav.

En meningsmåling i foråret for DGI viste, at forældrene bakker op om bevægelse i skolen.  DGI har derfor, i medier og overfor politikerne, peget på alternative veje gennem bl.a. mere UDEskole, Åben Skole og valgfag. DGI har sammen med Dansk Skoleidræt og DIF foreslået konkrete ændringer ind i de politiske forhandlinger.

Byrder for foreningerne og bankgebyrer

Det skal være nemmere at være frivillig. DGI har deltaget i arbejdet med den kortlægning, som Kulturministeriet kunne offentliggøre i september. Knap halvdelen af foreningerne oplever administrative byrder. Den viden forpligter til handling, også i et nyt sammensat Folketing.  

Finanstilsynet har nu offentliggjort vejledning om risikoklassifikation. Her får bankerne mulighed for at begrænse dokumentation for foreningerne. DGI har deltaget i arbejdet sammen med en række øvrige organisationer samt myndigheder. DGI vil lægge pres på bankerne for lavere gebyrer, nu hvor de skal administrere mindre.

Toppolitiske landsstævne-budskaber i Svendborg

Foreningsidrætten fik bred anerkendelse, da en række politikere besøgte Landsstævnet. Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens tale om ”en stor varm omfavnelse” og Statsminister Mette Frederiksen hyldede idrætsforeningerne med ordene; ”Landsstævnet er én stor fejring af det, som idrætten er, og det idrætten kan. Hvad den gør ved os, når vi træner sammen, sveder sammen, falder sammen. Det er godt for vores krop og vores sjæl. Og der er næsten ikke noget som idræt, der kan binde os mennesker sammen.”

Naturen som arena

Naturen er arena for mange danskeres motion. Hensyn til naturoplevelser, biodiversitet og motion må gå hånd i hånd. Det har været de politiske budskaber, når DGI over for politikere og i medier har bakket op om den endelige placering af i alt 15 Naturnationalparker.

DGI har fået sæde i de lokale interessentgrupper for Naturnationalparkerne samt sæde i Naturstyrelsens lokale brugerråd, som skal finde lokale løsninger på lokale problemstillinger for statsejende naturområder.

Energikrisen har også konsekvenser for foreningslivet

Stigende energipriser har konsekvenser for mange. Også foreningslivet. I DGI har vi arbejdet for at ikke-offentlige faciliteter også kan indefryse afdrag og er i bred dialog med andre organisationer, herunder efterskoler, friskoler og højskoler samt en række myndigheder. Ligesom DGI´s landsdele er tæt på kommunerne.  

Ukraine: Civilsamfundet har vist hjertevarme

Med krigen i Ukraine blev millioner drevet på flugt i Europa. Over 30.000 mennesker kom i de efterfølgende måneder til Danmark. I DGI har vi koordineret med KL og ministerier. Vi har rådgivet vores foreninger og har bl.a. fra www.dgi.dk/ukraine delt gode eksempler. Vores materiale om det danske foreningsliv til både ukrainsk og russisk. DGI har også samarbejdet nationalt og lokalt med sociale humanitære organisationer som Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.

Tilbage til årsberetningen >