Gode sociale relationer øger levealderen
Flere og flere danskere bor alene. Ifølge Danmarks Statistik har antallet af enlige voksne danskere rundet 1,6 mio. Men selvom du har valgt at leve alene og ser fordele ved det, er det vigtigt, at du er god til at søge sociale relationer andre steder. For social isolation kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.
Af Center for Sund Aldring, Københavns Universitet. Artiklen er udgivet i regi af Hold Hjernen Frisk pilotprojektet 2017-2018
Forskning har vist, at social isolation har negativ indflydelse på vores helbred. For eksempel fører det til større risiko for åreforkalkning, blodprop i hjertet, hurtigere tab af fysisk og mental funktionsevne, sen diagnosticering af kræft og dårligere overlevelse. Omvendt er kontakt med andre mennesker én af de bedste måder at stimulere hjernen på. Både gamle og nye bekendtskaber kan bidrage med oplevelser og udfordringer. Det har hjernen har brug for, uanset hvor vi er i livet.
Gode sociale relationer holder dig i gang
Gode venner og i det hele taget gode sociale netværk har stor betydning for vores livskvalitet og livslængde. Det er blandt andet blevet dokumenteret i store studier med data fra flere tusinde mennesker. Konklusionen i alle studierne, blandt andet fra Center for Sund Aldring, er entydig: Mennesker, der har et godt socialt netværk og gode sociale relationer, lever længere.
Præcis hvorfor det er sådan, kender vi endnu ikke den fulde forklaring på. Vi kan dog se, at der er en lavere dødelighed hos mennesker, der oplever at have en god og tryg social base. En base, hvor de kan få støtte, når der er bekymringer og livskriser. Især konflikter med nærmeste pårørende har vist sig at have stor betydning. Det viser forskning fra Center for Sund Aldring: ”Det er velkendt, at sociale relationer har stor betydning for et sundt og godt liv. Vi har nu vist, at hvis du ofte skændes med din partner, børn, venner eller naboer, fordobler du risikoen for at dø tidligt” siger lektor Rikke Lund som står bag undersøgelsen.
Skab nye kontakter
Hvis du er typen, der har bygget dine sociale relationer op omkring det daglige fællesskab på arbejdspladsen (og det er der især mange mænd, der gør), er det ikke sikkert, at fællesskabet består, efter du er gået på pension.
Så er det, man skal ud og skabe nye kontakter. Og der er ingen grund til at udskyde det. Det er måske ikke altid nemt at skulle ud i situationer, hvor man ikke kender nogen. Men det bliver det ikke nemmere når man bliver ældre og måske har mistet sin ægtefælle eller er dårligt gående.
Vi bliver bedre til det sociale med alderen
Hvis vi ellers er raske, og det lykkes os at finde ressourcerne og modet til at opsøge nye sociale fællesskaber – hvad enten vi har skullet overvinde barrierer i form af generthed, tristhed, træthed eller noget helt syvende – så er der stor sandsynlighed for, at resultatet bliver godt. Både dansk og udenlandsk forskning viser nemlig, at vores håndtering af sociale relationer bliver styrket med alderen. Vi bliver mere imødekommende overfor andre mennesker og mere opsat på at undgå konflikter.
Fire forslag til sociale øvelser:
- Hvis der er en aktivitet, du altid har drømt om at prøve, men holder dig tilbage fordi de andre nok er bedre – golf, tango, stavgang – så er det nu! Giv det en chance i f.eks. en måned. Og husk at øvelse gør mester gælder ikke mindst hjernen.
- Inviter børnebørnene eller dine venner på besøg/café, eller planlæg noget andet I kan lave sammen, få nye fælles minder.
- Gør alvor af at kontakte dine gamle venner, som du ikke havde tid til at se, mens du arbejdede.
- Kom med i en læseklub fx via dit lokale bibliotek, og del din læseglæde med andre bogelskere.
Kilde: Det Gode Seniorliv af Lund, Holm og Jespersen og lektor Ellen Garde, Center for Sund Aldring