Nannas usynlige superkraft: Træner svømmehold for andre med autisme
Nanna Holm Lorentsens autisme giver hende unikke evner til at træne svømmehold for børn med samme diagnose.
I svømmehallen i Vorbasse finder noget ganske særligt sted. Indtil i sommer var 18-årige Nanna Holm Lorentsen, der har autisme, træner for et svømmehold for børn med særlige behov.
"Jeg kan godt lide at gøre en forskel," siger Nanna Holm Lorentsen, som hurtigt fandt ud af, at hendes personlige erfaring med autisme gav hende en særlig evne til at forstå og hjælpe børnene. Og hun er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved at være træner er.
"Det giver mig mulighed for at se børnene udvikle sig svømmemæssigt – men mest socialt," siger hun.
Om svømmeholdet Korallerne
Nanna Holm Lorentsen blev træner for holdet "Korallerne" i Vorbasse Svømmeklub i 2023, efter en opfordring fra sin mor, Michelle Holm Lorentsen.
Ideen til holdet opstod ud fra deres egen families erfaringer.
Svømmeholdet er for børn i alderen 6-15 år, som er på autismespektret.
Undervisningen foregår med genkendelighed og forudsigelighed i øvelserne, så børnene føler sig godt tilpas og lærer og udvikler sig i trygge rammer.
Forstår børnene bedre
At være træner for børn med autisme kræver mere end blot teknisk kunnen. Det kræver en dyb forståelse af de udfordringer, børnene står overfor.
"Jeg har lettere ved at forstå, hvad børnene mener, end hvad andre trænere uden autisme har," siger Nanna Holm Lorentsen, som også har en evne til at spotte børn, der har det svært, uden at det nødvendigvis er synligt.
Fordi hun kender alt til et liv med autisme, har hun været med til at indføre en fast struktur til træningssessionerne.
"Strukturen gør det forudsigeligt, og det ville jeg selv have ønsket, da jeg gik til svømning," siger Nanna Holm Lorentsen.
Forudsigelighed kan lette angst og usikkerhed hos børn med autisme, da de ved, hvad de kan forvente hver gang. Det giver noget tryghed at vide, hvad der skal ske, forklarer hun.
Solsikkesnoren får Nanna til at slippe tankerne
Svømmehallen har altid været et frirum for Nanna Holm Lorentsen. Et sted hvor hun kan være sig selv og blive accepteret for den, hun er. Her bruger hun normalt ikke Solsikkesnoren. Den bruger hun til gengæld, når hun handler, eller da hun arbejdede i zoologisk have for at signalere, at hun har et usynligt handicap.
”Så slipper jeg for at tænke på, hvad andre tænker om mig,” siger Nanna Holm Lorentsen.
Derudover viser Solsikkesnoren, at andre gerne må tage lidt ekstra hensyn til hende.
Usynlige handicap kan være unikke evner
Cirka hver femte dansker har et usynligt handicap. Det kan for eksempel være ADHD, angst, hørenedsættelse eller autisme.
Nanna Holm Lorentsens historie viser, hvordan personlig erfaring med autisme kan bruges som en styrke og ressource i arbejdet med børn med særlige behov.
Sammen med sin mor har Nanna Holm Lorentsen formået at skabe et miljø i Vorbasse Svømmeklub, hvor børnene kan udvikle sig og trives. Hendes superkraft som træner er evnen til at se verden gennem børnenes øjne.
Nu håber Nanna Holm Lorentsen og Michelle Holm Lorentsen, at de kan inspirere andre til at forstå og værdsætte de unikke evner, som mennesker med usynlige handicap som autisme kan bringe til bordet.
"Forhåbentlig er det banebrydende og medvirkende til, at andre også tør at gå efter og finde ud af, hvad autisme egentlig er," siger Michelle Holm Lorentsen.