Våbenloven ændres fra 1. juli 2024 – men detaljer mangler endnu

Nye ændringer i våbenloven kan få betydning for skytterne. DGI er klar til dialog med Justitsministeriet om udmøntningen af loven.

Selvom Folketinget har vedtaget ændringer af våbenloven gældende pr. 1.7 2024, er det endnu uklart, hvad de kommende ændringer vil betyde helt konkret for skytter og foreninger. Arkivfoto. Foto: Jens Hasse

Folketinget har for nylig vedtaget ændringer i våbenloven, der udmønter dele af regeringens udspil om ”Strammere greb om våben”. Dette udspil er blandt andet en opfølgning på den tragiske sag fra Fields i juli 2022.

Læs også: DGI hilser nye initiativer på våbenområdet velkommen

DGI har i forbindelse med den nye lovs tilblivelse, afgivet høringssvar med DGI’s bemærkninger til ændringsforslagene. Selvom ændringerne af våbenloven nu er vedtaget, er det endnu uklart, hvad de kommende ændringer vil betyde helt konkret.

"Vi afventer en invitation fra Justitsministeriet til en dialog om, hvorledes ændringerne skal udmøntes, og det vil vi gøre i samarbejde med de andre organisationer, Dansk Skytteunion, Danmarks Jægerforbund, Dansk Firmaidræt og Danske Våbenhandlerforening," siger DGI Skydnings formand Preben Hermansen.

En af de væsentligste ændringer er, at der formentlig indføres en ordning, så der fremover skal medsendes en lægeerklæring, når der ansøges om våbentilladelse. Her vil DGI Skydning være særlig opmærksom på, at skytter ikke bliver unødvendigt udelukket fra at dyrke deres passion.

"Vi vil sammen med de andre organisationer søge en konstruktiv dialog med Justitsministeriet, således de nærmere regler bliver udformet og praktiseret på en sådan måde, at det kun er ved alvorlige psykiske lidelser, at det vil få konsekvenser, og at f.eks. et barn med en ADHD-diagnose ikke udelukkes fra at være skytte. Derudover er vi meget opmærksomme på, at ændringerne ikke medfølger længere sagsbehandlingstider," siger Preben Hermansen.

Skytternes Våbenregistrereing og DGI Jura har lavet et overblik over de ændringer, som særligt har betydning for skytter og skytteforeninger:

  1. Der indføres formentlig en ordning, så der ved ansøgning om våbenpåtegning/våbentilladelse skal medsendes lægeerklæring
    Der er indført hjemmel til, at justitsministeren kan fastsætte en ordning, hvor der ved ansøgning om våbenpåtegning, våbentilladelse o.l. skal være dokumentation for ansøgerens helbredstilstand. Baggrunden er et ønske om, at politiet får mulighed for systematisk at have indsigt i blandt andet alvorlig psykisk sygdom. Altså på samme måde som ved erhvervelse af kørekort, hvor lægeerklæring skal medfølge.

    Men hvordan ordningen bliver udformet og hvornår, vides ikke. DGI og de øvrige organisationer er lovet, at blive inddraget i den nærmere udformning af reglerne, som Justitsministeriet vil fastlægge i en bekendtgørelse.

  2. Der er indført adgang til, at offentlige myndigheder kan indberette bekymring til politiet, om en person bør have våbenadgang
    Denne nye mulighed skal ses i sammenhæng med, at der nok indføres krav om lægeerklæring ved ansøgninger. Den nye adgang til ”bekymringshenvendelser” fra myndigheder til politiet kan have betydning for personer, der allerede har våben eller har adgang til våben.
  3. Straffen for uforsvarlig opbevaring af våben skærpes
    Hvis lovlige våben ikke opbevares efter reglerne, vil straffen som minimum være en bøde på 10.000 kr.

  4. Straffen for brud på reglerne for afhændelse af våben skærpes
    Hvis en person/forening ikke længere er godkendt til at have våben, skal våbnet afhændes i løbet af fire uger. Straffen for ikke at overholde den regel skærpes, så der mindst idømmes en bøde på 10.000 kr.

  5. Straffen for ulovlig besiddelse af ammunition skærpes
    Ulovlig besiddelse af ammunition til våben pågældende har tilladelse til (f.eks. for store mængder) straffes mindst med en bøde på 1.400 kr.

    Ulovlig besiddelse af ammunition, fordi pågældende ikke har tilladelse til et våben ammunitionen kan bruges til, straffes med mindst en bøde på 3.000 kr.

  6. Mulighed for at justitsministeren kan indføre regler, så straf for grovere lovovertrædelse automatisk får konsekvenser for at have våben
    Der er skabt adgang til, at Justitsministeriet kan lave regler i en bekendtgørelse, så straf for visse grovere lovovertrædelser automatisk fører til, at der gives afslag på en ansøgning om våbenpåtegning/våbentilladelse i et vist tidsrum efter dommen. Det kan også ske efter de gældende regler, men så sker det efter en konkret vurdering.

    Fremover bliver det altså en automatisk konsekvens. Det samme bliver tilfældet, hvis en person har fået tilhold eller lignende. På lignende måde kan der gives regler, så de pågældende forhold fører til, at en bestående våbenpåtegning/våbentilladelse automatisk bortfalder.

    Men det vides ikke endnu, hvilke grovere lovovertrædelser, det kommer til at handle om, men det vil blandt andet blive overtrædelser af våbenloven og personfarlig kriminalitet. Det vides heller ikke, hvornår ordningen bliver indført.