Regeringen støtter visionen

Flere ministerier lægger kræfter og økonomi i at styrke idræt som vej til sundhed, inklusion og beskæftigelse.

IDRÆTSPOLITIK. På baggrund af Marienborgmødet har regeringen nedsat to arbejdsgrupper, én i Beskæftigelsesministeriet og én i Sundhedsministeriet. Arbejdsgruppen i Beskæftigelsesministeriet har også dækket det sociale område og integrationsområdet.

DGI har været repræsenteret i begge arbejdsgrupper sammen med en række ministerier og samarbejdspartnere heriblandt DIF, Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Dansk Ungdoms Fællesråd, LO, DA, Danske Handicaporganisationer og KL.

Formålet med arbejdsgrupperne har været, at beskrive konkrete initiativer, som kan være med til at fremme idrætsdeltagelse i Danmark og samtidig øge borgernes sundhed og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Arbejdsgrupperne har udarbejdet to rapporter med konkrete bud på, hvordan idrætsdeltagelsen kan fremmes.

Idræt som vej til sundhed, inklusion og beskæftigelse

Sundhedsministeriets rapport betoner særligt muligheden for at styrke samarbejdet mellem den kommunale sundhedssektor og civilsamfundet og mere konkret muligheden for at afprøve motion og fællesskab på recept. Her skal idrætsforeningslivet vise, at vore stærke fællesskaber kan noget særligt, når det gælder om at fastholde medlemmer i en sund livsstil.

Beskæftigelsesministeriets rapport tager udgangspunkt i, at jo lavere dit fysiske aktivitetsniveau er i fritiden, jo højere er dit sygefravær. Altså tyder noget på, at sygefravær kan nedbringes, hvis borgere lever et aktivt liv.

Arbejdsgruppen i Beskæftigelsesministeriet har blandt andet anbefalet, at:

  1. indvandreres og flygtninges muligheder for beskæftigelse og integration via idræts- og foreningsliv forbedres, med særlig fokus på piger og kvinder.
  2. der sker en systematisk erfaringsopsamling på projekter og viden om, hvad der virker, når idræt og motion i foreningsregi kobles sammen med beskæftigelses- og integrationsindsatsen.
  3. det undersøges, hvordan udsatte og sårbare voksnes mulighed for at dyrke motion i deres lokalmiljø i højere grad kan understøttes.

Som opfølgning på arbejdsgruppernes anbefalinger, og i forlængelse af Marienborgmødet har regeringen foreslået at afsætte 40 millioner kroner til ”Idræt som vej til inklusion, integration, beskæftigelse og sundhed” i perioden 2019-2022.

Motion og fællesskab på recept

Regeringen ønsker at understøtte nye innovative partnerskabsindsatser med idræt. Formålet er, at udsatte borgere opnår flere sociale relationer og i højere grad føler sig inkluderet i lokale frivillige fællesskaber gennem idræt.

Udsatte borgere er her blandt andre

  • socialt udsatte unge og voksne
  • børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund
  • børn og familier i risikozonen

Regeringen ser også et potentiale i at understøtte idræt som led i sundheds- og beskæftigelsesfremmende indsatser. Det vil særligt gavne udsatte borgere, som har udfordringer af helbredsmæssig karakter.

På den baggrund ønsker regeringen at støtte konceptet ”Motion og fællesskab på recept,” hvor der inden for en national ramme skal ydes støtte til en række partnerskabsprojekter.

Regeringen har besluttet, at der i begyndelsen af 2019 skal være en konference, som gør status på ”Bevæg dig for livet” og præsenterer regeringens bidrag til visionen.

DGI anerkender den store støtte som regeringen har givet til visionen. Både når det gælder de ministerielle arbejdsgrupper, satspuljeudmøntning og den kommende konference. Nu er det op til særligt foreningsidrætten og kommunerne at få regeringens intentioner omsat til virkelighed. DGI er klar til at gribe bolden.

Tilbage til årsberetningen.