Bevæger en verden i stå

Aldrig har det været sværere at bevæge verden. Alligevel lykkedes det DGI Verdensholdet at rejse afsted med et budskab om at få gang i idrætten igen. Holdet oplevede en varm modtagelse af børn og voksne, som havde savnet at bevæge sig sammen.

På en lang række står 20 forventningsfulde, trippende børn og venter på, at døren til den polske gymnastiksal åbner. Deres øjne afslører, at de griner bag mundbindene. Skolen har været lukket ned i flere måneder, da pandemien, ligesom alle andre steder, har lammet Polen. Idræt har været fjernet fra skemaet i det sidste halvandet år. Men om lidt sker der endelig noget – de skal deltage i en workshop med DGI Verdensholdet.

”DGI Verdensholdet har en ekstra vigtig rolle her under corona. Jeg har kunnet mærke, at de børn vi har lavet workshops med, ikke har lavet noget længe. Det har været dejligt at kunne give dem en god oplevelse og inspirere dem til at være aktive igen,” fortæller Nikolaj Nielsen Nissen, gymnast på DGI Verdensholdet.

Holdet besøgte den polske skole i byen Wrocław som ét af de første stop på deres verdensturné. De havde fået strenge ordrer om at lave workshops uden for meget fysisk aktivi-tet, fordi eleverne ikke havde rørt sig længe. Gymnasterne kunne dog hurtigt mærke, at børnene havde mod på, at der skulle ske noget.

I løbet af den uge gymnasterne var i Polen, endte de med at lave mange flere aktive workshops end først planlagt. De oplevede, hvordan corona i høj grad var styrende for de fysiske rammer for en workshop - antal deltagere, mundbind og håndsprit, men de oplevede også, hvordan corona ikke spillede en rolle, når først workshoppen var i gang. Så handlede det kun om fællesskab, leg og bevægelse.

”Når børnene nogle gange blev forpustede og trætte til en workshop, blev jeg mindet om, at corona har haft store konsekvenser for bevægelse og sundhed. Det har været særligt meningsfuldt at bevæge en verden, der har været lukket ned af corona,” fortæller Nikolaj Nielsen Nissen, gymnast på DGI Verdensholdet.

Gymnaster ramt af corona

Hver gang DGI Verdensholdet skulle rejse fra et land til et andet, mærkede de for alvor, hvordan det var at rejse i en pandemi. Bunkevis af dokumenter skulle udfyldes, ubehagelige vatpinde i næserne og hele tiden nye restriktioner at forholde sig til. Det var også i forbindelse med den allerførste flyvning fra Polen til Dubai, at det værst tænkelige skete. En gymnast blev testet positiv for corona, og hun kunne derfor ikke sætte sig ombord på flyet mod Dubai. Efterfølgende blev tre andre gymnaster også testet positive, og det betød, at de måtte tilbringe deres ophold i isolation på et hotelværelse i Dubai på grund af myndighedernes regler for smittede.

”Det var frygteligt og tragikomisk på samme tid, det øjeblik jeg fandt ud af, at jeg havde corona. Først grinede jeg, og så græd jeg. Da de andre flyttede ud af hotellet, følte jeg mig meget alene. Jeg havde set frem til at opleve Dubai med holdet,” fortæller Katrine Runge Larsen, gymnast på DGI Verdensholdet.

Da Katrine Runge Larsen blev testet positiv for corona, havde hun ingen alvorlige symptomer, kun en smule ondt i halsen. Det værste var, at hun var afskåret fra den tur, hun havde set frem til så længe. I stedet var hun tvunget til at opholde sig på et hotelværelse, mens resten af holdet kunne fortsætte pro-grammet i Dubai. I De Forenede Arabiske Emirater boede gymnasterne hos værtsfamilier, optrådte på verdensudstillingen EXPO og lavede workshops på internationale skoler.

“De, der var smittede med corona, håndterede det vildt godt. Jeg var glad for, at vi kunne fortsætte vores program, selvom det var ambivalent at fortsætte uden dem,” fortæller Nikolaj Nielsen Nissen, gymnast på DGI Verdensholdet.

Heldigvis for Katrine Runge Larsen kunne hun flytte sammen med gymnast

Ebbe Møller Andresen, der også var testet positiv med corona. Det gjorde en stor forskel for resten af Katrine Runge Larsens periode i isolation. Nu havde de hinanden at spille kort med, øve sig i at jonglere eller træne sammen med.

”Jeg ville ikke have været turen foruden corona. Jeg lærte meget af at være i isolation med en holdkammerat. Vi fik nogle skøre oplevelser ved at være isolerede 10 dage med hinanden og lærte nye ting om os selv,” fortæller Katrine Runge Larsen, gymnast på DGI Verdensholdet.

Endelig sammen igen

I Argentina blev holdet genforenet. De smittede gymnaster havde overstået deres karantæneperiode og kunne give deres holdkammerater et knus igen. Det var en stor forløsning for gymnasterne at være samlet igen. I et DGI Verdensholdsfællesskab har alle en vigtig rolle, og ingen kan undværes. Herefter fortsatte resten af rejsen med workshops, shows og træning - og corona trådte endnu engang i baggrunden.

”Jeg synes ikke vores tur har været særlig påvirket af corona. Vi har afviklet workshops, vi har lavet shows, vi har trænet en masse. Vores program har været tæt pakket. Det har været få gange, at tingene er blevet aflyst på grund af corona – men så er der ofte blevet planlagt noget andet,” fortæller Nikolaj Nielsen Nissen, gymnast på DGI Verdensholdet.

”Vi har lært meget af at rejse med corona. Vi har været heldige, for vi har kunnet lave workshops og shows. Jeg kunne ikke have givet mig selv en federe hverdag. Det er det hele værd, men det har jeg ikke på noget tidspunkt været i tvivl om,” fortæller Katrine Runge Larsen, gymnast på DGI Verdensholdet