Gymnastikken bygger bro

Kloden rundt har folk åbnet deres hjem og deres hjerter, når DGI Verdensholdet er kommet på besøg med målet om at bevæge verden gennem den danske gymnastiktradition.

Fra Emiraterne til Sydkorea, fra Taiwan til Colombia og fra Mexico til USA. DGI’s 12. Verdenshold har været vidt omkring gennem det sidste halve års jordomrejse. Mange forskellige kulturer, sprog og levevis er blevet mødt, men en ting har i alle lande gået igen: Glæden og åbenheden overfor den danske gymnastik-tradition, som holdet er kommet med. Især mødet med de mange tusinde børn i hele verden har gjort indtryk på Marcus Banck-Petersen og Mette Berthelsen Nielsen.

“Det har været fantastisk at møde så mange glade børn til workshops. Man får selv lov at være barn igen. Når man bruger kroppen, og har det sjovt sammen, kommer man ind på hinanden på en helt anden måde og bliver tilstedeværende og nærværende med dem, man er omkring. Facaderne ryger lynhurtigt. Man er bare i det, og det giver en umiddelbarhed, som man ikke finder ret mange andre steder,” siger Marcus.

Undervejs på rejsen har gymnasterne haft mere end 15.000 børn i hænderne gennem ca. 200 workshops fordelt på fire forskellige kontinenter.

“De fleste steder har børnene jublet og skreget allerede, når de har set os. Det bliver man bare glad af at blive mødt med. Det kan måske lyde kedeligt at lave 100 workshops, men det er det ikke, når børnene er glade og leger. Når en 5-årig griner over hele hovedet over at hoppe på en air track, giver det bare et stort smil på læben og en masse energi,” fortæller Mette.

Det har været fantastisk at møde så mange glade børn til workshops. Man får selv lov at være barn igen. Når man bruger kroppen, og har det sjovt sammen, kommer man ind på hinanden på en helt anden måde...

Marcus Banck-Petersen, gymnast på DGI Verdensholdet

Den danske model

Mødet med store og små workshopdeltagere verden over har ikke bare givet store personlige oplevelser. Det har også været med til at tydeliggøre, hvad dansk gymnastik kendetegnes ved og skabe en bevidsthed om, hvordan vi kan være et forbillede for andre.

“Vores tilgang er baseret på relationer og leg. Mange andre steder handler det mere om resultater. Vi dyrker gymnastikken for fællesskabet, og fordi det er sjovt. Det var også derfor, jeg selv gik til gymnastik som barn. Jeg var ikke specielt dygtig de første år, men der var mange gode mennesker, og vi havde det sjovt. Der kan vi noget helt særligt i Danmark i forhold til at holde fast i legen og fokusere på det gode fællesskab omkring gymnastikken,” siger Marcus, og Mette tilføjer:

“Jeg oplever, at vi er gode til at få børnene til at lære, uden de lægger mærke til det. Få dem til at lære gennem legen. Det har virket, som om træningen mange steder er mere stringent, og der har vi vist eksempler på, at de sagtens kan lære en masse øvelser gennem eksempelvis leg, dans eller stafetløb. De opdager det bare først efterfølgende, fordi de undervejs har været optaget af at have det sjovt.”

Det gør en forskel

Det kan være svært at måle betydningen af DGI Verdensholdets arbejde og engagement rundt om på jorden. Men spørger man nogle af de lokale, der netop har haft besøg af Hold 12, er de ikke i tvivl om, at det gør en forskel.

“Det giver vores gymnaster og vores trænere et indblik i en ny kultur og en ny måde at tænke gymnastik på. Men ikke kun det, det giver også mine unge gymnaster mulighed for at møde nogle mennesker, som de ellers aldrig ville have mødt. Jeg har ikke mulighed for at tage alle mine gymnaster med til Danmark, men DGI Verdensholdet er kommet med en fantastisk del af Danmark til os,” fortæller Patrick Biron, som var vært for holdet i Houston, hvor han til daglig leder en gymnastikklub. Han bakkes op af Michelle Castro, som var medarrangør af Hold 12’s ophold i Mexico. “Det er utroligt, som folk bliver inspireret af gymnasterne. Især børn. Vi havde en uforglemmelig workshop med unge mexicanere med fysiske handicap og autisme. Det var virkelig skønt at se, hvordan gymnasterne fik samtlige deltagere med til at være aktive og sørgede for, at alle havde en workshop fuld af grin og smil.”

sport for all 4E4A4301.jpg

Play aand learn 4E4A4145.jpg

Jeg håber, at vi har inspireret nogle politikere og skoleledere til at gøre fysisk aktivitet mere tilgængeligt og inkluderende

Marcus Banck-Petersen, gymnast på DGI Verdensholdet

Håbet om at inspirere

Nu er verdensturnéen et overstået kapitel for gymnasterne på Hold 12, men arbejdet er langt fra færdigt. For Marcus Banck-Petersen er håbet, at idéerne bag den danske gymnastiktradition vinder indpas andre steder i verden og på den lange bane måske endda kan være med til at afhjælpe nogle af de store sundhedsmæssige udfordringer, mange lande står overfor.

“Mange steder er gymnastik for eliten. I forhold til sundhed og overvægt, som er et stigende problem rundt om i verden, ville det være rigtig godt, hvis vi har inspireret nogle til at lave gymnastik, fordi det er sjovt, og fordi man bliver glad af at bevæge kroppen - ikke kun fordi man vil være den næste OL-stjerne. Gymnastik skal ikke kun være for dem, der er store talenter eller har mange penge, så jeg håber, at vi også har inspireret nogle politikere, skoleledere eller lærere til at gøre fysisk aktivitet mere tilgængeligt og inkluderende,” siger Marcus.