Børnefodbold ødelægges af kommercialisering

De kommercielle interesser spiller hårdt ind på børnefodbold, og det er stærkt bekymrende, siger DGI’s formand, Charlotte Bach Thomassen. Hun slår fast, at børn skal have lov til at være børn.

Rekrutteringsforsøg af børn ned til 5-6 år udfordrer den kultur, idrætsforeningerne hviler på. Foto: Roar Paaske

”Børn er børn og ikke pengesedler. Det er en kæmpe udfordring, at fodboldens kommercialisering og professionalisering sniger sig ind på børn og deres forældre. Det gør hverken noget godt for børnene eller for de lokale fodboldklubber.”

Sådan lyder det fra DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen. Hun tager skarpt afstand fra, at talentspejdere følger med på sidelinjen i børnefodbold, og at det ifølge Politiken er blevet hverdag med rekrutteringsforsøg af børn på ned til 5-6 år.

Politiken har i forbindelse med en række tema-artikler talt med mere end 40 kilder og sætter fokus på, hvordan en markant professionalisering har ramt dansk fodbold for børn fra 10 år og ned.

Udfordrer den kultur, vi hviler på

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har udtalt til Politiken, at det »gør meget stort indtryk« på ham, at nogle af landets største klubber rekrutterer børn helt ned i 5-6-års alderen. Ministeren kalder rekrutteringsforsøgene for ublu.

Det er DGI’s formand helt enig i. Hun peger på, at problematikken ikke kun drejer sig om struktur og regler i børnefodbold, men også om kulturen.

”Jeg tror alle, både med en forældre-kasket, men også med en forenings-kasket synes, at det er en stærkt bekymrende udvikling. Det støvsuger nogle idrætsforeninger og udfordrer den kultur, vi hviler på. Men vi må også erkende, at de kommercielle logikker er ret stærke. Der er jo penge i det her. Det er pengesedler, der løber rundt på banen, selvom børnene ikke er ældre end det, Politiken beskriver,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Hvordan er du en god forældre

Hun kalder det ødelæggende for børn, deres trivsel og deres fællesskaber, når talentspejdere får spillere til at skifte klub. Og derfor kommer hun også med en klar opfordring til forældre om at lade børn være børn, blive i de lokale fællesskaber og evt. udfolde deres talent i en senere alder.

”Det er supervigtigt, at alle forældre forholder sig til, om det er deres egne ambitioner, de vil udleve igennem deres børn. Og det er noget af det, vi generelt arbejder rigtig meget med i idrætsforeningerne. Hvordan er du er en god forælder ude på sidelinjen? Det er dejligt, at du er engageret, men det der med at udleve dine egne ambitioner gennem børnene, det er ikke en vej at gå. Det presser børnene,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Glem ikke de fravalgte

Problemstillingen med rekruttering af børn er ikke ny, og Charlotte Bach Thomassen opfordrer derfor også til at sætte fokus på de børn, der skifter til talenthold eller særlige klubber og efterfølgende bliver fravalgt eller mister pusten.

”Forældre og generelt voksne glemmer at sætte fokus på alle dem, der bliver fravalgt.  Det er jo få promiller, der ender med at blive verdensstjerner. Idrætsforeninger og også de klubber, der sender talentspejdere ud, er nødt til at tage et ansvar for de fravalgte. Der er ikke særlig stor fokus på at aflevere dem hjemme i den lokale idrætsforening igen. Derfor bliver disse børn ofte tabt og mister glæden ved at spille fodbold eller at dyrke idræt,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Træneruddannelser skal give børnene lyst til at komme igen

Mange fodboldklubber er både medlem af DBU og DGI, og DGI uddanner hvert år tusindvis af fodboldtrænere og mange andre trænere. Her er det allervigtigste, at trænerne fokuserer på ”hvad der motiverer børnene” og hvad giver børnene lyst til at komme til træning igen.

Dyk ned i DGI’s anbefalinger til motiverende børneidræt. Til dig der træner børn i alderen 5-12 år

Læs mere om Sæt glæden i spil - fodbold i børnehøjde 

Også når DGI sammen med idrætsforeninger arrangerer fodboldskoler er udgangspunktet altid at sætte glæden i spil – at fodbold er en leg med bolden i et positivt fællesskab. Til sommer står DGI bag mere end 100 fodboldskoler i hele landet.