Idrættens samfundssind lukkede ikke ned
Det var idrættens DNA, der blev ramt i foråret, da landet lukkede ned, men idrætsforeningerne reagerede med at vise samfundssind.
CORONA I DANMARK - FORTSAT. Corona-foråret gjorde ondt, men på samme tid var det også det lokale foreningsliv, der med innovation og virkelyst fandt nye måder at mødes på. Eksempelvis at træne hjemme, interaktivt med de elektroniske muligheder. Sammen, men hver for sig.
Børn og unge først
Vi har ikke været i tvivl. Men på en desværre ny måde har corona understreget over for os alle, hvor vigtige vores fællesskaber er. For børn såvel som for voksne. Og særligt for de børn og unge, der i foråret har oplevet social isolation i udsatte familier.
Det var derfor DGI og mange af idrættens foreninger, der trådte til med et højt antal sommeraktiviteter for over 25.000 børn og unge. Med egne midler, fondsstøtte og penge fra Folketinget kunne DGI sikre en række fripladser for børn og unge fra familier, hvor midlerne måske ikke helt slår til i dagligdagen.
Det var også DGI, der sammen med mange af landets sociale organisationer rakte ud gennem partnerskaber. Et tidligt eksempel fra april er samarbejdet med Mødrehjælpen med online-træning gennem Jump4Fun-instruktører.
Det var DGI, der midt i forhandlingerne om genåbningen gik til politikerne med en klar appel: Skal I prioritere, så bør børn og unges aktive hverdag i foreningslivet beskyttes og åbnes.
Med foråret kom genåbningen
Fra maj kunne først udendørsidræt langsomt genåbne, men ikke i den form vi kender den. Hele den indendørs idræt fik først sent i juni det grønne lys. Forsat under en række restriktioner.
Hvornår og hvordan samfundet skulle genåbnes var ikke uden politiske dilemmaer. For var det nu også forsvarligt at åbne idrætten? Bag de politiske beslutninger lå resultaterne af et godt samarbejde mellem civilsamfundets organisationer, sundhedsmyndigheder, kulturministeren og det øvrige politiske Danmark.
Det var blandt andet med fælles viden fra DGI’s landsdelsforeninger og lokale foreninger, at DGI ind i nye sektorpartnerskaber og direkte ind den politiske dialog kunne vise, hvordan et ansvarligt foreningsliv med trænere og ledere ikke alene kunne åbne de daglige fællesskaber, men også på samme tid overholde myndighedernes retningslinjer.
Et efterår med smittetryk og nye restriktioner
DGI’s flere end 6.400 foreninger står nu midt i et usikkert efterår med forsatte restriktioner. Foreningslivet er fællesskabets infrastruktur. Vi står forrest i en løbende dialog med politikere og myndigheder for at sikre, at vi som samfund ikke igen skal lukke vores fællesskaber ned. Som et ekko af foråret har vi også i efteråret arbejdet for, at børn og unges fællesskaber ikke rammes ved nye restriktioner. Vi var var derfor lettede, da regeringen i oktober netop fritog børn og unge for nye restriktioner.