Fem kerneområder tager form

INEVAs store værdievaluering viste, at DGI skulle have et betydeligt samspil og bedre koblinger mellem idrætter og programområder.

FOKUSOMRÅDER - FORTSAT. Derfor gennemførte DGI en lang og involverende proces med en række dialogmøder, som havde til hensigt at skabe et fælles fundament for det fremtidige arbejde. Og på årsmøde 2019 besluttede DGI så at afvikle de tidligere strategiske programområder og i stedet arbejde med 5 fokusområder: Børns bevægelsesglæde, Unges fællesskaber, Aktive voksne, Sunde seniorer og Idrættens arenaer.

Det fælles afsæt for 4 af fokusområderne blev målgrupperne børn, unge, voksne og seniorer. Det understreger, at DGI har ambitioner om, at flest mulig danskere får mulighed for at dyrke idræt i alle livsfaser, populært sagt ”fra vugge til krukke.”

Titler med tydelige signaler

Titlerne på fokusområderne blev skabt ved at koble målgrupperne med DGI's ambitioner for målgrupperne. Børns bevægelsesglæde signalerer således, at DGI arbejder for at alle børn oplever glæden ved idræt og får lyst til at komme igen.

Unges fællesskaber signalerer, at DGI opfatter fællesskaberne som helt afgørende for de unges trivsel og identitetsarbejde, hvorfor et stærkt fokus på fællesskaberne er afgørende for at flere unge får lyst til at fortsætte som idrætsaktive.

Aktive voksne signalerer, at DGI ønsker, at endnu flere voksne bliver aktive og bevæger sig – gerne i de traditionelle idrætter, men også gerne i nye aktiviteter som gang og floorball. Sunde seniorer signalerer, at DGI med afsæt i en bred sundhedsforståelse med både fysiske, sociale og mentale elementer anerkender, at mange seniorer har sundhed som central motivationsfaktor.

Frivillige i Idrættens arenaer

Det femte fokusområde er Idrættens arenaer, og her vil DGI arbejde med frivillighed og frivillige, som en forudsætning for at idrættens foreninger, fællesskaber og faciliteter kan fungere og udvikle sig.

Grundlæggende ambitioner

DGI har grundlæggende 3 ambitioner med fokusområderne:

  1. De skal rumme konkrete indsatser med lav barriere, som bidrager til at gøre endnu flere danskere idræts- og foreningsaktive.
  2. De skal understøtte idrætterne med viden om målgrupper og arenaer.
  3. De skal skabe bedre forbindelse mellem det daglige arbejde i organisationen og det idrætspolitiske arbejde.

For hvert fokusområde er udarbejdet en ”kort beskrivelse.” Det er ikke en stor forkromet strategi, men nogle centrale formuleringer om DGI's ståsted, DGI's holdninger og DGI's handlinger. Med andre ord den ”fælles rygrad” for politikere, frivillige og ansatte.

Fælles prioriterede indsatser

For hvert fokusområde er besluttet fælles prioriterede indsatser, som både landsplan og alle landsdelsforeninger arbejder med. Hermed skabes større gennemslagskraft samt bedre mulighed for læring, samarbejde og politisk kommunikation. 

Fokusområderne er årsmødebestemte og forventes at være relevante i en årrække. I takt med udviklingen kan DGI beslutte nye fokusområder og dermed løbende holde fokus på de mest relevante temaer.