Århus 1966 - Fornøjelige og farverige festligheder

Efter stævnet i Vejle/Vingsted i 1961 blev det besluttet, at landsstævnerne skulle holdes hvert femte år. Dette år var stævnet lokaliseret i Århus fra 14. juli til 17. juli, hvor 13.000 deltagere mødte op til de farverige festligheder.

I smilets by

Landsstævnet i Århus blev holdt på Århus Stadion og på Viby Stadion, hvor der blev dyrket håndbold og atletik. 

Interessen for atletikken var i fremgang, og der blev slået mange personlige rekorder i stævnedagene. Også hånd- og fodboldspillerne ydede deres ypperste.

På Århus stadion vistes gymnastik i al sin prægtighed, og især de store motionshold og Søster Tops kæmpehold vil blive husket af tilskuerne. 

Også eleverne fra Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Gerlev Idrætshøjskole og Viborg Gymnastikhøjskole lavede en mindeværdig præstation med store, imponerende hold. Hver især viste de den pågældendes skoles ansigt. 

Opvisningerne var generelt af høj standart og med en stor grad af opfindsomhed. 

Skytter var der dog ingen af til landsstævnet i 1966. Århus havde utilstrækkelige baneforhold til de ca. 2.000 skytter, så de afviklede et separat stævne ti dage senere nær Odense.

Også medlemmerne hos De danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger (DDSG&I) manglede i høj grad. De havde lagt kræfterne i egne stævner og turneringer. 

Stemningsfyldte dage

Kong Frederik, dronning Ingrid og prinsesse Benedicte gæstede stævnet og fik en varm modtagelse. 
Da de ankom, stod de aktive deltagere på banen opstillet som en mægtig rød-hvid faneborg. 

Der berettes om mange festligheder fra stævnet, men da flagene lørdag blev sænket til halv, gik der en skygge over forsamlingen. En ung kvindelig gymnast fra Holbæks Amt Vestre, var nemlig blevet dræbt i en bilulykke. Kong Frederik knyttede nogle smukke ord til det i sin tale. 

Det var et stævne, hvor ung som gammel var aktiv, vejret var godt, og der var en farvepragt uden lige. Der blev, også til dette landsstævne spist mad i enorme mængder. 17.000 kg kød og 21.000 kg kartofler blev der sat til livs – tilberedt og serveret af 150 CF-folk. 

Også byens soldater kom på arbejde, når gymnasterne skulle have hjælp til at slæbe redskaberne ud og ind. Musikken til herlighederne blev leveret af Det fynske Livregiments dygtige musikere.

Lørdag aften var helliget forestillingen ”Dansen gennem tiderne”, som satte et fornøjeligt, festligt og mindeværdigt præg på stævnet. Som det blev udtrykt i stævnebladet: ”Sang, dans og ungdom har gennem skiftende tider hørt sammen” (Kilde: stævnebladet 1966). 

Vi kan kun vise dig indholdet her, hvis du accepterer marketing-cookies. Ret dine cookie-indstillinger